Prof.Dr. Alper Çabuk

Böyle olmaz…(1)

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

17 Temmuz 2017 10:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Rekreasyon sözcüğü yaygın olarak kullanılmakla birlikte, çoğu kişi tarafından tam olarak ne anlama geldiği bilinmez. Yaygın kullanım şekliyle rekreasyon insanlar boş zamanlarında dinlenmek, canlanmak, tazelenmek için yaptıkları şeylerdir. Örneğin televizyon izlemek, spor yapmak, maça gitmek, tavla oynamak, parkta dolaşmak vb. Benim rekreasyondan anladığım cep telefonumun çalmadığı ve mümkünse internetin ve televizyon gürültüsünün olmadığı bir yerde olmaktır. Neden mi böyle bir giriş yaptım? Son üç haftadır neden bu köşeden sizlere yazamadığımı açıklamak için. Son üç haftadır tam anlamıyla dediğim gibi rekreasyon yapıyorum. Bu yazımda da, bilgime, tecrübe ve gözlemlerine dayalı olarak neden olmazı,  ‘ nasıl oluru ‘ anlatmaya çalışacağım.

Önce bana göre Eskişehir ve Eskişehir’in tanıtımı için çok önemli bir etkinlik olan Motofest’ten başlayalım. Motofest artık neredeyse geleneksel hale gelmiş bir ulusal motorsiklet festivali. Türkiye’nin her yerinden gelen motorsikletçileri üç günlüğüne buluşturan bir etkinlik. Benim de daha bittiği günden itibaren bir sonraki yılki etkinliği sabırsızlıkla beklediğim bir etkinlik. Bir çok şehirde örnekleri olmakla beraber, insanın kendi şehrinde olması, ev sahibi durumunda olmak bu etkinliği benim için daha da kıymetli hale getiriyor. Önceleri etkinlik Kanlıpınar Göletinde Odunpazarı Belediyesi ev sahipliğinde yapılıyordu. Son yıllarda ise Musaözü Göletinde Tepebaşı Belediyesi ev sahipliğinde yapılıyor. Ne yalan söyleyeyim Odunpazarı Belediyesi ev sahipliğinde yapılan Motofestler çok daha iyi, çok daha organize ve çok daha keyifliydi. Ama tabii her şeye ragmen kentimiz için böylesine önemli bir etkinliğe sponsorluk eden ve organize eden Tepebaşı Belediyesi’ne şükranlarımı iletmeden geçemeyeceğim. Diğer teşekkür ise Eskişehir’de motorsiklet denince ilk akla gelen isimlerden sevgili Faruk Yayla abiye. Neredeyse tek başına, yıllardır bu koca etkinliği sırtlayan bir kahraman o… Gerçekten Eskişehir ve Eskişehir’deki motorsiklet tutkunları Faruk abiye ne kadar teşekkür etseler az… 

Ama gelelim şimdi neden olmaza? Sakın kırılma duyarsız katılımcılar, Tepebaşı Belediyesi ve Orman Su İşleri Bakanlığı…

Böyle olmaz, çünkü Belediyenin bu etkinliği çok daha fazla sahiplenmesi ve yeterli sayıda destek personelini gece gündüz alanda bulundurması gerekiyor. Ya ne olacak işte demeyin, Eskişehir’in tanıtımı açısından tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli bir etkinlik bu. Festivale başka şehirlerden gelen motorsiklet tutkunları genellikle kendi illerinde söz sahibi, etkili kişiler ve Türkiye’nin pek çok yerinden yüzlercesi geliyor bu etkinliğe. Bu bakımdan bu etkinlik belki de Eskişehir’in en önemli festivallerinden biri. Bu etkinliği önemseyin lütfen… Tıuvaletler yetersiz, duşlar yetersiz, ambulansa ve jandarma yok, cep telefonları çalışmıyor… Acil bir durum olsa, emin olun hepimiz çok üzülürüz, ama üzülmek fayda etmez… Nasıl olmalı, mutlaka alanda yeterli sayıda ve temizlikte duş ve tuvalet yer almalı, ambulans ve jandarma görevli olmalı, sadece etkinlik süresince olsa bile mobil baz istasyonları alanda yer almalı.

Böyle olmaz çünkü bu festivaller, herkesin kafasına gore takıldığı, isteyen gece yarısına kadar müziği sonuna kadar açtığı, gece yarısında tüm kampı rahatsız edecek kadar yüksek düzeyde gürültü yaptığı etkinlikler olamaz. Eğlenmek isteyen kadar, dinlenmek isteyenlere de saygı duymak gerekir. Ayrıca alan son derece kontrolsüz, gece yarısı şehirden bir grup hırsız ya da serseri gelse, emin olun çok başımız ağrır. Nasıl olmalı… Başından sonuna kadar etkinlik kamu görevlilerince organize edilmeli, belli bir saatten sonra, alana giriş ve çıkışlar kontrol edilmeli ve bu süreçte kamu personeli kontrolü ele almalı.  Etkinlik alanı organize edilmeli, kamp alanı ve eğlence alanı ayrılmalı, yeterli düzeyde aydınlatma sağlanmalı.

Böyle olmaz sevgili katılımcılar... Kullandığınız alanlar ortak alanlar, ortak geleceğimiz olan tabiat alanı. İstediğin gibi ateş yakamazsın, istediğin gibi her yeri kirletemezsin, yerlere çöp atamazsın. Arkanda çöp bırakamazsın. Dilediğince gürültü yapamazsın. Böyle yaparsan, özellikle ev sahibi olan Eskişehirliler için söylüyorum bunu, gelecek senelerde diğer şehirlerden gelen katılımcılar giderek azalır. Hatta Eskişehir’den gelen gerçek motorsiklet sevdalıları da azalır. Motorsiklet tutkusu, doğa sevgisi, insan sevgisi, hayvan sevgisi, çevre duyarlılığı, yardımlaşma arasında tahmin ettiğinizden çok daha fazla bir doğrusal ilişki vardır. Eğer siz de gerçek bir motorsiklet tutkunuysanız buna uygun şekilde hareket etmelisiniz.

……………………

Cumartesi günü 15 Temmuz’un, seçilmiş hükümetimize, milletimize ve demokrasimize yönelik hain girişimin yıldönümüydü. Allah bir daha yaşatmasın… Şehitlerimize Allah’tan rahmet dileklerimi, gazilerimize şükranlarımı iletmek istiyorum. Sonsuza kadar demokrasi…

...............................

Yazım devam edecek. Haftaya yerim kalırsa, son birkaç haftadır bulunduğum, Ege kıyıları, Hırvatistan ve Yunan Adaları gözlemlerime dayalı olarak neden turizmde sorunlarla karşı karşıyız, nasıl oldu da olmadıyı ve nasıl olmalıyı da anlatmaya çalışacağım.

Herkese iyi haftalar…
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi