Koronavirüsten korunayım derken...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Koronavirüsten korunayım derken...
A
a

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Yücel Yenilmez, “Vitaminlerin vücutta fazladan birikmesi de başta böbrek olmak üzere bir sürü hastalığı tetikliyor. İnternette satılan ürünlerin çok ciddi oranının sahte olduğuna ilişkin elimizde resmi kanıtlar var” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Covid-19 salgını sebebiyle vitamin ve gıda takviyelerinin satışlarında artış yaşandı. Gıda takviyelerine ilişkin ciddi risklerin olduğunu söyleyen Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Yücel Yenilmez, “Vitaminlerin vücutta fazladan birikmesi de başta böbrek olmak üzere bir sürü hastalığı tetikliyor. İnternette satılan ürünlerin çok ciddi oranının sahte olduğuna ilişkin elimizde resmi kanıtlar var” dedi.
Covid-19 salgını sebebiyle bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar, gıda ve vitamin takviyelerine yöneldi. Son dönemde Türkiye’de vitamin takviyelerinin kullanımı yüzde 20’lere kadar yükseldi. Vitamin takviyelerine ilişkin konuşan ve eczaneler dışında satışının yapılıyor olmasının ciddi riskler taşıdığını belirten Yücel Yenilmez, “Artış var. Şu an tam olarak tedavi olmadığı için kendini korumak adına sürekli basından özellikle televizyonlardan duydukları ürünleri almaya çalışıyorlar. Artış var ama ciddi de bir risk var. Biz yıllardır gıda takviyelerinin, vitaminlerinin eczanelerde satılması gerektiğini söylüyoruz. Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığıyla. Ama ne yazık ki internette ve son zamanlarda marketlerde de çokça satılıyor. Vatandaş da sadece korkudan, kendini korumak adına bu ürünleri alıyor ama bu vitaminlerin vücutta fazladan birikmesi de başta böbrek olmak üzere bir sürü hastalığı tetikliyor. İnternette satılan ürünlerin çok ciddi oranının sahte olduğuna ilişkin elimizde resmi kanıtlar var. Zaman zaman internetten ürünler alıp analiz ettiriyoruz” diye konuştu.

VÜCUT DENGESİNİ BOZAR
Koronavirüsten korunmak isterken vücudun dengesinin de bozulabileceğini ifade eden Yenilmez, “Çünkü buna gıda takviyesi deyip biraz daha masumlaştırıyorlar ama bunların hepsi ilaç aslında. Kimyasal madde. O yüzden çok doğru kullanılması lazım. Ama satışlarda ciddi bir artış var. Biz sağlık okuryazarlığı çok düşük bir milletiz. Bu tarz takviyeler marketten alınmamalı. Eczaneye gelindiğinde en azından eczacı kronik bir rahatsızlığı olup olmadığını soruyor ve ona göre daha uygun olanını vermeye çalışıyor. Olası bir sağlık sorunun önüne geçmek için en doğru adres eczaneler. Bu takviyelerden önce sağlıklı ve dengeli beslenerek, spor yaparak da bağışıklık sistemini güçlendirir” şeklinde konuştu.

ÜRÜN BULAMIYORUZ
Vitamin takviyelerinin sadece eczanelerde satılması gerektiğini söyleyen ve ürünlerin bulunabilirliğine ilişkin sıkıntılar olduğuna da dikkat çeken Yenilmez, “Fiyatlarında şu an bir artış yok. En azından eczanelerde satılanda yok ama internette satılanlarda ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Bu ürünlerin birçoğunu eskiden devlet ödüyordu. Bunların ilaç ruhsatı vardı. Sonra ruhsatlarını değiştirip gıda takviyesine geçirdiklerinde firma otomatik olarak bu ürünlere üç dört kat zam yapmış oldu. Devletin kontrolünden çıkınca. Eskiden rahat rahat bu ürünleri bulabilirdik ama şimdi bulmakta zorlanıyoruz. Benim eczanem görece daha kenar bir mahallede. Burada çok öyle ürünler satılmazdı ama son dönemde koronadan beri benim eczanemde ciddi gidiyor ve ürün bulmakta zorlanıyoruz. Zamdan çok ürünün bulunabilirliği ile bir sıkıntı var şu anda” ifadelerini kullandı.



 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ KAYA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi