Bakan var, Bakan var

Tufan Çakır yazdı

1 Nisan 2017 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Sevgili okurlar zaman zaman yazdığımız konularda bir takım gelişmeler olduğunda aynı konuyu tekrar yazmak zorunluluğunu hissediyorum. Örneğin geçen hafta trafik sigortalarındaki poliçelere gelen tavan fiyat uygulamalarına ait bakanımızın yaptığı açıklamaları yazmıştım. Poliçelerin fiyatları düşüyor diye.
Bu hafta da daha evvel yazdığım. 8.Şubat 2016 tarihli “Bir zamanlar et ve balık kurumumuz vardı.” Yazımı hatırlatmak istedim. O zamandan bu zamana yaklaşık bir yıl geçti. Et fiyatlarının bırakın düşmesini, yaklaşık yüzde otuz daha da arttığını görüyoruz, et fiyatlarının. Öyle ki; Bu durumTarım Bakanımızı da rahatsız etti ve çok sert açıklamalarda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul'da düzenlenen 'Tarım Zirvesi'ne katıldı. Zirvede bir konuşma yapan Faruk Çelik, 15 yılda tarıma 90 milyar liralık destek sağladıklarını bildirdi. Bakan Çelik et fiyatları ile ilgili olarak "Ortadaki spekülatörler, kendi elinde 10 bin hayvanı var kesecek, piyasada fiyatı yükseltmek için 500 tane 1000 tane hayvanı alıyor. Topluyor yüksek fiyatla, sonra 10 bin hayvanı piyasaya sürecek, uyanık adam. Açık söylüyorum; bunların maliye açısından da canlarını yakacağız. Buna hakları yok" dedi.
Bakan Çelik, "Bu referandum süreci ile uğraşırken arada baktık ki hiç gereği yokken birkaç lira et fiyatlarında bir artış söz konusu oldu. Yani 24 ila 24,50'ye kesilen hayvanların karkas olarak bir anda 27'ye kesilmeye başlandığını gördük. Bunun için Et ve Süt Kurumu'nun görevi piyasa regülasyonudur. O çerçevede sütte nasıl Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyatın altına indiği an müdahale alımları yapıp süt tozunu dönüştürüyorsak aynı şekilde ette de hiç gereği yokken bu süreçten yararlanarak anlamsız rakamlara göre anlamlı bir artış yaparsanız Et ve Süt Kurumu da devreye girer ve girdik. Dedik ki 22,5 liraya karkas et veriyoruz kasap kardeşim. Entresan, burada da kasaplar itiraz ediyor. Sana ucuz et veriyorum sen niye itiraz ediyorsun? Bırak bunu başkası yapsın. Sen 27'ye alacağına ben 22 buçuğa veriyorum sana. Bu müdahaledir. Piyasayı regüle etme açısından bu Et ve Süt Kurumu'nun asli görevidir" dedi.
Çok doğru Bakanım. Doğru söylüyorsunuz ama kasaplarda diyor ki her ilde Et ve Süt Kurumu yok. Biz bu 22.5 liradan karkas eti nereden alacağız. Örneğin, Eskişehir’deki kasap; eğer Et ve Süt Kurumu Sakarya’da ise oradan eti almak zorunda, kasap Sakarya’dan aldığı eti Eskişehir’e getirecek bu da bir maliyet. Yani eğer kasaplara kendi şehirlerinde bu etleri sunmazsanız bir anlamı kalmıyor. Tüketici gene pahalıya eti yiyor. Ayrıca dükkan kiralarında, işçiliklerin de illerden illere farklılık göstermesi ayrı bir etken.
Oysa Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek,1 Nisanda Trafik Sigortalarında nasıl tavan fiyat uygulamasına geçileceğini açıkladıysa. Sizde ette böyle bir uygulamaya gidebilirsiniz. Hatta taban ve tavan fiyatları belirleyebilirsiniz. Böylece spekülatörlere de iyi bir ders vermiş olursunuz. Gene üreticiye destek vermeye de bu arada devam edersiniz. Böylece bütün bu sorunlarıda kısa sürede çözmüş olursunuz, Sayın Bakanım. Ne dersiniz.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi