Kesikbaş Eskişehir hayallerini açıkladı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kesikbaş Eskişehir hayallerini açıkladı
A
a

Sanayi Odası Başkan Adayı Celalettin Kesikbaş, “Muttalip Serbest Bölgesi, Hasanbey’de otomotiv endüstri alanı, Çukurhisar’da yapı malzemeleri endüstri bölgesi, TÜLOMSAŞ’ın liderliğinde endüstri bölgesi, Bor Endüstri Merkezi, Odunpazarı Bilişim Vadisi, Havacılık ve Savunma sektörüyle ilgili bir endüstri parkı, Bilişim Teknolojileri Koleji ve Endüstri 4.0 Merkezi’ni hayata geçireceğiz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kesikbaş, Harbiye Restoran’da düzenlediği basın toplantısında 24 Mayıs 2017’de Sanayi Odası Başkanlığına adaylığını açıkladığını anımsatarak, “Yolumuza devam ediyoruz. Seçimler 4 Nisan’da. Bıkmadan, usanmadan projelerimizi anlattık. Bu anlamda çok değerli katkılar verdiğimize inanıyorum. Seçimlere renk kattığımız söylendi. Bu çok gurur verici bir şey. Önemli olan alternatifleri yaratabilmek. Bizden sonra diğer arkadaşlar da bu yolda ilerledi. Çünkü biz artık havanda su dövmek istemiyoruz. İcracı insanlarız, projelerimiz çok değerli. Elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Eskişehir basınına teşekkür ediyordum. Eskişehir sanayisine olan ilgiyi son ayda tekrardan kentin dinamiği haline getirmeyi başardığımıza inanıyorum. Eskiden seçimlerde çok fazla Eskişehir sanayisi ve geleceği konuşulmazdı ama bunu el birliğiyle başardık” dedi.

Kesikbaş, şöyle konuştu: “4 Nisan seçimlerinde 24 Mayıs’ta karar verdiğimiz şekliyle Sanayi Odası seçimlerine katılıyoruz. Yılmak yok, mücadeleye devam. Çünkü biz siyaseten burada değiliz. Bir amacımız, bir hedefimiz var. Eskişehir sanayisini katma değeri yüksek bir hale getirmek istiyoruz. Kentin gelir seciyesini artırmak istiyoruz. Bunun sanayiyle olacağına inanıyoruz. Beş dakika sizlere hayal kurdurmak istiyorum. Ama bu hayalleri gerçekleştirmek bizim elimizde. Bunları yapabiliriz. Bunu yapabilecek güce ve iradeye sahibiz.” Kesikbaş, hayallerini şöyle açıkladı:
  1. Hasanbey Lojistik Köyü’nün demiryoluyla OSB’ye bağlandığını hayal edin. Gemlik tren yolu bağlantısının yapıldığını, Gebze hatta Adapazarı Karasu’ya kadar bağlandığını hayal edin. Eskişehir’de trenlerin üstünde tıpkı Amerikan filmlerinde gördüğümüz gibi konteyner yüklü katarların gittiğini hayal edin. Bununla birlikte güney ve kuzey çevre yollarının yapıldığını hayal edin. Buradan Eskişehir sanayisinin karayoluyla Avrupa’ya aynı Almanya’daki gibi dakikada üç beş tane TIR’ın gittiğini hayal edin.
  2. Eskişehir’de atıl duran bir havaalanımız var. Bu havalimanımızın Anadolu’nun lojistik merkezi olduğunu, kargo taşımacılık üssünün burada olduğunu hayal edin. Ve bunların hepsinin kesişim kümesinde bir serbest bölge hayal edin. Ve burası da neden Muttalip olmasın. Muttalip, sanayi bölgesi haricinde bir serbest bölge çok rahat olabilir.
  3. Hasanbey Lojistik bölgesinin olduğu yeri bir otomobil fabrikası olduğunu düşünün. Fiat’ın Torino’da tesisleri vardır. Oradan trenlerin üzerinde yüzlerce aracın Gemlik’e taşındığını hayal edin. Aynı İtalya’daki gibi neden olmasın. Almanya’da Mercedes deniz kenarında üretim yapmıyor. Onlarda ürettiklerini bir şekilde limanlara ulaştırıyorlar. Hasanbey civarında otomotiv endüstri alanı oluşturulabilir. Bunlar yapılabilir. Yapılmaması için hiçbir sebep yok. Havayolu, tren yolu, kara yolu. Sanayi bölgesi... Peki, eksik olan ne? Eksik olan sadece vizyon. Vizyon problemi var. Biz bu vizyonu tamamlayacağımıza inanıyoruz.
  4. Çukurhisar’a doğru yol alalım... Bir endüstri bölgesi hayal edelim. Burada yapı malzemeleri üretimi hayal edin. Şu an dağınık dağınık. Burada düzenli, pırıl pırıl çevreye zarar vermeyen tesislerin oluştuğunu düşünün. Ve buradan dünyanın her yerine karayoluyla bu malzemelerin gittiğini hayal edin.
  5. TÜLOMSAŞ’ın önderliğinde raylı sistemler... İçinde eko-sistem hayal edelim. Eskişehir’in DNA’sında sanayicilik var. TÜLOMSAŞ ile ve başka fabrikalarla başlayan bir süreç... Lokomotif setleri, tank motoru üreten, ağır sanayiye hizmet veren ve kendi hinterlandını oluşturmuş, kendi eko-sistemini oluşturmuş yüzlerce firmanın tedarikçi olarak çalıştığı bir endüstri bölgesi hayal edelim. Hatta TÜLOMSAŞ’ın mevcut yerinde olmadığını hayal edelim... Olmaması için hiçbir sebep yok. TÜLOMSAŞ’ın liderliğinde bir çatı kuruluş, ülkemizin göz bebeği olan bir şirket etrafında kuluçka merkezi oluşturmuş onlarca yüzlerce teknoloji firmasıyla bir araya gelen bir endüstri bölgesi hayal edelim.
  6. Havacılık ve savunma sektörüyle ilgili bir endüstri parkı... Eskişehir’in farklı bir yerinde, kente yakın bir ilçesinde aynı Almanya’da olduğu gibi... Havacılık sektörünün böyle bir yerde oluşturulduğunu düşünün. Orada bir endüstri bölgesi oluştuğunu hayal edin. Etrafında olanca, yüzlerce firma çalışıyor. Maalesef biz böyle gidersek havacılık ve savunma sektörü ile ilgili treni kaçırmış olacağız. Ankara’ya kaçırmış olacağız. Filyos’ta havacılıkla ilgili yeni bir bölge oluşturuldu. Bundan çoğumuzun haberi yok. Sektör buralara doğru kayıyor. Ciddi teşvikler veriliyor. Teşvik bölgesi alanında, Eskişehir’in yakınlarındaki bir ilçede böyle bir endüstri merkezi neden olmasın. Havacılık sektörüyle ilgili ciddi bir kümelenme yapısı kurgulandırmak gerekiyor. Ve bu kümenin merkezinin de orada olması gerekiyor. Bunların hepsini yaptığımızda THY buraya günde üç sefer düzenler.
  7. 1970’li yıllarda Eskişehir madencilik sektörünün bir numarası. Ve ihracatta bir numaralı paya sahip. Bugün gelinen nokta maalesef çok dramatik. Ve yine bir endüstri bölgesi oluşturalım. Bor ile ilgili... Bor Endüstri Merkezi, Bor OSB veya Bor İhtisas Bölgesi... Kentimizin bununla ilgili ciddi alt yapısı var. Madencilikle ilgili bir ihtisas akademisi neden olmasın?
  8. Bugün bütün dünya bilişim ve IT hakkında konuşuyor. Bilgi teknolojileri... Ve maalesef biz bu treni kaçırmak üzereyiz. Tren Gebze, İstanbul, Ankara ve Bursa’ya gidiyor. Eskişehir lojistik olarak o kadar önemli bir mevkide ki... Eskişehir, Türkiye’nin tam kalbinde. IT merkezi, bilişim teknolojileriyle ilgili merkez olmaya aday. Bilişim firmaları sanayi bölgeleri veya herhangi bir yere gelmiyor. Odunpazarı, Eskişehir’in bilişim vadisi olabilir.  Bilişim firmaları oraya gelebilir. Gençler çınar ağacının altında oturup yazılım yapmak istiyorlar. Beyin göçü de önlenir. Dünyanın her yerine yazılım satabilirler. Bununla birlikte Bilişim Teknoloji Koleji... Atatürk Lisesi’nde ya da lisenin bir kısmında veya herhangi bir yerde. Ama yine o bölgede...
  9. Üniversite sanayi işbirliği kapsamında Endüstri 4.0 merkezinin oluşturulması. Ve bilişim teknolojileriyle bunun ilişkilendirilmesi. Sensör teknolojisinin kente getirilmesi. Bunlar hep hi-tech projeler... Spesifik alanlarda kongre merkezi olabiliriz.
  10. Tüm bunları entegre edip yaptığımızda Eskişehir, Türkiye’nin Davos’u olur. Fikirlerin konuşulduğu, tartışıldığı... Bu kentin bununla ilgili alt yapısı var. İhracatı artırmak için dikey kümeleri artırmak gerekiyor. Bunları dünyaya entegre etmek gerekiyor. İhracata büyüyor olmamız gerekiyor. Baksan, İstanbul’un Modoko’su olabilir.
Kesikbaş, “Sanayi Odası seçimleri çok önemli. Bu bir vizyon işi. Bu hayallerimizi hayata geçirmek için ESO seçimlerine girdik ve yolumuza devam ediyoruz. Ve kesinlikle kazanmak istiyoruz. Bunun için çok çalışıyoruz. Eskişehir sanayi Odası Başkanı seçmiyoruz. Eskişehir sanayisi için bir CEO seçeceğiz. Ve CEO’usuyla birlikte bir yönetim kurulu seçeceğiz” diye konuştu.

OSB’de yüzde 58 oy aldık
Kesikbaş, OSB seçim sonuçları için “OSB seçiminde 245 oy aldık. Oyların neredeyse yüzde 49,5’ini aldık. 215 sanayicinin oyunu almışız. İnsan başına baktığımız zaman yüzde 58,5 oy almışız. Ama bazı firmaların çoklu oyları olduğu için, ama tek tek incelediğiniz zaman aldığımız 215 oy, katılan 367’ydi. Bu bizi daha da cesaretlendiriyor. Giderek büyüyoruz. Biz sanayici dostlarımızın oyunu aldık. Sanayiciler bizi tercih etmiş” dedi. Kesikbaş, OSB ve ESO yönetimlerin ayrı olması hakkında “Yönetmelikleri, kanunları hatta bakanlıkları bile farklı kurumlardan bahsediyoruz. OSB ve ESO yönetimleri farklı olursa sıkıntı olmaz. Hatta sanayiciler için çok faydalı olur” diye konuştu.

Bu iş bütçe işi değil
Kesikbaş, ESO’nun bütçesinin projeleri yapmak için yeterli olup olmadığı yönündeki bir soruyu da “Parayla işi herkes yapar. Önemli olan parasız iş yapmaktır. Devletin ciddi kaynakları var. Bu iş bütçe işi değil. Oradaki 4-5 milyona çok fazla takılmamak gerekiyor. Akıl başta... Bu iş vizyon işi... Anlattığım işlerin çok büyük kısmı parasız işler. Yetmediği yerde de cebimizden koyarız, sıkıntı değil” dedi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi