Prof.Dr. Alper Çabuk

Anadolu Üniversitesi

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

2 Nisan 2018 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Şahane bir web tabanlı bir arkeoloji bilimiyle ilgili oluşum keşfettim geçen hafta...
Arkeofili.
Web adresi www.arkeofili.com
Şöyle tanımlamışlar kendilerini:
“Arkeofili, 25 Kasım 2014 tarihinde, Türkiye’den ve dünyadan güncel haberler, kapsamlı dosyalar, röportajlar ve listeler sunarak; arkeolojiyi, uzaktan ya da yakından ilgili insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş bir arkeoloji oluşumudur. Arkeofili’nin yazar kadrosu çoğunlukla, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim hayatlarına devam eden arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinden oluşmaktadır. Arkeofili’de yer alan; haberler, dosyalar, listeler, röportajlar; şahsi fikirlerden, çeşitli yabancı kaynaklardan yapılan çevirilerden ve aldığımız eğitim sonucu edindiğimiz bilgilerden oluşmaktadır. Arkeolojinin, internet dünyasındaki Türkçe içerik sıkıntısını dindireceğini düşündüğümüz ve yürüttüğümüz Arkeofili’nin içerikleri el emeği, göz nurudur.”
Bayıldım bahsettikleri paylaşımlara. Arkeoloji ilginizi çekiyorsa, bu konuyla ilgili Türkçe çok fazla kaynak bulamamaktan şikayet ediyorsanız, kesinlikle bir başucu kaynağı olarak öneririm bu web sitesini.
Oğlum 14 yaşında, ergen malum. Her şeye isyan eder durumda. Geçen hafta içinde bir akşam eve geldim, bizim ergen, annesiyle “paranın çok önemli olduğu” konusunda hararetli bir tartışma içinde. Aklıma o gün Arkeofili sitesinde gördüğüm, şimdiki Şanlıurfa yakınlarındaki Göbeklitepe ile ilgili infografik anlatım geldi. Göbeklitepe oldukça enteresan bir yerleşim. İnsanların tarım kültürüne henüz geçmediği yaklaşık 11.000 yıllık bir geçmişe dayanıyor mazisi. Dünyanın bilinen ilk anıt yapısını içinde barındırıyor. İşte bu yerleşime ait Arkeofili’nin web sayfasındaki infografik anlatımı gösterdim oğlum Alp Deniz’e. Bu anlatımda yer alan kırmızı bir taştan yapılmış figüre bakmasını istedim ve ona dedim ki:
“Bak, belki de bundan 11.000 yıl önce şimdiki Şanlıurfa’nın yakınlarında bir çocuk kırmızı renkli bir taş buldu, heyecanla babasına gösterip ‘Baba bak, ne değişik bir taş’ dedi. Sonra eline bir başka taş aldı ve onu kuş gagasına benzeyecek bir şekilde işledi. İşte belki de bu  resimde baktığımız şey tam olarak o çocuğun yerden bulduğu taş. 
Kalıcı mısın sanıyorsun, güçlü müsün, çok mu akıllısın, çok mu kudretlisin? Bence dur, bir daha düşün, zira yüzyıl sonra o taş kadar bile etkin olmayacak. Para mı, buradan gittiğinde, sahip olduğun parayı götüremeyeceğine göre, tarihte fark yaratacak hayırlı şeyler  yap, kendin gitsen de etkin baki olsun”.
Oğluma tavsiye ettiğim şeyi Anadolu Üniversitesi yapıyor işte. Milyonlarca insan yetiştiriyor. İyi ki bu Üniversitedeyim ve fark yaratan işlerde az da olsa katkım var. 
Görsel için Kaynak:www.arkeofili.com
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
İnci börekçi 2 Nisan 2018 11:15

Hocam eski bir öğrencinizim.yazılarınız verdiğiniz bilgiler çok güzel .keşke siz üniversitemizin rektörü olsanız.çok ama çok hakediyorsunuz o koltuğu .sevgiyle kalın

0 0 Cevap Yaz
Alper Çabuk

Çok teşekkürler İnci. Ancak Üniversitemizi yönetmek, benim taşıyamayacağım ve yüklenmeyi tercih etmeyeceğim, çok zor ve ağır bir sorumluluk ve zaten mevcut yönetim bu işi çok iyi şekilde yapıyor

0 3
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi