Klomen nedir? Klomen nasıl kullanılır?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Klomen nedir? Klomen nasıl kullanılır?
A
a

Klomen nedir? Klomen ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Klomen fiyatı ne kadardır? Erkekler klomen kullanabilir mi?

Sütiş Eskişehir
Klomen kısırlık tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Burada diklkat edilmesi gereken en önemli husus klomeninin, artık düzgün bir şekilde yumurta yapamayan kadınlar için kullanılmaması gerektiğidir. Bu ilaç tedavisi genellikle hipofiz bezindeki yumurtalığın uyarılmama sorunları veya erken yumurtalık yetmezliğinde kullanılır.

Klomen nedir? 

Klomen, hamile kalmak isteyen ancak yumurta üretmede sıkıntı yaşayan kadınlarda yumurta üretimini artırmak için kullanılan bir ilaçtır. Klomen ovulasyon uyarısı olarak isimlendirilen ilaç kategorisindedir. Hap formunda olan bu ilaç, yumurtalıkların olgun yumurtalar  üretmesine neden olan bazı hormonları çoğaltır. İlaç, klorotrianisen, kolesterol inhibitörü triparanol gibi diğer triariletilen bileşiklerinin kimyasal bir bileşimidir.

klomen nedir 28 02 2020

Klomen neden kullanılır?

Klomen öncelikle doğurganlık sorunlarının tedavi edilmesi için olmakla birlikte başka sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için de kullanılabilir.

Bu sorunlar şu şekilde sınıflandırılabilir:
  • Polikistik over sendromu: Bu sendrom yumurtalıklarda çok sayıda kistin oluşması ile meydana gelir. Klomen, bu kistlerin azaltılması ve böylelikle doğurganlığın geri getirilmesi için de kullanılabilir.
  • Yumurtlama yani ovulasyon bozuklukları: Sağlıklı olan bir kadın, her ay regl döngüsünde yeni yumurta hücreleri üretmektedir. Ancak bazı kadınlar, meydana gelen sorunlar nedeniyle düzenli yumurtlama yapamazlar.  Düzenli yumurtlamanın olmadığı bu durumda sağlıklı bir doğurganlık da söz konusu olmayacağı için klomen ile tedavi edilebilir.
  • Açıklanamayan infertilite: Bu durumda kısırlığa sebep teşkil edecek herhangi bir etken bulunmadığı halde yine de bebek sahibi olunamaz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda açıklanamayan infertilite teşhisi konulabilir. Bu sorunu tedavi etmek için yine klomen tedavisi bir seçenektir.
  • Tüp bebek: Tüp bebek tedavisi uygulanacaksa eğer yapılması gerekli olan ilk aşama kadındaki yumurtlama sistemini düzene sokmaktır. Yumurta hücrelerinin üretilmesi ve döllenme için uygun hale getirilmesi için klomen tedavisi uygulanır.
  • Aşılama yöntemi: Bu yöntemde Erkek üreme hücresi sperm alınır ve bazı işlemler uygulanarak kadının yumurtalığına gönderilir. Spermin döllenmeyi başarıyla gerçekleştirebilmesi için yumurta hücrelerinin hazır bulunması şarttır. Bunun için de yine klomen tedavisi uygulanır. 

Klomen nasıl kullanılır?

Klomen, doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Çünkü tedavinin izlediği seyre göre doktor önerilerde bulunacaktır. Klomen, genel olarak 5 gün süreyle günde 1 defa alınır. Ancak doktorun reçete ettiği şekilde ve dozda alınması tavsiye edilir. Ayrıca ilacı her gün aynı zaman diliminde almak da önemlidir. Eğer ilacı içmeyi unuttuğunuz olursa bunu doktorunuza bildirmeli ve onun önerdiği şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.
   

Klomen kullananlarda ikiz gebelik

Klomen kullanımında çoklu gebelikler diğer tedavilere göre daha fazla görülmektedir. Bir orandan bahsetmek gerekirse klomen tedavisi ile gerçekleştirilen hamileliklerin yaklaşık %6'sında çoğul gebelik görülmektedir. Bu, yumurtalıkların normal zamana kıyasla daha fazla uyarılmasından ve birden fazla yumurta hücresinin döllenme için yumurtalıklardan salınmasından kaynaklanmaktadır.

Klomenin yan etkileri

Klomen ilacının da diğer ilaçlar gibi birçok yan etkisi bulunmaktadır ve bunlar nadir görülen yan etkilerdir. Eğer ilacı kullandığınızda sıcaklık hissi, bulanık görme durumu, azalan görme yetisi, çift görme, şişkinlik hissi, mide problemleri, sancılı adet döngüleri, baş ağrısı ve dönmesi uyumada zorluk, yorgunluk hissi, ışığa duyarlı olma gibi rahatsızlıklar hissederseniz tıbbi müdahale gerekebilir.

Klomen en fazla ne kadar kullanılır?

Klomen ilacı adetin 3. günü kullanılmaya başlanır. Bu tedaviye günde 1 defa 50 mg doz ile başlanmaktır. Ardından doktor kontrolü ile bu doz 100-150 mg doza yükselebilir. İlacın 5 gün kullanılmasının ardından vajinal ultrasonografi ile yumurtanın büyüklüğü ve gelişimi kontrol edilir. Yumurta eğer gerektiği gibi olgunlaşmaya başladıysa yumurtanın çatlaması için iğne verilir ve ardından çifte cinsel ilişkiye girmeleri tavsiye edilir.

Klomeni kimler kullanamaz?

Klomen ilacını vajinal kanaması olanlar, hamileler, karaciğer sorunu yaşayanlar, meme kanseri riski ve geçmişi bulunanlar kullanmamalıdır.

Erkeklerde klomen kullanımı

Klomen erkekler tarafından kullanılabilir mi sorusu da merak edilen konular arasında. Çünkü klomen kadınlarda yumurtagelişimini sağlayan bir ilaç olarak geçmektedir. Ancak erkekinfertilitesinde doktor tavsiye ile birlikte klomen tablet kullanımı yaygındır. Klomen erkekte sperm üretimini ve kalitesini artırır. 

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Metin 17 Aralık 2020 20:23

Doktorumuz 3 ay süreyle kullanmam için klomen verdi bana günde bir adet 1 aydan sonra fsh kan tahlili istedi

4 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi