Kronik hastalıklar nelerdir? Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesi yayımladı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kronik hastalıklar nelerdir? Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesi yayımladı
A
a

Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesi yayımladı. Kronik hastalıklar nelerdir vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Korona virüs salgını dünyada ve ülkemizde etkisini göstermeyi sürdürüyorken yetkililer gerekli tedbirleri salgına karşı almaya devam ediyor. Peki kronik hastalıklar nelerdir? Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde sizlerle...

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Kronik hastalıklar nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından aranıyor. Korona virüs ile mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayımladı. İçişleri Bakanlığı’nın aldığı son karara göre 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı olan kişilerin sokağa çıkmaları yasaklandı. Bu kararın alınmasının ardından “Kronik hastalıklar nelerdir?” sorusu Google arama motorunda araştırılmaya başlandı. İşte Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesi

KRONİK HASTALIKLAR NELERDİR?

  • Astım
  • KOAH
  • Kalp/damar hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Hipertansiyon

KRONİK HAVA YOLU HASTALIKLARI

ASTIM

Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

KOAH

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.

kronik hastaliklar nelerdir 22 03 2020
   

KALP DAMAR HASTALIKLARI

İNME

Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. İnme yerine nedene bağlı olarak serebral kanama(beyin kanaması),serebral tromboz(beyin damarlarında tıkanıklık) kullanılabilmektedir. 

KALP KRİZİ

Kalp oksijen ve diğer besleyici maddeleri koroner arterler olarak adlandırılan kan damarları aracılığı ile sağlar Bu damarlarda kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler temin edilemez ve kalpte hasar meydana gelir. Ani gelişirse kalp krizi olarak adlandırılır. Damarlardaki tıkanıklık kısmi ise kan akımı azalır ve anjina denilen göğüs ağrısı oluşur. Bu durum kalp krizi habercisidir.


 

BÖBREK HASTALIKLARI

YETİŞKİN KRONİK BÖBREK HASTALIĞI

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye’de her 6-7 er4işkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.

ÇOCUKLARDA KRONİK BÖBREK HASTALIĞI

Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamamasıdır.

kronik hastaliklar 22 03 2020
 

HİPERTANSİYON

Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yetiyitimi gibi durumlarla ilişkilidir.

Dünyada on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar.

saglik bakanligi kronik hastaliklar 22 03 2020

Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi