Bereketli Topraklar Üzerinde

Çukurova’nın bereketli topraklarında öyle işler olur ki, aklın durur. Sana anlatsak, bir değil beş roman çıkartırsın…

19 Ekim 2019 09:49
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Bu hafta yazımıza Çağdaş Türk Edebiyatı’nın özgün yapıtlarından biri olan Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar üzerinde eseri ile devam ediyoruz. Toplumsal gerçekçi romanlar okumayı seviyorsanız en güzel örneklerinden bir tanesi bu eser. Orhan Kemal’in sade, akıcı ve şiveli diliyle merakla ve hızlıca okurken bir yandan da sizi biraz hüzünlendirecek bir kitap…

UMUDA YOLCULUK

Bir lokma ekmek uğruna Anadolu’nun Ç. Köyünden, Çukurova’nın bereketli toprakları için bir trene binerek yola düşen üç gencin yaşam koşullarını okuyoruz “Bereketli Topraklar Üzerinde”de… Çukurova’ya göç eden İflahsızın Yusuf, Pehlivan Ali ve Köse Hasan aracılığıyla, fabrikada, inşaat işinde ve tarım işletmelerindeki zor çalışma koşullarını okuyucuya aktarıyor Orhan Kemal. Savaş sonrası geri kalmış bir ülkede, hayatlarında şehir dahi görmeyen, okuma yazma bilmeyen, bu üç işçinin şehir hayatındaki çaresizlikleri, şaşkınlıkları, zor çalışma koşullarına karşın aldıkları düşük ücretler, hayatta kalabilme mücadelelerini, ekmek kavgalarını, yaşadığı adaletsizlikleri haksızlıkları gözler önüne seriliyor.

ZORLU KOŞULLAR

Hemşehrilerinin yardımıyla bir fabrikaya girip çalışmaya başlarlar fakat ağır çalışma koşullarına ilk dayanamayan Köse Hasan olur. Diğer ikisi ise kısa süre sonra fabrikadan atılarak inşaat işinde çalışmaya başlarlar. Fakat burada da şartlar farklı değildir. Farklı iş arayışlarında olan Ali bir çiftlik ağasının yanında iş bulur. Üç kişinin yaptığı işi tek başına yapar ve burada ağa tarafından iyice kullanılır. Sonunda bitkin düşen Ali ayaklarını patoza kaptırır ve mücadeleyi kaybeden diğer kişi olur. Yusuf ise çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile inşaatta sevilir. Onu bırakmak istemezler. Ancak köye dönüş vakti gelir. Ayna, tarak ve gaz ocağını alarak üç arkadaş olarak çıktıkları bu mücadeleden tek başına köyüne döner…

Özetle…

Orhan Kemal’in Anadolu gerçeklerini, işçi sınıfını, kendi gözlemleriyle ortaya koyduğu romanı “Bereketli Topraklar Üzerinde.” Yazıldığı dönem itibariyle sık kullanılan konular olan köy gerçekçiliği ve sosyal gerçekçilik anlayışını ele alıyor bu romanında Orhan Kemal. İkici Dünya Savaşı sonrası kaleme alınan eserde sosyal yapının tamamen çöktüğü, ekonomik sıkıntılar ve işçi haklarının sömürüsü oldukça açık bir biçimde okuyucuya aktarılıyor. Hayatta kalabilmek için çok mücadele eden fakat yine bir lokma ekmeğe muhtaç olan insanların hayatları üç karakter üzerinden o kadar güzel tasvir ediliyor ki sizde bereketli topraklara doğru kendi hayal dünyanızda yola çıkıyorsunuz..

Bereketli topraklar üzerinde

Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral tarafından yönetilen 1979 yapımı drama filmi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmi.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi