Ahmet Ataç 15 02 2024

Mahallenin sevgilisi İsmail

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Mahallenin sevgilisi İsmail
A
a

Bu haftaki konuklarım Fatma Dağ ve onun sevimli dostu İsmail. İsmail bir Jako papağanı. İsmail benim yaşadığım semtte bir çiçekçi önündeki kafeste duruyor

Sütiş Eskişehir
Bu haftaki konuklarım Fatma Dağ ve onun sevimli dostu İsmail. İsmail bir Jako papağanı. İsmail benim yaşadığım semtte bir çiçekçi önündeki kafeste duruyor. Ben onu gelen geçene laf atmasıyla tanıdım. Ne zaman görsem caddede yürüyen insanlar çiçekçi önünde mutlaka kısa bir mola veriyordu. Bir süre sonra ben de o kısa molalardan vermeye başladım. Çünkü İsmail tıpkı insan gibi konuşuyor, bin bir türlü taklit yapıyor. Bir bakıyorsunuz size ‘Selamun aleyküm’ diyor, bir bakıyorsunuz miyavlayan bir kedi oluveriyor. Dolayısıyla bu sevimli papağana selam vermeden geçemiyorsunuz.

Bizler daha çok evimizde kedi ve köpek beslemeyi tercih ediyoruz. Ancak sorulan şeylere bir insan gibi cevap veren evcil hayvanı kim istemez ki! Jako papağanlar hakkında merak edilenleri Fatma Hanımla konuştuk. Bu papağanlar ne yer, konuşmayı nasıl öğrenirler, neler söyleyebilirler... Fatma Hanım samimiyetle tüm detayları anlattı. Onların renkli hayatlarına ve hikayelerine göz atalım. 

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Çiçekçilik ile uğraşıyorum yıllardır ailemle birlikte. Evimde İsmail dışında 2 tane daha papağanım var. 10 yıldır bakıyorum. Muhabbet kuşlarım da var. Seviyorum kuşları.

Papağan beslemeye nasıl karar verdiniz? İsmail’le nasıl tanıştınız? 10 yıl önce abim bana bir papağan hediye almıştı. Böylelikle karar verdim. Ondan sonra ona eş aldım. İsmail de bir müşterimizden hediye geldi. Benim papağanlarıma özenip almıştı, bakamadı. Bana hediye geldi ama onunla çok mutluyuz.

İsmail ile bir gününüz nasıl geçiyor? Ona ne kadar vakit ayırıyorsunuz? Gün boyu İsmail’le birlikteyiz. 12 saat diyebilirim.

Kelime haznesi geniş
Bu yetenekli kuş çiçekçi dükkanına gelen müşterilerden bir çok şey öğrenmiş. Dükkana girince vatandaşların verdiği selamlar bir süre İsmail’in diline pelesenk olmuş. Sabahtan akşama kadar ‘Selamun aleyküm, hayırlı işler’ diyormuş. 
İsmail bir çok kelimeyi söyleyebiliyor Bunun için siz ayrı bir çaba gösteriyor musunuz yoksa kendi kendine mi öğreniyor? İlk geldiğinde sadece kendi ismini söylüyordu, İsmail diyordu. Özel bir çaba göstermedik. Kendisi öğrendi burada bizden duyduklarıyla. Artık her şeyi konuşabiliyor. Genellikle tekrar yapıyor, cevap vermiyor. Sadece kendi istediği zaman konuşuyor.

Çiçek için değil, İsmail için geliyorlar
İsmail ismini siz mi verdiniz? Hayır, geldiğinde adı İsmail’di. 
İsmail’i gören insanların tepkisi ne oluyor? İsmail konuştuğunda şaşırıyorlar. Bize devamlı söylüyorlar, ‘Acaba içerden bir radyodan mı geliyor, dinleme cihazı mı koydunuz’ diye. Şaşkınlıkla bakıyorlar. Büyük bir ilgi oluyor ona. Müşteriden çok İsmail’e ziyarete geliyorlar zaten

İlgilenilmediği zaman intihar edebiliyorlar
Bu tür papağanların özelliklerinden bahseder misiniz? Çok hassas, devamlı ilgi istiyor. İlgilenilmediği zaman intihar ediyor. Bize geldiğinde de zaten intihar etme eşiğindeydi. 3 yıldır bakıyoruz İsmail’e. Bize geldiğinde tüyleri hiç yoktu. Psikolojisi bozulmuş bir şekildeydi. Bizle birlikte mutlu şu an. 3 yıldır bizimle, 4 yaşında kendisi zaten.
Jako papağanların ortalama ömrü ne kadar? Jakoların ömrü ortalama, iyi bakılırsa 80 yıl civarı oluyor.

"Her konuştuğunda şaşırırdık"
İsmail ile bugüne kadar unutamadığınız bir anınız oldu mu? İlk İsmail dediğinde çok şaşırmıştım. Devamlı böyle konuşsun istiyordum. İlk geldiğinde her konuştuğunda şaşırırdık. Ama yok öyle bir anı.
İsmail ısırıyor mu, çevresindekilere zarar veriyor mu? Bu zamana kadar kimseye zarar vermedi. Ama ısırabilir, hayvan neticede. 
Papağan beslemek isteyen kişilere ne söylemek istersiniz? Papağan beslemek bir çocuk bakmak gibi bir şey. Yani beslemelerini isterim ama çok çabuk da insanın sıkabilecek bir kuş türü. Devamlı konuşuyor, susturamıyorsun. O yüzden iyi bakacaklarsa beslesinler, bakamayacaklarsa hiç beslemesinler. 


Jako Papağanı hakkında
EN ZEKİSİ 

Jako Papağanı, Afrika gri Papağanı ya da Türkiye’deki adıyla gri Papağan olarak bilinen ve Papağanlar arasındaki en zeki tür olarak nitelendirilen bir kuş türüdür. Papağanlar arasında orta boy büyüklüğe sahip olan bu tür, gri ve siyah tonlarında, kuyruğunda ise kırmızı veya bordo tüyler bulunan bir cinstir.

BİN KELİME EZBERLEYEBİLİR 
Jako Papağanları’nın zeki olmaları, eğitime çok yatkın olmaları, hayvan severlerin ilgisini Papağanlar arasında en çok bu türe yoğunlaştırmıştır. Ömürleri 80-90 yıl civarında değişen bu Papağanların iyi bir bakım ve ilgiyle bin kelimeye kadar ezberleyebilmeleri, sorulan sorulara mantıklı cevap vermeleri, bu Papağan türünü oldukça özel yapmaktadır. Jako Papağanını beslemek zor değildir. Çünkü, yeterli ilgi ve bakımla ne istediğini anlayabileceğiniz bir hale gelirler. 

GAGALARI ÇOK GÜÇLÜ 
Jako Papağanları, yeni durumlarla karşılaştıklarında gergin, ürkek ve sinirli davranışlar gösterebilirler. Bu durumlarda herhangi bir tehdit edici unsur gördüğünde saldırabilir. Bu yüzden de dikkatli olmak gerekir. Çünkü gagaları oldukça güçlüdür. Jako Papağanları sevimliliği ile çok dikkat çeker fakat yeterince ilgi gösterilmediğinde, tüylerini yolmaya başlarlar. Bu durum, Jako Papağanlarında oldukça sık görülen bir davranış bozukluğudur.

İsmail ne ile besleniyor? Aylık ortalama ne kadar gideriniz oluyor?
İsmail’in özel bir küp yemi var. Onunla besleniyor. Ekstra fıstık, ceviz, badem, simit gibi şeylerle besleniyor. Ortalama aylık 300 - 400 lira gideri var.

 
Kaynak : CAN DOSTUM - Hilal Köver
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi