Ahmet Ataç 15 02 2024

Acı çekmek işin özeti

-İnsanlar doğar, acı çeker ve ölürler... Şimdi diyeceksiniz ki, insanlar hep mi acı çeker... Yazdığımız gibi elbette “mutlu oldukları anlar var” Acı çekmek işin özeti.

9 Haziran 2019 09:52
A
a
Sütiş Eskişehir
Anatole France, 20. yüzyılın en önemli edebiyatçıları arasındaydı. Yüzyılın başlarında toplumsal olaylara yoğunlaştı. İşçilerin emekçilerin sıkıntılarını kitaplarında dile getirdi. Yazdığı kitaplar öylesine çoktu ki, ayağa dikildiğinde boyunu aşıyordu.
Yolda yürürken bir gün işçiler Anatolu France'nin yolunu çevirdiler.
-Sevgili hocam, biz işçiler için yaptığınız mücadeleyi takdir ediyoruz. Kitaplarınızda bizden bahsediyorsunuz. Minnettarız. Ancak bizler çalışıyoruz. Bu nedenle bu kadar çok ve büyük kitapları okuyamıyoruz. Acaba bizim için biraz özetler misiniz? diye soruyorlar...
Anatole France, ne kadar özetlememi istiyorsunuz? Diye soruyor bu kez...
işçiler hep bir ağızdan söylüyor:
-Çok kısa özetleyin hepimizin okuyabileceği ve anlayacağı kadar.
Anatole France bu isteğin üzerine harekete geçiyor.
-İsterseniz hemen burada bütün yazdıklarımı özetleyeyim, der…
Daha sonra da yüzyıllardan bu yana herkesin kullandığı cümlesini söyler:
-İnsanlar doğar, acı çeker ve ölürler... Şimdi diyeceksiniz ki, insanlar hep mi acı çeker... Yazdığımız gibi elbette “mutlu oldukları anlar var” Acı çekmek işin özeti.

BÖYLE ZAM AÇIKLAMASI MI OLUR?

İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı M. Kazım Mülazımoğlu, 200 gramı 1 TL'den satılan ekmeğin, fiyatını 1,25 TL'ye çıkardıklarını söyledi… Ekmek zamlandı! Ama Mülazımoğlu’nun, zam haberini açıklamasına “böyle zam açıklaması mı olur” demeden kendimi alamadım. Mülazımoğlu diyor ki: -'Eskişehir'de 200 gramı 1 TL olan ekmeğin fiyatı, 1,25 TL olmuştur. İnanın yapılan bu değişiklik çok geç kalınmış bir uygulamadır. Eskişehir fırıncı esnafının hammaddelerine yüzde 50 ile yüzde 100 zam yapılmıştır. Bizi mazur görmenizi diliyor ve takdiri siz değerli Eskişehir halkına bırakıyorum. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken ekmeğin 1 lira 25 kuruş olmasına pek itiraz eden olmaz gibi… Kibar, utangaç, naif açıklamayı okuyunca, vatandaş, bu zam haberine kızamıyor bile… Az yapmışsın be usta, diyesi geliyor insanın…

TARLADA ÜRETİCİ KALMAZ!

Ispanak marketlerde 4-5 liraya satılıyor… Dar gelirlinin en gözde yiyeceği! Peki ıspanak markette 5 liraya satılırken, üretici ne kazanıyor? Hiç… Eskişehirli üreticiler yaklaşık 400 dönüm alana ıspanak ekti! Ispanak, üreticinin elinde kaldı, pazara çıkaramadı! Böyle olunca da ıspanak tarlaları sürülerek toprağa karıştırıldı… Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan diyor ki: -Üreticiyi tarlada zor tutuyoruz! Üreticinin tarladan çıkmaması için bir an evvel planlı üretim ve planlı pazara geçmeliyiz. …/… Böyle giderse, tarlalarda üretici kalmaz!

AT FARKI

Büyük İskender'in çok hızlı koşan bir atı vardı. Bir gün atına binmiş, ordusunu teftiş ediyordu. Gözü cılız bir ata binmiş olan bir askere ilişti ve askere şöyle seslendi: -Üstüne bindiğin şu ölümcül at da neyin nesi böyle? Asker güldü ve şu karşılığı verdi: - Ben savaş meydanında kalmak için bu ata bindim. Oysa sen savaş meydanından kaçabilmek için bu hızlı ata binmişsin!

GÜNÜN SÖZÜ

Dünyaya geldik ve bir hiçliğin ortasında bulduk kendimizi. Evet, büyüdük, çalıştık, eğlendik, nadir de olsa mutlu olduk ama yaşadıklarımızın hepsi bir hiç olacak. Ve bir hiçliğin içerisinde yaşadığımızı bilmek, insan ruhuna vurulmuş en büyük darbedir. Stefan Zweig

KARİKATÜR
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi