Asrın palavrası

Karşılaştığımız deprem gerçekten çok büyüktür. Üstelik 9 saat arayla iki büyük deprem yaşadık. Hükûmeti eleştirirken bu gerçekleri de unutmayalım. Ancak yaşadığımız deprem asrın en büyük depremi değildir.

18 Şubat 2023 09:10
A
a
Sütiş Eskişehir
Karşılaştığımız deprem gerçekten çok büyüktür. Üstelik 9 saat arayla iki büyük deprem yaşadık. Hükûmeti eleştirirken bu gerçekleri de unutmayalım. Ancak yaşadığımız deprem asrın en büyük depremi değildir. Mesela Büyük Şili Depremi vardır ki 9.5 şiddetinde olmuştur. Bu deprem dünyayı 17 santim yörüngesinden çıkartmıştır. 11’inci yüzyıldaki deprem hakkında bir şey söylemem mümkün değil. Ancak 20’inci yüzyıldan itibaren bilimsel kayıtlar gayet güzel tutuluyor ve Kahramanmaraş Depremi, dünyadaki en büyük ilk 10 deprem sıralamasına bile giremez. Yanına bile yaklaşmaz.
“Türkiye’de asrın en büyük depremi oldu” desek o da tutmuyor. Çünkü 1939 Erzincan depremi 7,8 şiddetinde olmuş.
Bir depremi felaket yapan kaç kişinin öldüğü. Yoksa 1964 Büyük Alaska Depremi 9.2 şiddetinde olmasına karşın, yalnızca 138 kişi hayatını kaybediyor. Tabii Alaska’nın tamamına yakınının boş olduğunu da hatırlatalım.
Öte yandan bu depremlerin yanında çocuk oyuncağı sayılabilecek 6,6 şiddetindeki 2003 İran depreminde tam 31 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Yani depremi felaket yapan onun şiddeti değil. Sizin İran gibi, Haiti gibi veya Hindistan gibi geri bir ülke mi olduğunuz? Yoksa Amerika gibi Japonya gibi ileri bir ülke mi olduğunuz. Türkiye’nin hangi ülkeler içinde olduğunu hep birlikte görüyoruz.
“Asrın lideri, asrın projesi, asrın yardımı, asrın felaketi” gibi laflar içi boş laflar. Özetlemek gerekirse asrın en büyük deprem felaketiyle karşılaşmadık. Ancak asrın en büyük palavracılarıyla karşı karşıya olduğumuz bir gerçek…
 
Kızılay’a ne oldu? 
Deprem felaketinden sonra Kızılay’a olan toplumsal güvenin ne kadar azaldığını üzülerek gördük. “Şimdi bu güzide kurumumuz, kendisine olan güveni yeniden kazanmalıdır” demeyeceğim. Çünkü olmayacak duaya âmin denmeyeceğini biliyorum. Kızılay’ın milletin gözünde yeniden eski itibarını sağlaması çok zor bir iş. Kızılay’a AK Parti’nin zengin çocukları yönetici olarak atanıyorsa, o kuruma milletin güveni de sarsılır.
Sultan Abdülaziz zamanından kalan Kızılay bir tarihtir. Kızılay Cumhuriyetimizden bile eskidir. Kurtuluş Savaşı kahramanıdır. Umarız bir an önce toparlanır.
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Nurullah 20 Şubat 2023 15:02

http://www.anadolugazetesi.com/depremin-siddetini-gozler-onune-serdi--yol-yarildi--198858.html Bumu ? Palavra

2 0 Cevap Yaz
Peker 20 Şubat 2023 08:26

depremin Şiddeti palavramı değil mi . yaşayanlara sor.

2 1 Cevap Yaz
NAİL AKBULUT 19 Şubat 2023 00:02

Yazı çok yerinde olmuş. Çok doğru, tebrik ederim.

1 3 Cevap Yaz
Esesli Bilal 18 Şubat 2023 11:47

Kızılay İn 1999 depreminden ne farkı var

1 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi