Bu eziyetin sebebi ne?

Yaklaşık 4 senedir hayat konforunu ve iş verimi katleden anlamsız bir uygulamayla karşı karşıyayız.

22 Aralık 2020 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Yaklaşık 4 senedir hayat konforunu ve iş verimi katleden anlamsız bir uygulamayla karşı karşıyayız.
27 Mart 2016 yılında saatleri 1 saat ileri alarak sona erdirdiğimiz yaz-kış saati uygulaması ile milyonlarca insan her kış inanılmaz bir mağduriyet yaşıyor.
İşe gitmek, okula gitmek veya herhangi bir işini halletmek için erken uyanmak zorunda kalan insanlar kendilerini bir buhranın içinde buluyor.
Çünkü kalktığımız, kahvaltımızı yaptığımız, hazırlandığımız ve yola çıktığımız anların tamamı adına sabah dediğimiz bir karanlığın içinde gerçekleşiyor.
İnsanların yollara çıktığı, ulaşım araçlarını beklediği saatler karanlıklar içinde.
Çocukların kreş ya da okullarda derse başladığı saatler karanlıklar içinde.
Haliyle evlerde, kamu kurumlarında, şehir aydınlatmalarında kullanılan enerji sarfiyatı normalin çok çok üstünde gerçekleşiyor.
Aynı şekilde ısınma ihtiyacımızın arttığını ve bunun da ortalama giderlerden daha yüksek olduğunu düşünmek sanırım yanlış olmaz.
İşin bir başka yönü ve bana göre daha mağdur edici kısmı ise insan psikolojisi.
Biliyorsunuz vücut saati dediğimiz bir şey var. Uzmanı olmasak dahi gün ışığı ile kendine gelen, metabolizmamızı harekete geçiren bir sistem taşıdığımızı biliyoruz.
Bu sebeple karanlıkta uyanmak, güne fiziksel ve psikolojik adapte olabilmek gerçekten çok zor oluyor.
Sahur sofrasında mıyız yoksa kahvaltı masasında mı? Kestiremiyoruz.
Güne bu şartlarda başlayan bir insan ne kadar verimli, sağlıklı ve mutlu olabilir?
Güne bu şartlarda başlayan bir öğrencinin zihni ne kadar açık, ruhsal gelişimi ve eğitim sevgisi ne kadar yüksek olabilir?
Hal böyle iken neden bu saat uygulamasında ısrarcıyız?
2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından ısrarla hayata geçirilen bu uygulamayı neden değiştirmiyoruz?
Enerji tasarrufu olacak gerekçesiyle hayata geçirilen ancak yapılan ölçümlerle bırakın tasarrufu daha çok enerji harcandığı saptanan bu uygulamanın kime, ne faydası var?
Milyonlarca insanı ilgilendirdiği halde bu durum neden görmezden geliniyor.
Zaten Corona ve Ekonomi ile darmadağan olan ruh hallerimiz bu gereksiz eziyete neden katlanıyor ki?
Bir cevap arıyorum. Mantıklı bir gerekçe, bu mağduriyeti çekmemize değecek bir sebep istiyorum ama maalesef bulamıyorum.
Umarım şikâyetimiz, saat uygulamasına geri dönülmesi ile ilgili milyonlarca insanın ortak arzusu Enerji Bakanlığına ulaşır. Umarım birileri bu konuyu duyurmak, dikkat çekmek adına bir çaba içine girer.
Yoksa ufkumuz ve bahtımız gibi karanlıklara sürüklenmeye devam etmekten kurtulamayız.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mehmet yıldız 23 Aralık 2020 00:35

Bırakın allah aşkına sanki işe giden kaldıda . Allaha şükür hele devlette çalışanlar kurtuldular mesai derdinden. Eskiden okula giden bebeleri öne sürüp onların üzerinden yükleniyordunuz . Maksat bağcıyı dövmek olunca akşamları yapılan tasarrufu bile akıl mantık ölçülerinde değerlendirmeye gerek bile görmeden yandaş , sermaye dostu vs. Gibi ipe sapa gelmez çamur at izi kalsın cümlelerle saçmalarsın böyle . Siz hiç enerjinin ne anlama geldiği konusunda kafa yormazmısınız. Şu anda dünya devletlerinin birbini yemelerinin yegane sebebi enerjiye sahip olmak için yapılan savaşlar . Birazcık aklınız ideolojinizin önüne geçsin .

1 1 Cevap Yaz
Gece 22 Aralık 2020 13:08

Aksam hava kararinca da eve geliyorduk. Gece karanliginda okuldan cikiyorduk. Elimizde veri olmadan veryansin etmeye gerek yok.

7 3 Cevap Yaz
Ayer 22 Aralık 2020 09:51

Enerji bakanı olan kişi sermaye dostu hükümetin kabinesinden olunca böyle olur. Sabahın altısından sekizine kadar lamba yakmak zorunda kalıyoruz evlerde, akşam beşte lambaları tekrar yakıyoruz. peki bu neye yansıyor ? Faturalara yansıyor, dolaylı olarak elektrik dağıtım şirketleri zenginliğine zenginlik katıyorlar. Biz vatandaşların cebinden hergün 1 lira fazla çıkıyor kimin umrunda ? Şimdi hal böyleyken bu enerji bakanı kimin enerji bakanıydı ? Sermayenin mi ? Halkın mı ?

1 5 Cevap Yaz
Biz yaptık oldu zihniyeti 22 Aralık 2020 09:41

Yahu Allah aşkına, bu zamana kadar neyi bilimsel olarak araştırıpta uyguladılar ki ? Hep biz en iyisini biliriz, biz yaptık oldu biz biz bizzzz bizzz diyeeee diye ne oldum delisi oldular başımıza. Ne derler atalarımız, ne oldum demeyeceksin ne olacağım diyeceksin. Nitekim bugün bu ne oldum diyenler yüzünden salgına bile hafta sonu izin, hafta içi vardiya yazdık

0 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi