Atatürk rahatsız mı etti?

İmparatorluğun kendi adına son para kestiren padişahı olan 5’inci Mehmet Reşat’ın altınlarından yeniden basılmaya başlanmış

9 Eylül 2022 08:24
A
a
Sütiş Eskişehir
İmparatorluğun kendi adına son para kestiren padişahı olan 5’inci Mehmet Reşat’ın altınlarından yeniden basılmaya başlanmış. Hemen belirtelim; son 6 Osmanlı padişahının altın paralarını serbestçe alıp, satabilirsiniz. Ancak Sultan Abdülmecid’den önceki altın paralar, tarihi eser sınıfına giriyor. Yani Yavuz Sultan Selim’e ait parayı satmaya kalkarsanız, kolunuza kelepçeyi geçirirler. Ancak Reşat altınını kuyumcudan rahatlıkla alıp satabilirsiniz.
Şimdi tam 104 yıl sonra darphanemiz yeniden Sultan Reşat’ın altınlarını darp etmeye başlamış. Uzmanlar bunu, “Piyasadaki çok sayıda sahte Reşat altınına karşı bir önlem” olarak savunuyor. Fakat savunmaları baştan aşağı saçmalık.
Eğer ki düşük ayarlı sahte Reşat altını basılıyorsa, aynı kalpazanlar bunu neden Cumhuriyet altını için yapmasınlar ki? Yani Darphane Genel Müdürlüğü’nün yeni Reşat altını basıyor olması, kalpazanları nasıl engelleyecek? Ne yani kalpazanlar, “Bak hükûmetimiz yeni Reşat altını kestirmiş, Haydi bundan sonra düşük ayarlı altın basmayalım. Sahtekarlık etmeyelim, asgari ücretle kendimize iş arayalım” mı diyecekler? Gerçekten böyle bir saçmalığa inanacak kadar saf mı gözüküyoruz uzaktan?
104 yıl sonra yeni Reşat altını basmanın mantığı nedir? Peki Sultan Abdülmecid altınları, Aziz altınları veya Hamid altınları ne olacak? Onları da alıp – satmak serbesttir. Kalpazanlar bu altınları basmayacak mı? Anlayan varsa beri gelsin.
İskoç yazar Arthur Conan Doyle, “İmkansız olanı elediğinde elinde kalan olasılık dışı görünse bile gerçeğin ta kendisidir” demiş. Reşat altınını yeniden basmanın hiçbir mantıklı açıklaması yok.
Geriye kalan tek seçenek, Cumhuriyet altının üzerindeki Cumhuriyet yazısından, latin harflerinden ve Atatürk’ten rahatsız olmak…
 

Özel sınıf, sınıf ayrımcılığıdır

Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan yeni eğitim yılının da sorunlarla başladığını belirterek Mualla Zeyrek İlkokulu’nun sorunlarına dikkat çekti. Faik Alkan, söz konusu okulda özel bir sınıf açılacağından endişe ediyor. Tabii “özel sınıf” dediysek, mesela engelli olan özel çocuklara yönelik bir sınıf kastedilmiyor. Aileleri “Özel” olanların çocuklarına yönelik bir sınıf kastediliyor. Hali vakti yerinde ailelerin çocukları için sınıf mevcudu düşük tutulmuş bir sınıf yani. Ben bu endişelerin yersiz olduğuna inanmak istiyorum.
Atatürk’ten Recep Tayyip Erdoğan’a kadar 12 Cumhurbaşkanımızın 12’sinin de ortak bir özelliği var; hepsi dar gelirli aile çocuklarıdır ve hepsi devletin imkanlarıyla okumuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaptığı en büyük işlerden biri eğitimde fırsat eşitliği. Şimdi bir devlet okulunda bu eşitliğin kaldırılmaya çalışılmasını kabul edemeyiz. Yetkililerin söz konusu iddialara cevap vermesini bekliyoruz.
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
mustafa 9 Eylül 2022 09:22

Bu altınların basılması da seni mi rahatsız etti önce derdini söyle

16 8 Cevap Yaz
Hale bak! 9 Eylül 2022 09:08

Eğitim sistemi, yıllardır paramparça edildi. Bu özel sınıf olayıda son halkası oluyor. Yıllarca öğretmenlerin anlattığı dersler, yaptığı hazırlık sınavları hiç bir işe yaramıyor gibi gösterildi ve insanların beyinlerine, Dershane daha iyi algısı yerleştirilerek cemaatlerin başı çektiği dershane sektörü insanları milyarlarca lira söğüşledi. Dershaneye çocuk gönderen bir Allah kuluda demedi; Öğretmenler mi yetersiz yoksa çocuğum mu başarısız ? Gidip bir öğretmeniyle konuşayım. Ta o zamandan başıboş olan bir Millieğitim sistemi yine başıboş vaziyette. Herkes kendi modelini deniyor okullarda. Millieğitim ise bunları denetlemeden, dur bi şikayet gelsinde bakayım zihniyetiyle sallabaşı al maaşı çalışıyor. Memleketin eğitim sistemini düşürdükleri hale bak!

2 11 Cevap Yaz
Hong Kong 9 Eylül 2022 08:52

Valla senelerdir eğitimde fırsat eşitliği lafını her yerde sağda solda söyleyip durdular. Geldiğimiz noktada, eğitim bile kendi içindeki en alt hiyerarşide kendi kast sistemini oluşturdu. Bu duruma gülermisin? Yoksa ağlarmısın?

2 11 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi