Anadolu'nun mağdur işçileri

Anadolu Üniversitesi çalışanları uzun zamandır isyanda. Uzun zaman derken öyle 3,5 aydan bahsetmiyorum, tam tamına 35 ay yani 3 yıldır mağdurlar

14 Temmuz 2021 08:59
A
a
Sütiş Eskişehir
Anadolu Üniversitesi çalışanları uzun zamandır isyanda. Uzun zaman derken öyle 3,5 aydan bahsetmiyorum, tam tamına 35 ay yani 3 yıldır mağdurlar.
 
Yaklaşık 2500 çalışan 35 aydır eski ücretlerle çalışmaya mahkûm kalıp, haklı davalarının sesini duyurmak adına yoğun mücadele içinde.
 
Mağduriyetin sebebi Üniversite’de yaşanan sendika yetki davası…
 
Dava bir türlü sonu gelmeyen miras davalarına dönmüş durumda.  2019 Ocak ayından beri TEZ-KOOP İş sendikası yetki almak için dava açıyor. Her seferinde red kararı çıkıyor. Sendika yeniden dava açıyor. Süreç bu şekilde ilerlerken de işçiler hakkını alamıyor ve ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar. Yani toplu iş sözleşmesi yapamıyor ve pandemi gibi zor bir süreçte en kutsal haklarından mahrum bırakılıyorlar.
 
Sendika yetkilileri şansını son kez Danıştay’a dava açarak denemek istiyor, ancak sonuç burada da değişmiyor. Yetki alınamıyor. Buna rağmen sendika bu yetki davasını sonlandırmaya yanaşmıyor.
 
İşçiler de haklı olarak alın terimiz hiç ediliyor diye sendika yetkililere isyan ediyor ve bu mağduriyetin son bulması için davanın geri çekilmesini talep ediyorlar.
 
TEZ-KOOP İş sendikası kendince haklı olabilir. Yetki verilmeme gerekçeleri ile ilgili siyasi ya da adli eleştiriler ve haksızlıklardan dem vurabilir. Buna itirazım yok.
Ancak bu haklılık ya da yetki kavgası 2500 çalışanın 3 senedir mağdur olmasından daha değerli olmamalı.
 
Ekonomik krizin her geçen gün yaşam koşullarına çıkmazsa sürüklediği, pandemi sürecinin yaraları ve yamaları daha da büyüttüğü bugünlerde işçiler lehine gereği neyse yapılması lazım. Yani davadan çekilmeli, mağduriyet giderilmeli ve hak arama mücadelesi için başka yollar aranmalı.
 
Çünkü tüm inançlar ve felsefelerde en kutsal değer hep EMEK olmuştur.
 
 

ESKİŞEHİR ESNAFINI TERCİH EDİN

 
Eskişehir esnafı yaklaşık 2 sene boyunca komada kaldı. Kimi mücadeleyi kaybetti, kimi dirençli çıktı yoluna devam ediyor kimileri ise düşmek ile kalkmak arasındaki o ince çizgede ecel terleri döküyor.
Bayram onlar için bir umut. Düğünler, normalleşen yaşam standartları hepsinden bir beklentileri var. Tekrar çehreyi düzeltip yollarına devam etmek istiyorlar.
Bu noktada bizlere de düşen bazı sorumluluklar var. Seyyar Tuhafiyeciler Oda Başkanı Ali Sefa Şen’in dediği gibi alışverişi küçük esnaftan yaparak dayanışma ruhuna katkı sunmamız lazım. Bir takım global marka zincirleri yerine bazı tercihleri yerel esnaftan yana kullanma bilinci oluşturmalıyız. Elde ettiği kar, ödediği vergi yine bu şehirde kalan, şehir ekonomisinin eko sistemi olan esnafı tercih etmeliyiz. Çünkü o çarkın bir parçasıyız. Ondaki bana, bende olan sana diye uzanan bir alış-veriş zincirimiz var. Bu zinciri, bu eko sistemi desteklemeliyiz. O yüzden bir kez daha dile getirelim, kulaklara kar suyu kaçıralım, belki ufak bir faydamız olur.
Lütfen ince eleyip, sık dokuyacağım diye uğraşmayalım. Bu bayram alışveriş tercihlerimizde küçük esnafı tercih edelim.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Murat 14 Temmuz 2021 09:37

Kücük esnafı tercih edelim etmesine de, hani şu yok yok mağazalarında 7 tl olan ofis tipi makası 35 tl fiyata satan esnafı mı tercih edelim ? Gelişi 30 tl olan markasız dandik spor ayakkabıya 100 tl fiyat çekeni mi ? Yoksa altı üstü 3 veya 4 lira olan cımbızı 15 20 liraya satmaya çalışanı mı ? Söyleyin hangi esnafi tercih edelim ?

0 5 Cevap Yaz
M.C 14 Temmuz 2021 09:27

Sanki küçük esnaf vatandaşın cebini düşünüyor da birde küçük esnafı önermişsiniz

1 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi