Kazım Kurt: Siyasi baskı var!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kazım Kurt: Siyasi baskı var!
A
a

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Kazım Kurt, “Kredilerle, borçlanmayla ilgili kredi alamıyoruz. Vermiyorsunuz. Özel banka da İller Bankası da vermiyor. Siyasi baskı var. Belediyelerdeki denetim, baskı ve vesayet almış başını gitmiş” dedi

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıda 6 madde komisyonlardan geldiği gibi oy birliğiyle kabul edildi. Belediyenin kısa ve uzun vadeli borçlanması ve yatırımlarında kullanmak üzere İller Bankası, kamu bankaları ve özel bankalardan toplam 218 milyon lira kredi teminine ilişkin maddeye AK Partili Meclis Üyeleri ret oyu verdi.

BORÇLANMA 68. MADDEYE AYKIRI
Ret oyu vermelerinin gerekçelerini açıklayan AK Partili bir meclis üyesi, “Odunpazarı Belediyesi’nin 333 milyon borç stoğu var. Odunpazarı Belediyesi 125 milyon lira borçlanabilir. Bunun üzerindeki borçlanma 68. maddeye aykırıdır” dedi. Yoldaş, belediye tarafından yapılacak olan Yenikent Kapalı Pazar Yeri ile ilgili borçlanılmasını da eleştirdi.

BORCUMUZ 194 MİLYON LİRA
AK Partililere yanıt veren Başkan Kurt, “2016’da Büyükşehir Belediyesi meclisinde 1/5 binlik imar planlarını göndermişiz. Büyükşehir meclisinde oy çokluğuyla reddetmişiniz. 2017’de tekrar getirmişiz yine Büyükşehir meclisinde reddetmişiniz. Biz mahkemeye dava açmışız. Mahkeme yanlış yapıyorsunuz demiş. Sonra 2018’de siz idare mahkemesi kararına uymak zorunda kalmışsınız. Sonra nazım imar planı yapılmış. 2018’de Odunpazarı meclisinde geçirmişiz. Sayenizde Yenikent Kapalı Pazar Yeri 4 yıl gecikmiş. Paramız var ama her ihtimale karşı kredi alalım dedik. Sizin dedikleriniz işin bahanesidir. Borçlanma kapasitesi yasaya, kurallara uygundur. 333 milyon lira borcumuz söz konusu değildir. 194 milyon liradır bizim borcumuz. Yenikent Pazar yerinde sizden olumlu bir şey beklemiyordum” diye konuştu.

ASIL AÇIK BURHAN SAKALLI DÖNEMİNDE
Bütçe ile ilgili konuşan CHP Meclis Üyesi Kadir Kodak, “2013 yılında Burhan Sakallı idaresindeki belediyemizin verdiği bütçe açığı tamı tamına 15 milyon 747 bin dolardır. Bu bütçe açığı tutarı bugün itibariyle yaklaşık 293 milyon liraya, eski parayla da 293 trilyona karşılık gelmektedir. 2013 yılında verilen bütçe açığı neredeyse Odunpazarı Belediyesi’nin 2021 yılı bütçesine yakın bir tutardır. Bunu da tarihe bir not olarak geçirmek istedim. Ayrıca zaman zaman bazı değerli AKP’li meclis üyesi arkadaşlarım, Burhan Sakallı dönemiyle Kazım Kurt dönemini karşılaştıracağı iddiasında bulunuyor. Bugünü sabırsızlıkla beklediğimizi ve hazır olduğumuzu da buradan ifade ediyorum. Ancak size tavsiyem özellikle mali açıdan Burhan Bey dönemini iyi incelemeniz, ona göre yola çıkmanızdır. Sözlerimi bir atasözüyle bitirmek istiyorum: Büyük lokma ye, büyük söz söyleme” dedi.

İHALE AÇIK OLACAK
AK Partili Meclis Üyelerine yanıt veren Başkan Kurt, “Petrol ihalesi ile ilgili 2023 bütçesiyle ne alakası var. Yaptığınız itirazlara uygun bir itiraz dilekçesi geldi. Bakacağız, değerlendireceğiz. Açık ihale olacak. Canlı yayında yapacağız. İzleyebilirsiniz. Tüm Eskişehir’i ilgilendiren ihale haline geldi. Eskişehirspor bizim için vazgeçilmez dediniz. İhale kanunu ne diyorsa ona göre yapılır. O kanunun dışında ihaleye yönelik bir değerlendirme yapmak, açıklama yapmak ihaleyi yapanlar açısında suçtur. Dolaysıyla bizi suç işlemeye zorlamayın. Biz yasalar ne diyorsa o kurallara göre ihale büromuzla, emlak büromuzla bu ihaleyi yaparız. Çıkan alan olur olmaz. O konuda yorum yapamam” diye konuştu.

ESKİŞEHİRSPOR YENİLDİĞİNDE AĞLIYORUM
Eskişehirspor ile ilgili 500 tane meclis üyesinin vereceği parayla çözülecek iş olmaktan çıktı. Sadece lafını ediyor siyasetçiler. Lafla bu iş olmuyor. Düştü düşecek. Düşmemesi için transferin açılması lazım. Bunun için 300 milyon lira lazım. Sayın Bakanı sezon başında getirdiniz. Ne oldu? Spor Bakanı geldi. Eskişehirspor’a her şeyi yapacaktı. Ne zamana yapacak? Düşünce. MHP’nin sürprizi var dediler. Yapacaksanız bir an önce yapacaksınız. Yarışma haline dönüştürelim mi? Sen yaparsan, ben yaparsam mı olsun? Biz yapacağımızı yaptık. Bundan sonra da yaparız. O protokol tribünlerini dolduranları görelim. Ben görüşüyorum, çalışmalara devam ediyorum. Ama arap saçına dönmüş. İşin ciddiye alınması lazım. Biz ciddiye alıyoruz. İnşallah uygun bir çözümü bulacağız. Eskişehirspor’un marka değer olduğunu kabul etmek lazım. Eskişehirspor’un partisi yoktur. Ağlıyorum ben yenildiği zaman. AKP’liler yönetti demiyorum. İnşallah siz de böyle bakarsınız. Belediyenin devletle yarışacak hali mi var? Siz diyorsunuz ki, sen ne verdin, ben ne verdim. Bugün futbol federasyonlarının hiçbiri bağımsız değil. Hepsi iktidara bağlı. İktidarın istediği gibi o takımı çıkartıyorlar, bu takımı çıkartıyorlar. Haziran 2023’ten sonra bu işler düzelecek inşallah” dedi.

EN ÇOK SALDIRILAN POLİTİKACI BENİM
Yalan haber yapan, mahlas kullanarak gazetecilik yaptığını zannedenlerle selamın sabahın kesilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kurt, “Gazetecilik mesleğine ihanet edenlere yazıklar olsun. Yanlış haber yazanlara yazıklar olsun. Politikacıların emriyle çalışan gazetecilere yazıklar olsun. Olmayan şeyi varmış gibi göstermek için internet sitesi kuran gazetecilere yazıklar olsun. Bunları destekleyenlere de yazıklar olsun. Odunpazarı Belediyesi’nden bu tür destek yoktur. Bu tür destek olmadığı için herkes Odunpazarı Belediyesi’ne saldırmaktadır. Bunu da adınız gibi biliyorsunuz. Kendi kontrolünüzdeki internet sitelerine bakın, kendi kontrolünüzdeki gazetecilere bakın ve ona göre değerlendirme yapın. Bizim kontrolümüzde kimse yok. Gazeteci belgesi olmadan yazı yazamaz, gazeteci ilgilisine sormadan yazı yazamaz, gazeteci bir konuda araştırma yapmadan yazı yazamaz. Hele hele iftira hiç atamaz. Bu arkadaşlardan ben de çok şikayetçiyim. Çünkü ben yasal olmayan hiçbir şeyin içine girmem. Ama ne yazık ki Eskişehir’de En çok saldırılan politikacı benim. Eskişehir’de özellikle gazeteci arkadaşlarımızın kendi çevrelerini, kendi camialarını uyarmaları ve kontrol etmeleri gerekir. Burada biz sıkıntılıyız. Politikacı olarak biz öne çıkmışız. Gazetecinin ya da kendini gazeteci zannedenin, haberin altına kendi adını koymaya cesaret edemeyenlerin, mahlas kullananlar vs onu geçeceğiz. Eskişehir’de pek çok adam uydurma, takma isimlerle politika yapıyor. Bu insanlar kamuoyunun önünde gazeteci diye gezerse bize de yazıklar olsun. Dersini vermeliyiz. Ben bu konudan sizden daha çok şikayetçiyim. Gelin birlikte engelleyelim. Kapalı zarf vermeyelim, şişirtmeyelim. Tüm politikacılara, kurumlara sesleniyorum. Patronun ayrı desteklediği, köşe yazarının ayrı desteklediği politikacı var. Bunu da herkes biliyor. Selamı keselim. Ben hazırım. Ben pek çoğuna selam vermiyorum. Siz de aynısını yapın. Siz aynısını yapmadığınız için bu iş çoğalıyor. Bürosunun kirasını bir politikacı veriyor. Biliyorum. Gelin siyasi ahlak yasası diyoruz. Bütün herkse sesleniyorum. Eskişehir’de bu konuda beni yalnız bırakmayın. İftiracı, yanlış adama ne den selam verirsiniz? Geçiniz, böyle olmamalı. Bu konuda ben ekstra para vermedim, vermem verene de yazıklar olsun” diye konuştu.

YASALARA, KURALLARA UYUYORUZ
Başkan Kurt, “Bütçede pozisyonumuz şu: İpin ucu kaçmış, ekonomi yönetilemiyor. Bütçe tahmini, hayali bir bütçe evet ama bu hayali kurmalıyız. Biz gelirimizi elde edeceğiz ki ona göre giderimizi karşılayalım. Belediye başkanı istediği gibi parayı harcayamaz. Böyle bir şey yok. Kanun gereği belediyenin gelirlerini toplamak, giderlerini de düzgünce harcamak zorunda. Bunun kuralları var. Biz kurallara uyan insanlarız. Her gün Sayıştaycı yukarda. Dolayısıyla biz yasalara ve kurallara uygun hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

DEMAGOJİLERLE BU İŞİ KARALAMAYIN
Kadın Aile Müdürlüğü’nde artış niçin diyor? Çok iyi demeniz lazım. Bu taktire şayandır. Kadın Aile Müdürlüğü’nün bütçesi niçin bu kadar artıyor derseniz yönetmeliklere bakmıyorsunuz demektir. Kadın Aile Müdürlüğü, yaşlı bakım merkezi yapıyor. 104 tane yaşlımıza bakacağız. 2023 içinde faaliyete geçireceğiz. Kadın Aile Müdürlüğü’nün 100 küsür kişiye bakabilmesi için bütçeyi artırması gerekir. Kreşler yapıyoruz. İşte bütçeler bu yüzden artıyor. Bunlara bütünsel bakacaksınız. O demagojilerle bu işi karalamayın” dedi.

SEÇİM YATIRIMI DEĞİL
“Kamulaştırma bedeli ödemek zorundayız” diyen Başkan Kurt, “Sizin döneminizde de yapılmış. Biz bunları ödeyeceğiz. O yüzden bu paralar artıyor. Bunu öngörü olarak koyuyoruz oraya. Yedek ödenek adı üzerinde. Herhangi bir gelişen pozisyona göre bir yerden bir yere para aktarmak yerine yedek ödenekten para aktarmak demektir. Burada keyfilik yok. Bunun yeri kanunda bellidir. Yüzden 5’ten az, yüzde 10’dan fazla olamaz diyor. Sistem budur. Bunu seçim yatırımı olarak değil, sizin hamlenizi bekliyoruz” diye konuştu.

BANKALARA KREDİ VERMİYOR
CHP’li belediye ile iş yapacak olan müteahhitlere bankaların kredi vermediğini belirten Başkan Kurt, “Oranlar yüksek. İpin ucu kaçtı. Bu yüzden almış başını gitmiş 1 milyar 300 bin liralık bütçe doğru değil. Bu şatlarda dengeyi tutturmak için böyle olmak zorunda. Kredilerle ilgili borçlanmayla ilgili de kredi alamıyoruz. Vermiyorsunuz. Özel banka da İller Bankası da vermiyor. Siyasi baskı var. Belediyelerdeki denetim, baskı ve vesayet almış başını gitmiş. Ekonomiye de girmiş şimdi. Odunpazarı Belediyesi ile iş yapacak olan müteahhide bile kredi bile vermiyor kamu bankaları. İş Bankası üzerinden sömürülmeye kalkınması ancak size yakışır. Bizimle iş birliği yapan firmaya diyor ki çalıştığı banka, sen Odunpazarı ile iş yapacakmışsın sana kredi veremem” şeklinde konuştu.

YÜZDE 99 GERÇEKLEŞECEK BÜTÇE
Başkan Kurt konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “AKP tarafından yönetilip de araç kiralamayan bir belediye adı verin. Hangi AKP’li belediye araç kiralamaktan vazgeçti? Bu iş tercih meselesidir. Bu işin kamunun elinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz son 5 yılda o dediğin mazot parası, lastik parası dahil Ulaşım Müdürlüğümüzde araç kiralamadığımız için yaptığımız tasarruf 99 milyon. Bizim yaptığımız bütçe doğrudur, gerçekçidir. Gerçekleşme oranı yüzde 99’dan aşağı olmayacağına ben inanıyorum.”

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Konuşmaların ardından Odunpazarı Belediyesi 2023 Mali Yılı Bütçesi, 1 milyar 300 milyon lira olarak belirlendi. İlgili madde AK Partili Meclis Üyelerinin ret oyu vermesi nedeniyle oy çokluğuyla kabul edildi.
 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Faik yıldız 11 Ekim 2022 23:46

Heykel ,festival yaparken baskı yok.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi