17 Ağustos kredi kartları depremi

Tufan Çakır yazdı

29 Temmuz 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Evet başlığımız biraz olumsuzluk havası içerse de aslında kredi kartı kullanıcıları için iyi bir haberi içeriyor. 17 Ağustosun deprem nedeni ile bizde kötü anıları olduğu için. Böyle bir başlık ilgi çeker diye düşündüm. Bizde bir söz vardır. Reklamın iyisi kötüsü olamaz diye önemli olan ilgiyi çekmek. Lafı fazla uzatmayalım.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, çok önemli bir kararı bu tarihte yürürlüğe sokacak. BDDK, 27 Ekim 2016 tarihinde aldığı bir kararla kredi kartı sahiplerinin açık bir talebi olmaması halinde 17 Ağustos 2017 tarihinden sonra kartlarının internet alışverişine kapalı olacağını açıkladı. Eğer hala bir talimatta bulunmadıysanız 17 Ağustos tarihi, kredi kartınızla internetten alışveriş yapacağınız son tarih olacak.
Peki böyle bir uygulamaya niçin gerek duyuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıklamasına göre; “Gerek kurumumuza yansıyan gerek kurumumuz temsilcilerinin de katılımıyla toplanan Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Hakem Heyetleri gündemine taşınan şikayetlerin önemli bir bölümünün, dolandırıcılar tarafından kandırılarak kart ve şifre bilgileri ele geçirilen vatandaşların bilgisi ve isteği dışında kullanılan bu bilgiler ile dolandırıcılar tarafından internet üzerinden yapılan işlemler üzerinde yoğunlaştığı anlaşılmıştır” diyerek günlük hayatında kredi kartını internet işlemlerinde kullanmayan, kartı ile internetten alışveriş yapılabileceğinin farkında dahi olmayan vatandaşların dolandırıcılar tarafından kandırılarak suistimal edilmesinin önüne geçmek için alınmış bir karar. BDDK’nın bu kararı ile, verilmiş ve verilecek olan tüm banka ve kredi kartları için müşteri onayı zorunlu hale getirildi. Kartının internet alışverişlerine açık olmasını talep etmeyen ya da bankası iletişime geçtiğinde onay vermeyen müşterinin kartı işleme otomatik olarak kapatılacak. Türkiye’de 2016 itibarıyla banka ve kredi kartları dâhil olmak üzere toplamda 176 milyon kart var. Bu kartların 58,8 milyonu kredi kartı, 117 milyonu ise banka kartı. İnternetten yapılan kartlı ödeme tutarı bir önceki yıla kıyasla yüzde 23’lük artışla 68,4 milyar TL’ye yükseldi. Her beş kredi kartından ikisi internet ödemelerinde kullanıldı.
Bu demek ki. Tüm kredi kartı kullanıcıları, 17 Ağustosa kadar ya tüm kredi kartlarınızı veya seçtiğiniz, bir veya daha fazla sayıdaki kredi kartlarınızın her biri için. Eğer internet alışverişlerinizde kullanacak iseniz. İlgili bankalara şahsen veya sesli yanıt sistemi üzerinden izin vermeniz gerekecek.
BDDK tarafından alınan karar neticesinde bankalar müşterilerine kredi kartı gönderirken online alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek.
Müşteri ise kredi kartını aldıktan sonra banka müşteri hizmetleri ile görüşüp internet kullanımı için gerekli onayları vererek alışveriş yapabilecek. Bu tarihe kadar kredi kartınızın hem yurt içi hem de yurt dışı alışveriş işlemlerine açık olmasını istiyorsanız, bankanızın müşteri temsilcileriyle, şubeleriyle ya da internet siteleri üzerinden iletişime geçmeniz gerekiyor.
Mevcut kartlar için ise müşterinin bankaya 17 Ağustos'a kadar onay vermesi gerekecek.
Bu tarihten sonra tatile gidecek olan yurtiçi ve yurtdışı tatilciler ve alışveriş yapacak olanlar. Olumsuz bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorsanız. Biran evvel bankalarınıza başvurarak kredi kartlarınıza onay vermeniz gerekiyor.
Bizden hatırlatması.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi