Bu proje, dünyayı Eskişehir’e getirecek!

Osmangazi Üniversitesi’nin (ESOGÜ) hukukçu Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, üniversitenin eksiklerini tamamlamaya ve fark yaratan yenilikler yapmaya devam ediyor. 

8 Mart 2019 06:39
A
a
Sütiş Eskişehir
Osmangazi Üniversitesi’nin (ESOGÜ) hukukçu Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, üniversitenin eksiklerini tamamlamaya ve fark yaratan yenilikler yapmaya devam ediyor. 
*
En son ‘cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı’, ‘etik davranış ilkeleri ve iş etik kurulu’, ‘hata, usulsüzlük ve yolsuzlukların bildirilmesi’ ve ‘psikolojik taciz (Mobbing) önleme kurulu’ isimli yönetmelikleri bizzat hazırlayan Şenocak, yabancı uyruklu öğrencilerimize, şehrimize ve ülkemize ciddi katkı sunacak bir projeyi daha hayata geçirdi. 
*
Proje özetle şöyle: Dış ülkelerde gerçekleşen ve Türkiye’yi ilgilendiren konular ile uluslararası önemli olaylar, üniversite tarafından takip edilecek, çevirisi yapılacak ve haberleştirilerek kamuoyuna sunulacak.
*
Projenin detaylarını öğrenmek üzere Rektör Şenocak’la görüştüm. “Dünya ülkesi olmak için, dünyayı takip etmemiz gerekiyor” şeklindeki ifadesiyle projenin önemine vurgu yapan Şenocak, projenin detayını şöyle aktardı:  

IRAK, KAZAKİSTAN VE AFGANİSTAN’DA BAŞLADI 
“Topluma Eğitim Fonksiyonu kapsamında temelde yabancı öğrencilerimize yönelik ancak Eskişehir ve Türkiye’de yaşayan insanlarımızı da ilgilendiren bir çalışma başlattık. Şöyle anlatayım. Yabancı öğrencilerimiz, ülkemizdeki üniversitelerde eğitim almak üzere geldiklerinde, kendi ülkelerinin gündeminden bir hayli uzak kalıyorlar. Bunu ortadan kaldırmak için şöyle bir uygulama başlattık. Ülkelerde, Türkiye’yi ilgilendiren siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeleri takip ediyoruz. Dahası, Dünya’yı ilgilendiren önemli olayları da inceliyoruz. Sonrasında bu bilgileri Türkçeye çevirip haberleştiriyor ve her ay üniversitemize kayıtlı tüm öğrencilerimize sunuyoruz. Üniversitemizin internet sitesi üzerinden de, söz konusu haberleri aktarıyoruz. Böylece Eskişehir, Türkiye ve hatta dünya, bu çalışmamız ışığında bilgi sahibi oluyor. Şimdilik Irak, Kazakistan ve Afganistan’daki gelişmeleri takip ederek uygulamayı başlattık. Ancak, 20’ye yakın ülke üzerinde daha çalışıyoruz ve kısa zamanda o ülkeleri de takibe alıp, gelişmeleri insanlarımıza ulaştıracağız. 

YABANCI ÖĞRENCİLER ELÇİMİZ OLACAK 
Şimdi bakın... Bu proje, ülkemize ciddi bir katma değer kazandıracak. Bir kere, yabancı uyruklu öğrencilerimizin Türkçesi önemli ölçüde gelişecek. Yine bu öğrencilerimiz, mensubu olduğu ülkeyle Türkiye arasındaki bağı ve ilişkiyi, sürekli olarak takip edebilecek. Dahası, yabancı uyruklu öğrencilerimiz ülkelerine döndüklerinde, Türkiye’nin elçileri olacak; iş insanlarımız ticaret yapmak, temas kurmak ve incelemede bulunmak üzere yurt dışına gittiklerinde, Eskişehir’de eğitim alan elçilerimiz onlara yardım edecek. Öte yandan, yurt dışında ticaret yapmak isteyen iş insanlarımız da, gideceği ülke hakkında ve o ülkenin Türkiye’yle ilişkisi hususunda, kurduğumuz sistem sayesinde önceden bilgi ve fikir sahibi olacak. 

ESKİŞEHİR HALKINA ÖVGÜ 
Bir de… Bu uygulamayla beraber, sadece kendi şehrimizi, kendi ülkemizi değil; dünya ülkeleri ve şehirlerini de takip etmiş olacağız. Çünkü biz, biliyoruz ki, dünya ülkesi olmak için, dünyayı takip etmemiz gerekiyor. Öte yandan şunu da ifade etmekte fayda görüyorum. Eskişehir güzel bir kent; eğitime, sanata, spora ve kültüre önem veren bir halkı var. İşte, üniversitemizin hayata geçirdiği ve geliştireceği bu uygulama; Eskişehir’in bilim, kültür, sanat, spor ve ticaret hayatına da önemli katkı sunacak.”
*
Evet… Şenocak’ın ifadelerini okudunuz. Bu ifadelere bakılırsa, söz konusu projenin meyvelerini, yakın gelecekte almaya başlayacağız. Tabi, Şenocak boş durmuyor; görüşmemiz esnasında, Mart’ın sonunda iki önemli projenin daha başlayabileceğini müjdeledi. Söz konusu projeler, yine Topluma Eğitim Fonksiyonu kapsamında gerçekleştirilecek. 
*
Bir önemli haber daha… Şenocak, şeffaf yönetim ilkesi gereği, rektörlüğünün birinci yılını doldurduğunda kamuoyuna hesap vereceğini; söz verip yaptığı-yapamadığı çalışmaları anlatacağını; görüş, eleştiri ve önerileri dinleyeceğini ifade etti. Ne diyelim? Kentimizin ileri gelen yöneticilerine örnek olsun!
 

Vali’nin açıklamasıyla OEDAŞ’ın açıklaması örtüştü 


Geçtiğimiz Cumartesi günü “Eskişehir’e yakışmayan tablo” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Kısaca özetlemek istiyorum: Alpu’daki Sarıçiçek bölgesinde 10 hane yaşıyor ve 50 yıldır elektrik yok. İnsanlar karanlıkta yaşamak zorunda bırakılmış. Sadece iki saat çalıştırılabilen küçük bir jeneratör verilmiş; insanlar o jeneratörle yalnızca telefonlarını şarj edebiliyorlarmış.
*
Özetle aktardığım yazıya ilişkin Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak arayarak bilgi vermiş ve sorunun çözüldüğünü ifade etmişti. 
*
Bu noktada bir bilgi notu da, OEDAŞ’tan geldi. Bilgi notunda şunlar yazıyor:

ELEKTRİK PROJELERİ BULUNMUYOR 
“Alpu İlçesi Başören Mahallesi Sarıçiçek Çiftliği ile ilgili yerinde yapılan incelemelerde; söz konusu alanda 4 adet arsa ve bu arsalara 9 adet bina yapıldığı, 20 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir. Yapılan binalara ilişkin herhangi bir iskan veya yapı kayıt belgesi, binalara ilişkin herhangi bir elektrik projeleri bulunmamaktadır.

3,5 KİLOMETRE HAT ÇEKİLECEK 
Bahse konu alan Alpu İlçesi Başören Mahallesi yerleşik alanına yaklaşık 4,5 km uzaklıktadır. Yapılan incelemede; bölgeye enerji verilebilmesi için yaklaşık 3,5 km enerji nakil hattı ve dağıtım trafo tesisi yapılması, yapılacak dağıtım trafo tesisinden alçak gerilim elektrik şebekesi ile binaların enerji alması sağlanacaktır.

TARIM DIŞI KULLANIM HAKKI ALINACAK 
Söz konusu bölge için 2016 yılında kurumumuza başvuru yapılmış olup talebin hangi şartlar ile karşılanabileceği talep sahibine bildirilmiştir. Enerji talep edilen meskenler tarımsal vasıflı taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olup bu parsellerin konut alanı olarak tarım dışı amaçlı kullanımının sağlanarak ifraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. BELGELER HAZIRLANINCA

ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
Bu nedenle bu alanın yerleşim yeri statüsüne kavuşturulması (tescillenmesi) ya da mesken aboneliğine ait iskan veya yapı kayıt belgelerinin temin edilmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu alan yatırım programımıza alınarak enerji nakil hattı ve trafo tesisi yapılması için yatırım programımıza alınacaktır.Söz konusu belgeler tüketiciler ve şirketimiz ile diğer kurumlar arasında oluşabilecek hukuksal anlaşmazlıkların önüne geçilebilmesi önem arz etmektedir.”
*
OEDAŞ’ın açıklamasıyla, Vali Özdemir Çakacak’ın açıklaması örtüşüyor. Sorunun çözümü için, vatandaşlara, gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve çözüm yolu sunulmuş. Çözüm yolu şu: Sarıçiçek’te yaşayan yurttaşlarımız, İmar Barışına başvuracak ve ardından başvuru belgelerini OEDAŞ’a sunarak abonelik işlemlerini başlatacak.
*
NOT: Söz konusu soruna ilişkin daha önce kaleme aldığım “Eskişehir’e yakışmayan tablo” ve “Vali Çakacak el koydu, sorun çözüldü” başlıklı yazılara, www.anadolugazetesi.com adresinde ulaşabilirsiniz.



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eses 8 Mart 2019 18:13

4,5 km yol yap, telefon hattı çek, elektrik çek, içmesuyu hattı çek, kanalizasyon da isterler. Buradaki evleri yıkıp Başören'e yenisini yapsanız daha ucuza gelir.

0 3 Cevap Yaz
Özgür 8 Mart 2019 09:15

Ne yani bu mudur yere göğe sığdıramadığınız proje? Arif bey hayrola?

2 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi