Artık o gün geldi!

Serkan Açıkgöz yazdı

8 Ekim 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Türk Telekom'un iştiraki Argela’nın 5G şebekesine yönelik geliştirdiği yazılımı almak için dünya devleri sıraya girdi. 5G ve yeni teknolojilerin gelişimine katkı sağlamayı ve bunların standartlarını belirlemeyi hedefleyen dünyanın sayılı 'açık platformlarından ABD’deki Open Networking Foundation’un (ONF) yönetimine giren ilk Türk şirketi olan Türk Telekom’un iştiraki Argela’nın 5G şebekesine yönelik geliştirdiği yazılım için dünya devleri sıraya girdi. Geliştirilen yazılım, ‘dilimleme’ teknolojisiyle, uçaklardaki business ya da firstclass bilet gibi iletişimde de isteyene firstclass hizmet vermeyi amaçlıyor. ONF yönetiminde Türk Telekom’u temsil edecek olan Türk Telekom Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, geliştirdikleri teknolojinin dünyada bir ilk olduğun belirterek ''Test aşamasındaki bu teknolojiyi 3 ayrı şirket satın almak için İstanbul, Ankara ve Madrid'de sistemi deniyor'' dedi.
Eskişehir’deki doktor Muş’ta ameliyata girecek
Argela’nın geliştirdiği yazılımın hayatımızda yaratacağı somut değişiklik şu örnekle açıklanabilir. Kesintisiz, hızlı ve kaliteli iletişim sayesinde Eskişehir’de alanında tek ve en iyi olan bir doktor seyahat imkanı olmadığında Eskişehir’den Muş’taki bir hastayı robotik teknoloji ve elbette oradaki bir doktor ekibin de yardımıyla ameliyat edebilecek. Bu tarz örnekler bilim-kurgu konsepti altında hep vardı. Ama artık 'O' gün geldi, artık gerçek oluyor.
 
Wi-Fi’dan 100 kat hızlı internet geliyor
Ultra hızlı wi-fi için geri sayım başladı. Çinli bilim insanları, Wi-Fi'dan 100 kat daha hızlı veri aktarımı yapabilen Li-Fi'yı, kullandıkları nano karbon materyaller sayesinde daha hızlı ve güvenli hale getirmeyi başardı. Çin'de yapılan bu araştırma internet kullanma alışkanlıklarımızı kökünden değiştirebilir. Çinli bilim insanları, kablosuz internet ve veri aktarımında yeni bir aşama olan görünür ışık iletişimi (Light Fidelity) olarak tanımlanan Li-Fi'da kullandıkları nano karbon materyaller sayesinde daha hızlı ve güvenli veri aktarımı yapmayı başardı. Bilim insanları, genelde nadir elementler kullanılarak yapılan Li-Fi’ın veri aktarımında, görünür ışığın tamamen yayılmasını sağlayan nano materyaller kullanarak daha hızlı ve güvenli veri aktarımı sağladı.
 
Google'ın Başı Cinsiyet Ayrımından Yandı!
Google'ın eski üç kadın çalışanı Google'a cinsiyet ayrımcalığı yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Üç kadın çalışan, teknoloji şirketine çalışanlar arasında terfi ve maaş konularında cinsiyet ayrımı yaptığını öne sürerek Google'a dava açtı. Davayı açan eski çalışanların daha önceden Google'ın Kaliforniya eyaletinin Mountain View adlı şehrinde bulunan biriminde yazılım mühendisi, yönetici ve iletişim uzamanı olarak çalıştığı belirtildi. Tamda bu noktada son raddeye geldiklerini belirten çalışanlar, aynı işi yapmalarına rağmen kadınlara daha az maaş verildiğini ve aynı pozisyon için kadınlar yerine erkeklerin terfi ettirildiğini belirttiler. Eski çalışanlar bu haksızlığa bir dur demek adına Google'a dava açtı.
 
Firefox Quantum interneti uçurdu!
Mozilla’nın yeni nesil tarayıcısının interneti çok hızlandırdığı iddia ediliyor. Google Chrome’dan 2 kat daha hızlı olacağı vaat edilen Quantum bakalım bekleneni verebilecek mi? Photon kullanıcı arayüzüne sahip yeni Firefox, gücünü baştan aşağı yeniden oluşturulmuş ve modernize edilmiş motorundan alıyor. Firefox geçmişten günümüze görevleri tek işlemci çekirdeği ile yürütürken, artık Quantum’da birden fazla çekirdek kullanıyor. Yine Rust ile kodlanan yeni CSS motoru da yükleme sürelerini artırmak için birden fazla çekirdek kullanmakta. Şirket, bunu başka bir web tarayıcının yapamayacağı şeklinde bir iddiaya sahip.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi