Beyana değil, kâra bak!

Tufan Çakır yazdı

16 Aralık 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Zaman zaman çeşitli sektörlerde ağlanmalar, ölüyoruz, bitiyoruz gibi açıklamaları çok duyarız. Bu tür ağlamalara da hükümetler pek sessiz kalmazlar. Onların istediği bazı düzenlemeleri hemen yaparlar.
Bu haftada böyle bir sektör hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Geçen yıl biliyorsunuz. Sigorta sektörü zarardayız, bu fiyatlarla kar etmemiz, piyasada kalmamız mümkün gözükmüyor diyerek, örneğin; trafik sigortalarında çok büyük fiyat artışlarına sebep olmuş. Bu yüzden yüzlerce taşıt sahipleri arabalarının değerinden yüksek fiyatlarla poliçeler yaptırmak zorunda kalmıştı. Hakikaten işin aslı böyle mi? Sigorta şirketleri zarar ediyor mu? Bu sorulara cevap arayalım. Biraz farklı açılardan konuya bakalım.
Ve bu konudaki verileri konuşturalım.
Türkiye Sigorta Birliği’nin açıkladığı verilere göre yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla emeklilik şirketlerinin teknik gelirleri % 25.1 artarak 1 milyar 161 milyon liraya çıkmış. Gelir kapsamında fon işletim gelirleri %24.9 artışla 799.4 milyon lira, yönetim giderleri kesintileri %50.1 artışla 170.1 milyon lira ve giriş aidatı gelirleri %11.4 artışla 167.4 milyon liraya ulaşmış.
Buna karşın teknik giderler %11.8 artışla 976.4 milyon liraya yükselmiş. Bu kapsamda fon işletim giderleri yüzde 17.8 artışla 105.1 milyona ulaşmış.
Yine sonuç olarak yılın ilk 9 ayında bu sektörün teknik karı %237.4 artışla 184.5 milyon liraya ulaşmış.
Bu veriler Türkiye Sigorta Birliği’nin verileri. Buna göre yalnız Emeklilik ile ilgili özel sigorta şirketlerinin karlarının %237.4 oranında arttığını görüyoruz. Ama aynı sigorta şirketlerinin örneğin; Trafik sigortalarından veya kasko poliçelerinden zarar ettiğini de görebiliyoruz. Önemli olan toplamda bu sektörün kar edip etmediğidir. Sektör hep zarar eden elementer sigorta grubunu ifşa ederken aynı sigorta şirketlerinin emeklilik(BES), sağlık, hayat gibi kar eden gruplarından pek söz etmedikleri bunların karlılık oranlarından pek bahsetmediklerini görürüz.
İşte bu hafta toplamda sigorta sektörünün yalnız emeklilikle ilgili fonlarındaki teknik karlılık oranı geçen yıla göre %237.4 artışla 184.5 milyon liraya ulaşmış olduğunu söyleyebiliriz. Diğer alanlardaki sigorta şirketlerinin zararlarını da katarsak toplamda net kar mı zarar mı var bilemiyoruz. Bu türlü açıklamaları tabi ki bekliyoruz.
Bizden yorumlaması sizden düşünmesi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi