Bisikletlerle büyük taarruz ruhunu yaşıyorlar

Büyük Taarruz Bisiklet Turu… Tarih ile sporun harmanlandığı oldukça anlamlı bir tur. Büyük Taarruz Bisiklet Turu Organizatörü Osman Kutlu ile bu önemli turu konuştuk

1 Kasım 2020 10:55
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Hilal Köver ile Hayat arası 01 11 2020
Büyük Taarruz Bisiklet Turu… Tarih ile sporun harmanlandığı oldukça anlamlı bir tur. Büyük Taarruz Bisiklet Turu Organizatörü Osman Kutlu ile bu önemli turu konuştuk. O dönemde askerlerimizin gittiği rotayı, hangi gün hangi saatte neredelerse birebir uyguladıklarını anlattı Kutlu. Tüyleri diken diken eden rotada, askerlerimizin uyuduğu gibi uyuduklarını, ne yedilerse o yemekleri yediklerini söyledi Kutlu. Turun detaylarını, Kutlu’dan dinliyoruz…
Hayat Arası 01 11 2020
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Uzun yıllar Ankara’da yaşadım. Subaylık sürecinden sonra ticaretle uğraştım Ankara’da. Sonrasında da Çanakkale’ye, memleketime taşındım. Çanakkale’de köyümde yaşıyorum. Hem araştırmalar hem bir şeyler yazma vesaire o şekilde yaşıyorum. Daha önce Eskişehir’e bir kere geldim.
Büyük Taarruz Bisiklet Turu fikri nereden doğdu?
Büyük Tarruz, son yıllara kutlamalar, belirli günlerle ilgili bazı dalgalanmalar yaşıyoruz ülkemizde. Özellikle 26 Ağustos günü Malazgirt’e yoğunlaşıyor kutlamalarımız. Malazgirt muhakkak ki çok önemli ama hepsinden önemli olanı Büyük Taarruz. 26 Ağustos günü Kocatepe’den başlayan, bugün sahip olduğumuz her şeyin temeli olan Büyük Taarruz. Bu konuyla ilgili bir takım araştırmalar yaparken bir baktım ki bilmediğim bir sürü şey var. Bununla ilgili bir şeyler yapmamız lazım derken böyle ilk ortaya çıkışı benim sırtıma çantayı alıp bütün güzergahı 15 gün boyunca 500 kilometre yürümemle başladı. İlk önce yürüdüm. Köy köy dolaştım, notlar aldım. Öyle enteresan şeyler çıktı ki. O zaman dedik bunu topluma bir şekilde anlatabilmemiz lazım. Böyle bir organizasyona 8 yıl önce giriştik bugünlere geldik.

O GÜNKÜ SÜVARİLER BUGÜNKÜ BİSİKLETLER
Ne kadar süredir devam ediyor bu tur?
7 yıldır resmi olarak bisiklet turu yapıyoruz. Aslında ben bir bisikletçi değildim. Ama bisikletin bununla eşleşebileceğini… Çünkü bisiklete demir at diyoruz günümüzde. O günkü süvarilerle bugünkü demir atı birleştirdik. Hem sağlık açısından doğaya karşı hassas bir yapımız var, o da dahil olunca böyle bir bisiklet turu haline dönüştü.  Bir konsept belirledik. Bu herhangi bir noktaya, herhangi bir kişiye, gruba ait olmasın, buraya yüreği olanlar gelsin dedik. İnternette yayın yaptık. Arkadaşlar ben gidiyorum, gelmek isteyen var mı dedik. Önce 3-4 kişiyle başladık bu faaliyete. Sonrasında sayılar arttı, insanlar öğrendikçe heyecanla gelmeye başladılar. Her sene yayınlıyoruz, açıyoruz bu katılımı.

19 GÜN 1100 KİLOMETRE
Nasıl bir konsept uyguluyorsunuz?
Burada turun klasik bir bisiklet turu olmasını istemedim. Klasik bir tarih anlatımı olmasını da istemedim. İkisini farklı bir havaya büründürdük. Günü gününe, saati saatine diye bir kavram oluşturduk. Yani 26 Ağustos’ta Kocatepe’den çıkıyoruz. Hangi gün hangi saatte ordumuz neredeyse orada oluyoruz. Orada duruyoruz ve orada yaşananı anlatıyoruz. Şehit mezarına şehit olduğu saatte ve dakikada gidiyoruz, anma töreni yapıyoruz. Tam o anda orada olup da hem hikayesini dinleyip, anma töreni, dua falan edilmesi, herkesin tüyleri diken diken oluyor. Gönlünüz yoksa ne yapsanız boş. Dolayısıyla tarzı buradan çıkardık. Tur 100 yıl önce o günkü faaliyetlerin oluş sürecine uygun olarak 15 gün ve 900 kilometreydi. Bu sene olay çok daha farklılaştı. Büyük Taarruz’u Sakarya Savaşı’ndan ayırmak mümkün değildir. Bu sene uzun yıllardır düşündüğümüz şeyi ilk defa gerçekleştirdik. Bundan sonra da öyle olacak. Artık Ankara’dan başlıyoruz. Anıtkabir’den başlıyoruz. Anıtkabir’den Ata’mızdan bayrağımızı alıyoruz. Sakarya savaş alanlarını da aynı şekilde geziyoruz. 19 gün ve 1100 kilometreye ulaştı. Bu şekliyle de Türkiye’nin en büyük ve en anlamlı olduğu konusunda mütevazi olamayacağız.

O GÜNLERİ YAŞIYORUZ
Güzergahınız nasıl?
Maksat o günleri biraz yaşayabilmekse eğer dedik bizim o günlere ait bir takım şeyleri de uygulamamız gerekir dedik ve biz Ankara’dan çıkıyoruz. Önce Polatlı’ya uğruyoruz. Ardından Akşehir’e gidiyoruz, karargahın olduğu yere. Karargahtan Kocatepe’ye devam ediyoruz. Kocatepe’den itibaren de artık saati saatine de mümkün mertebe yaşatmaya çalışıyoruz. Konaklamalarımız hiçbir şekilde misafirhanedir, oteldir falan filan… Hep şunu diyorum; otelde kalacak olan evinde kalsın. Çadırlarda kalıyoruz. Yemek ihtiyaçlarımız vesairelerimiz de zaman zaman o günlere ait unsurlar taşıyor. O günleri bir iki şey haricinde birebir yaşıyoruz. Birkaç tane gün var. Özellikle zorladığım günler var. ‘Perişan olduk’ diyorlar. O günün akşamı açıklıyorum. Evet perişan oldunuz, çünkü bugün askerimiz öğleye kadar su, akşama kadar da tek bir lokma ekmek bile yiyememişti. O yüzden bugün perişan oldunuz diyorum. O ekip bir anda tamam diyorlar. Anayollardan gitmiyoruz, birebir aynı rotayı kullanıyoruz.

SAVAŞI TEK BAŞIMIZA KAZANMADIK!
100’üncü yıl için farklı bir planınız var mı?
100’üncü yılda çok daha kalabalık ve mümkün mertebe bisiklet gruplarından gelirse eğer temsilciler, her birine bir birliğin temsil görevini vermek istiyoruz. Özellikle bayan bisikletçilerimizi özellikle davet etmek istiyorum. Çünkü bayanlara çok önem gösteriyorum. Biz Kurtuluş Savaşı’nı tek başımıza kazanmadık. Kadınlarımız da bizimle beraberdi. Onları temsilen her bir kadın kahramanımızı katılan bayan bisikletçilerimizin sırtlarına isimlerini yazmayı planlıyorum.

TARİH DOKUNMAKLA ÖĞRENİLİR
Son olarak mesajınız ne olur?
Tarihi kitaplardan roman okur gibi öğrenemeyiz. Tarih yerine gidip dokunmakla öğrenilir. Beni harp okulunda Kocatepe’ye götürmedikleri için çok hayıflanıyorum ve çok kızıyorum. Tarih yerinde öğrenilir. O yüzden gerek kendileri gerekse çocuklarını mutlaka önemli tarihi yerlere götürerek ya da gitmelerini sağlayarak öğrenmelerini sağlasınlar. Çünkü ufuklarını açacak ve doğru şekilde öğrenecek tek yöntem bu. Biz ömrümüz oldukça bu yollardayız. Gelen herkese kapımız açık. Gelsinler, yerinde öğrensinler. Önümüz 100’üncü yıl. Muhakkak 100’üncü yıldaki o heyecanı o konsepti, o anları birlikte yaşamalarını tavsiye ediyorum.
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi