Kış Gündönümü Google'da Doodle oldu! Kış Gündönümü nedir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kış Gündönümü Google'da Doodle oldu! Kış Gündönümü nedir?
A
a

Kış Gündönümü Google'da Doodle oldu! Ülkelere göre değişik doodle’lar tasarlayan Google, bütün dünyayı ilgilendiren logolar da yayınlayabiliyor. Tıpkı bugünkü hareketli 'Kış Gündönümü' doodle’ı gibi. Peki nedir Kış Gündönümü? Kış Gündönümü'nde neler olur? KKış Gündönümü nedir? Sorularının cevapları bugün çok fazla araştırılıyor. Google bu özel günü Doodle yaptı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
21 Aralık Ekinoksu'nun ne demek olduğu merak ediliyor. Google, Kış Gündönümü'nü Doodle yaptı. Peki Kış Gündönümü'nde neler yaşanıyor? Tüm merak edilenleri sizler için haberimizde derledik. İşte Doodle...

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR? 21 ARALIK EKİNOKSU

Kış Gündönümü`nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi`ne dik gelir.

Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.Güney yarıkürede en uzun gün,Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.

Mitoloji ve Sembolizm'de Kış gündönümü (21 Aralık Ekinoksu)

Bugün 21 Aralık ve Kış Gündönümü (Janua coeli). Bugün Ulu Ana Tanrıça, Gökyüzü (Cennet) Kraliçesi’nin Işığın Oğlu’nu doğurduğu gün. Kış Gündönümü Oğlak’tadır ve “tanrıların kapısı”dır. Güneş’in yükselişini ve büyüyen gücünü temsil eder. “Janua” Latincede kapı anlamına gelir ve kapıların bekçisi, zamanın yöneticisi Janus da adını ondan alır. Elinde iki anahtar olduğu rivayet edilen Janus gündönümlerinin kapılarını bu anahtarla açar. Kış Gündönümü’nü altın anahtar ile, Yaz Gündönümünü ise gümüş anahtar ile.

Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır.En uzun gece ise Sinop’ta yaşanıyor.
 
En uzun gecenin yaşanacağı Sinop’ta gece süresi 15 saat 6 dakika, Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.
 
En kısa gecenin yaşanacağı Hatay’da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.
 
21 Aralık’ta Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır
 
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
 
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
 
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi