‘Millet Bahçesi, Eskişehir’e çok yakışacak’

Deniz Kılıç’ın değerlendirmeleri sonrasında, Millet Bahçesi’nin fikir babası olan AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’yı aradım ve projeye ilişkin görüşlerine başvurdum

18 Ocak 2019 08:41
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Deniz Kılıç’ın, Eskişehir Millet Bahçesi projesine ilişkin yaptığı değerlendirmeleri, siz değerli okurlarımıza aktarmıştım. Projenin içerisinde yer alan unsurları da (Millet Kıraathanesi, su aynası, spor alanı vesaire) kamuoyuyla paylaşan Kılıç’ın şu çıkışı, tartışmaları beraberinde getirdi: “Millet Bahçesi projesinde Eskişehir ve Eskişehirspor ruhu yok.”
*
Deniz Kılıç’ın değerlendirmeleri sonrasında, Millet Bahçesi’nin fikir babası olan AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’yı aradım ve projeye ilişkin görüşlerine başvurdum.
*
Peki, Nabi Avcı, Deniz Kılıç’ın değerlendirmelerine ve projeye ilişkin neler söyledi? Okuyalım…
*
SEÇİM KAMPANYAMDA VARDI
“Bakın öncelikle şunu söylemek istiyorum. Ben ilk defa 2011’de Eskişehir Milletvekili oldum. Kampanyamın ana unsuru ise eski Atatürk Stadı’nın alanının yapılaşmaya açılmayacağı idi. O zaman İMO işin 
içinde yoktu. Hatta onlar, yeni stadyumun da mevcut alana yapılmasını istediler, trafik yoğunluğunu nasıl hesap ettiler bilemiyorum. Hatta ben dedim ki: Eski stadın olduğu alan, Hava Hastanesi’nin olduğu alan ve okullar bölgesini de kapsayacak büyük bir yaşam alanı oluşturalım. Ben bunu istemiştim. Hala da yapılabilir tabii ki.

YAPILAŞMAYA İZİN VERMEDİK
Ayrıca, birileri, o zamanlar demişlerdi ki: Eski stadın alanının yarısı yapılaşmaya açılsın, yarısına stat yapılsın, böylelikle stadın parası da bulunabilir. Ama ben bunu kabul edemezdim. O alanın yapılaşmaya açılmaması için, betondan bir yer olmaması için, trafiği çekilmez bir bölge haline gelmemesi için ısrar ettim. Sonuçta orada, betondan bir yapılaşmaya izin vermedik.

YEŞİL ALAN PARADAN DEĞERLİ
Şimdi bakın, size bir örnek vereceğim, bizim mantığımız bu örnekle daha anlaşılır olacak. TOKİ Başkanı dedi ki bana: Başka vilayetlerde de eski statların yerlerini Millet Bahçesi yapıyoruz. Tabi durum böyle olunca, büyük maddi kayıplarımız söz konusu. Ama para nasılsa bulunur, fakat yeşil alan geri gelmez. Yeşil alan paradan çok daha değerlidir.

AVRUPA STANDARTLARINDA OTOPARK
Şimdi gelelim otopark meselesine. Evet, biz demiştik ki, Millet Bahçesi’nin altında 700 araçlık bir yeraltı otoparkı olacak. İki katlı bir otopark düşünüyorduk. Ama tek kat yapılmasına karar verildi. Bu 
nedenle otoparkın kapasitesi 459 araçlık oldu. Projeyi yapan uzmanlar bu durumu şöyle izah etti: AVM’lerde olduğu gibi sıkışık düzen yaparsak, 700 araç alınabilir. Ancak Avrupa standartlarında bir otopark yaparsak 459 araçlık bir otopark ortaya çıkar ve olması gereken de budur.

YEŞİL ALAN HESABI YANLIŞ
Bence, çok da ayağa basan eleştiriler yapılmamış Millet Bahçesiyle ilgili. Mesela yüzde 60 yeşil alan, yüzde 40 beton alan denilmiş. Bu yanlış bir oran. Neye göre böyle bir oran ortaya atıldı onu bilemiyorum. Herhalde oturma gruplarını bile beton olarak hesapladılar. 

ESKİŞEHİRSPOR MİLLET BAHÇESİ’NDE
Sonra Eskişehirspor’u anımsatacak ‘santra noktası’ yok diyorlar projede. Bakın ben daha önce de ifade ettim bunu. Eskişehirspor’umuzu orada yaşatmak için, bir anı bırakmamız şart. O anı da santra noktası. Ve bu, olacak da. Santra hatırası olacak. Bunun projede görülmemesi, olmayacağı anlamına gelmiyor. Bakın bir şey daha anlatayım. Anadolu Üniversitesi’nden gönüllü bir grup, stadın yıkılışından Millet Bahçesi’nin yapılışına kadar tüm süreci görüntüleyip belgesel yapacak. Bu belgeselde de Eskişehirspor tarihi yer alacak. Yani herkesin içi rahat olsun. 

HER İSTENENİ YAPSAK…
Bir de müze istenmiş… Bakın projeyi açıklamamızla birlikte öyle istekler geliyor ki bilemezsiniz. 
Spor kuruluşlarından, kamu kurumlarından, derneklerden vesaire… Hepsi orada bir tesis istiyor. Mesela mescit istiyorlar, olmaz diyoruz, olmayacak da. Zira Reşadiye cami var orada. Haliyle mescide gerek yok. Şimdi müzeyi yapsak, mescidi de yapmamız gerekir. Mescidi yapsak, diğer kurumların istediklerini de yapmamız gerekir. Sonuçta bir bakarsın, yeşil alan yüzde 10’da kalmış, her yer yapıyla dolmuş. Biz bunu istemiyoruz. Biz insanların nefes aldığı bir sosyal yaşam alanı yapacağımızı vaat ettik ve yapıyoruz. Ayrıca Eskişehirspor Müzesiyle ilgili şunu da ifade edeyim: Eskişehirspor’un bir tesisi var değil mi? Müzelik malzemeler de orada. Bence müze, Eskişehirspor’un tesislerine yapılabilir. 

İNSANLAR NEFES ALACAK
Anıt-heykelle de ilgili bir şeyler söyleyeyim. Daha önce de ifade ettiğim gibi, biz bunları yapmayı beceremiyoruz. Ha, Dede Korkut Parkı’na bir anıt yaptık. Vilayet Meydanı’nda Atatürk’ümüzün anıtı var. Ama her yere anıt veya heykel yapılacak diye bir şey yok ki. İlla bir 
yere Yunus Emre’nin, Nasrettin Hoca’nın anıtını ya da heykelini yapmak zorunda olmamalıyız. Biz Millet Bahçesinde biraz daha minimalist, sade, görgülü, abartı olmayan, herkesin nefes alacağı ve insanların ilgili olduğu alanlarla ilgilenirken birbirlerine rahatsızlık vermeyecekleri bir ortam tasarladık. 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ESKİŞEHİR RUHU
Bir eleştiri daha var: Burası Osmanlı bahçesi gibi deniyor. Ben de soruyorum: Kurşunlu Külliyesi Osmanlı değil mi? Odunpazarı Evleri Osmanlı değil mi? Daha birçok unsur sayabiliriz. Ancak bakın Eskişehir’e ilişkin bahçe var orada, endemik bitkiler… Eskişehirspor’a ilişkin santra noktası var orada, belgeseli de yapılacak. Bu haliyle tam bir Eskişehir ruhu mevcut Millet Bahçesi’nde. Geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe uzanan bir Eskişehir ruhu... Osmanlı da var, Eskişehir de var, Eskişehirspor da var.

ÇALIŞTAYLAR VE ANKETLER YAPILDI
Millet Bahçesi’yle ilgili görüş alınmadı deniyor bir de… Olacak şey mi bu? Biz eski stadın alanının nasıl değerlendirilmesine ilişkin çalıştaylar yaptık. Vatandaşlarımızın da katıldığı anketler yaptık. Aldığımız sonuçlara göre de bir proje ortaya çıkarttık. Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yaptığı otopark var. Belediye İMO’dan görüş almış mı? İMO’nun Büyükşehir’in son yaptığı otoparklarına ilişkin görüşü var mı? Yeni bir kent meydanı yaptığını söyledi Büyükşehir. O meydanla ilgili İMO’dan görüş alınmış mı? Meydanın altına otopark yapılmaması konusunda İMO’nun görüşü var mı? Kent Park’ın altına, Sazova Parkı’nın altına neden otopark yapılmamış? İMO ne diyor bu konularla ilgili? Ben daha önce sordum mu İMO’ya, ‘sizin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla ilgili görüşünüz var mı, sizden görüş aldılar mı’ diye. Sormadım…

AYAĞI YERE BASAN ELEŞTİRİLER DEĞİL
Yani başta da söyledim: Millet Bahçesi’yle ilgili yapılan eleştiriler, ayağı yere basan eleştiriler değil. Burada kimsenin hayal etmediği bir proje yapılıyor, rant mantığı kenara bırakılıyor, yapılaşmaya izin verilmiyor, insanların nefes alabilecekleri bir yaşam alanı meydana getiriliyor; ancak gelin görün ki nelerle karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsun: Millet Bahçesi, Eskişehir’e çok yakışacak.”
*
Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın, İMO Başkanı Deniz Kılıç’ın Eskişehir Millet Bahçesi projesine dönük değerlendirmeleri karşısında yaptığı açıklamaları okudunuz. Bu noktada takdiri size bırakıyorum… 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Sanane 18 Ocak 2019 20:46

Anket diyorsunuzda nerede yapıldı bu anket ANKARA'da SARAY'damı yapıldı? bu anket bizim niye haberimiz olmadı? bence secim yaklasiyor yine algi yaratmak için yaptiniz bu açıklamayı

1 1 Cevap Yaz
Millet Anketi 18 Ocak 2019 12:01

Sayın vekil anket yapıldı demiş de bizim niye haberimiz yok? Madem anket yapıldığını söylüyor, bu anket kaç kişiyle yapıldı, anket sonucu gibi verileri de şeffaf bir şekilde paylaşsın. Siz de gazeteci olarak bunu sormalısınız. Yoksa bizi vatandaştan saymıyor mu sayın vekil?

3 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi