ABD yaptırımı Eskişehir'i etkiler

CHP Milletvekili Utku Çakırözer Amerikan yaptırımlarının Eskişehir ekonomisini kötü etkileyeceğini söyledi

18 Aralık 2020 09:26
A
a
Sütiş Eskişehir

CHP Milletvekili Utku Çakırözer Amerikan yaptırımlarının Eskişehir ekonomisini kötü etkileyeceğini söyledi. Çakırözer daha önce de benzeri bir hatırlatmada bulunmuş, JSF olarak da bilinen F – 35 savaş uçaklarından Türkiye'nin çıkarılmasının, Eskişehir ekonomisini olumsuz etkileyeceğini belirtmişti.

Şimdi hükûmetler dış politikada bir karar alır ve bunun neticeleri olur. Hatta bazen millet olarak bedel de ödenir. Ancak aynı hükûmetlerin zarara uğrayan harp sanayi tesislerinin zararını da karşılaması gerekir.

Ayrıca S – 400'ler pazardan iki okka domates alınır gibi alınmaz. Bu stratejik bir karardır. Siz, "Ben NATO'dan ayrılıyorum" derseniz, S – 400 alınmasını anlarım. Ancak, "Rusların uçağını düşürdük. Adamlar bize çok sinirlendi. Ceplerine biraz para sıkıştıralım da teskin olsunlar" diye S – 400 alamazsınız. Alırsanız bu kez Amerika ile aranız açılır. O zaman da Amerikalı amcalarınıza gidip, "Ağbi çok sıkıştık, acaba biraz borç para şey yapabilir miyiz?" diye ezilip büzülerek yalvarmayacaksınız.

Son olarak birilerinin 'dostumuz' dedikleri Donald Trump, gider ayak Türkiye'ye kötülük yaptı. Dış politikada dostluk olmaz, hele Amerikalılarla hiç dostluk olmaz. Anlaşılan bizim yöneticilerimiz yine kandırılmış.

Trump yönetimi Türkiye'ye Savunma Sanayii'ne ilişkin satış kısıtlaması getirdi. Ayrıca savunma sanayi şirketlerimiz Amerikan bankalarından kredi alamayacak. Üstelik bu kararlar Kongre'nin yap dediği 5 yaptırımın dışında alındı. Yeni başkan Joe Biden, Ocak ayında 5 tane daha yaptırım kararını uygulamak zorunda kalacak. Yani 'Dostum' Trump, 5 tane olması gereken yaptırımları, kaşla göz arasında 8'e çıkarttı. İnsanın böyle dostu olacağına 10 tane düşmanı olsun...

Eskişehir'deki yüksek teknolojili savunma sanayi fabrikalarımızla gurur duyuyoruz. Daha geçenlerde TEİ bir helikopter motoru yaptı. Hepimizin göğsü kabardı. İşte şimdi o üretimlerin tamamında aksaklıklar çıkacak. Bütün bu gelişmeleri önceden görmek, savunma sanayi şirketlerinin zararını telafi etmek gerekirdi.

 

Beklenti yüksekti 

Hükûmetin açıkladığı esnafa yardım paketi, toplumun beklentilerini karşılamadı. Aslında baştan beklentileri yüksek tutmamak lazımdı. Biz vatandaşlar, zaman zaman hükûmetin kaynaklarının sınırsız olduğunu düşünüyoruz. Ama öyle değil. Netice itibarıyla yeryüzündeki tüm hükûmetlerin gücü bir yere kadar...

Tabii bizim hükûmetimizi ekonomi kötü olduğu için eleştirebiliriz. Ancak bu başka bir tartışmanın konusu. Sonuç olarak hükûmetin elindeki olanaklar kısıtlıydı ve kısıtlı imkanlarla bu kadar oldu. Bu arada imkanları daha da kısıtlı olan belediyelere de bir çağrı yapmak lazım. Ellerinden gelen yardımı esnafımıza yapıyorlar. Ancak imkanları biraz daha zorlamaları isabetli olacak.

Esnaf kardeşimiz ise enseyi karatmasın. Bu musibet 2020'nin sonuna geldik ve tesadüf salgının sonu da sonu yaklaştı. Aşı bulundu ve her şey eskiye dönecek. Elbette ülkemizin ekonomik krizi devam edecek. Bizim zaten salgından bağımsız ve bir hayli ciddi bir krizimiz var. Ancak salgının etkisinin azalmasıyla birlikte de çarklar dönmeye başlayacak. Esnafımız çok sabır gösterdi. Biraz daha sabır göstermeleri lazım; çok şükür sonuna geldik...

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Pöh 18 Aralık 2020 11:01

Her şey güzel olacak dedikçe ne hallere düştünüz siz battık bittik dedikçe borsa fırlıyor gayri milli hasıla yükseliyor Siz, esnafı ,çiftçiyi köylüyü öğretmeni hakimi savcıyı muhtarı askeri nasıl galeyana getiririz derdine düştükçe yurdumun ekmeğine yağ sürüyorsunuz devam edin

2 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi