Kazım Kurt: Gelecek yıl seçim var!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kazım Kurt: Gelecek yıl seçim var!
A
a

Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Türkiye’deki erken seçim tartışmalarıyla ilgili olarak net konuştu: “Bu farklı bir tablo, erken seçim var kim ne derse desin ve en geç 1 yıl içinde olur ben öyle tahmin ediyorum.”

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ES TV’de canlı yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. Kurt ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş ve yazarımız Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı. Kurt gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Belediyenin ekonomik koşulları hakkında bilgi veren Başkan Kurt, “Biz iyi kötü Türkiye siyasetini okuyan bir belediye olarak zaten 2020 yılını bir yatırım yılı olarak değil bir borç ödeme yılı olarak kabul etmiştik. Nitekim bu bütçe ve yatırım programı mecliste tartışılırken AKP’li meclis üyesi arkadaşlarımız geçen seneki miktarınızdan daha az  öneriyorsunuz bu niye böyle falan demişlerdi ben de onlara demiştim ki, biz 2020’yi riskli görüyoruz 2020’de büyük yatırım yapmıyoruz. Bütçeye ve yatırım programına da iz bedelleri koyuyoruz olağan üstü bir gelişme olursa fasıllar arasında aktarma yaparız yatırımızı öyle yaparız diye düşünmüştük. Yani 2019 yatırımlarından daha az miktarda zaten para ayırmıştık. İyi ki de öyle yapmışız doğru bir sonuca gittik. Bu yıl zaten ilk 6 ay geçti biz pandemi süreci başladığı zaman büyük asfalt ihalelerini yapmıştık ama süreç başlayınca iptal ettik. Şimdi sadece asfalt yamasıyla bu sene idare edeceğiz. Yani bizden sokaklara, caddelere büyük asfalt yapmamızı kimse beklemesin. Zorunlu işleri yapacağız, büyük hedeflerimiz vardı bu sene yapabildiğimiz ölçüde yapacağız çünkü bir yatırım yaptığınız takdirde hem o yatırımın maliyeti var hem o yatırımı sürdürülebilir hale getirmek için koyacağımız ayrı yatırımlar var insan, personel gibi dolayısıyla 2020 şu anda somut tablo memur ve işçi maaşlarını aksatmadan ödeyebilen ender belediyelerden birisiyiz. Şu anda kadar hiç aksamadı bundan sonra da aksamayacak. Dediğiniz tablo yani İller Bankası payları geçen ay yüzde 55 eksik geldi ve burada bize vermiyorsunuz diyemeyiz herkese aynı geldi çünkü devlette vergi geliri toplayamıyor.  Biz yaklaşık 34-35milyon lira yıllık emlak vergisi almamız gerekirken bunun ciddi anlamda belki de yüzde 40’ları falan eksilecek” dedi.

 BARAJI KALDIRMAK LAZIM
Seçim barajının yüzde 5’e düşürüleceği tartışmalarıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Başkan Kurt, “Doğu Perinçek’e yine yetmez anca MHP’yi kurtarır. Dolayasıyla bu nereden nereye geldik zaten bakın baraj diye bir şey olmaz hatta şöyle bir şey vardı bu barajdaki çok küçük orandaki oylar da temsil edilsin diye Türkiye milletvekilliği diye bir şey icat edilmişti olsaydı yani işte yüzde 1 alan bir tanesini çıkartsaydı. Bu başka türlü olmaz. Biz bu dönem ne yaptık, aynı şeyi ya da benzer şeyi AKP ile MHP’de yaptı, biz şunu yaptık; Saadet, İyi Parti’yi, Demokrat Parti’yi parlamentoya sokacak formüller bulduk. HDP’de işte İşçi Partisi’ni parlamentoya sokacak birtakım hamleler yaptı bunlara gerek yok. Harbi harbi herkes çıkar hem kendi oyunu alır hem kendi düşüncesini anlatır düşünce özgürlüğü dediğimiz şey bu baraj birinci şart, barajı kaldırmak lazım. Barajın yanında başka şeyler gerekir mi evet gerekir. Şimdi biz ne diyoruz, bizle İyi Partililer girdi, Saadet Partililer girdi, Demokrat Partililer girdi, AKP’de de bir sürü parti girdi. Gidenler de var dolayısıyla bu kargaşaya gerek yok. Demokratik bir baraj sistemi hadi şöyle denebilir mi bence denmesine gerek yok, hiç olmazsa yüzde 3 olsun 5 olsun bir küçülme söz konusu ama yüzde 10 şu demek, 5 milyon oy alıyorsunuz hiçbir işe yaramıyor ancak 500 bin olursa o zaman da 40 tane çıkarıyorsunuz böyle bir mantık olur mu? Olmaz. Bence tabi ekonomi kötü olduğu için demokratik tartışmalar yapacak ortam yok, hukuk yok, güvence yok dolayısıyla bu işler karışık” dedi.

SEÇİME GİRMESİNLER DİYE
Erken seçim konusu ve yeni Kurulan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi hakkında konuşan Başkan Kurt, “Bunlara Zarar vereceğini düşündükleri için onların seçime girmesini engelleyecek formüller arıyorlar. Diyorlar ki CHP’de bunlara bir grup kurdurur seçime sokar yüzde 3-5 alır ben işin o kadar hafif olduğunu düşünmüyorum. Yani AKP’de kopuşlar daha da büyük olduğunu bildiği için bu engellemeleri yapmaya çalışıyorlar ve en geç seneye bu zamanlarda seçim olacağını gösterir bunlar. Yoksa 2024’te olacaksa seçim 2024’e kadar Babacan’da Davutoğlu’ da hatta bugün okudum EYT’liler de parti kurmuş başkaları da kurabilir. Hepsi yasal prosedürü tamamlar yani üçte ikisinde örgütlenir illerin ilçelerin hepsinde kongrelerini yapar seçime girer ve engel olabilir misiniz? Olamazsınız. O zaman niye acele ediyorsunuz? Yani 2024’te ise seçim bırak transfer olsun belki 2 kere transfer olur belli olmaz. Bakarsınız 6 ay sonra seçim olur onun için şimdiden önlemini alıyorlar bu önlemler içinde Babacan ve Davutoğlu çıkıp konuşmasın birinci şart. Şu deniyor efendim siz hükümetteyken deniliyor bitti o iş, hükümetteyken söylememiş şimdi söylüyor. Yani siz insanların geçmişte söyleyip söylemediğine göre mi adam olduğunu değerlendiriyorsunuz? O zaman bakacaksınız İçişleri Bakanı geçmişte ne söylemiş, Devlet Bahçeli geçmişte ne söylemiş Yani onları yutacaksınız dolayısıyla bu farklı bir tablo, erken seçim var kim ne derse desin ve en geç 1 yıl içinde olur ben öyle tahmin ediyorum.” diye konuştu.

İTTİFAK ARAYIŞI YANLIŞ
Kurt: “şimdi sosyal medyada gezen röportajları görüyoruz, açım, yoksulum bitmişim diyor, çoluğum çocuğum terörden mustarip diyor ondan sonra da oyun kime deyince Ak Parti diyor. Böyle bir toplumuz, tutucu bir toplumuz, tutucu bir toplumda o yüzde 50’yi tutmaya çalışıyor. Bizimle hiçbir alakası yok çünkü biz bölünüyoruz biz bölündüğümüz için onlar rahat. Şimdi Davutoğlu ve Babacan grubu yeni bir ittifak arayışı içine girerse peşin peşin Tayyip Erdoğan’ı bir daha seçtirmiş olurlar. Yani burada bir Millet İttifakı varken yeni bir ittifak arayışına girmek Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürmek olur, onu da herhalde yapmazlar diye düşünüyorum” dedi.

BİZ SEÇİME HAZIRIZ
“Sizce bu Davutoğlu ve Babacan’ın partileri sadece AK Parti’den mi alır yoksa CHP’den de alır mı?” sorusuna yanıt veren Kurt, “Benim gördüğüm ve anketlerden okuduğum kadarıyla CHP’den bir oy almıyor çünkü CHP’nin oyu az da olsa artıyor. CHP yüzde 30’lara kadar geldi oyu yüzde 25’ti demek ki bizden almıyor niye alsın? Bu ortamda en doğru tahlilleri yapan CHP, en doğru hamleleri yapan ve bunu da gerçekten yapıcı bir muhalefet gibi ortaya koyan CHP. Yoksa CHP şimdi bir sürü popülist politika yapabilir ama yapmıyoruz bizim gerçekten genel başkanın sabrı ile gidiyor yavaş yavaş örülüyor. Yarın seçim olsa biz hazırız, seçim havaya bağlıdır, atmosfere bağlıdır. Ortamı bulduk mu düzeliriz hazır hale geliriz ve yürür gideriz. O nedenle biz şimdi örgütlerimizle ilçelere, köylere gitmemiz efendim bunun alt yapısını yapmamız ve ciddi anlamda Eskişehir’de de başladığımız gibi bir üye çoğaltımına başlamamız gerekir. Üye olduktan sonra arkası gelir hiç değilse kendini sorumlu sayar çalışır insanlar, biraz daha rahat oluruz. Ekonomik sıkıntı büyük olduğu için seçim bir kaçış olmaz kurtuluş olur. Seçim kazanılırsa aynı politikaları devam ettireceğim demektir kaybederse de ne yapalım seçimdir kaybettik yeni gelen düzeltsin der. Yeni gelen de inşallah enkaz edebiyatı yapmadan bu işi düzeltmenin yolunu bulur” dedi.

BEN BAŞARILI BULDUM
Sağlık Bakanlığı’nın pandemi süreciyle ilgili yürüttüğü çalışmaları yorumlayan Kurt, “ Ben de başarılı buldum, zaman zaman da söyledim işte şeffaf davranırsanız, halkın bilgilenme hakkına saygı duyarsanız, sempatiyle karşılanırsınız ama belli bir aşamadan sonra Sağlık Bakanı’na birtakım talimatlar geldi ve iş bozuldu. Şu anda bilim insanları verilen rakamlardan kuşkulu. İnşallah doğrudur yani ben devletin yalan söylememesi gerektiğine inananlardanım. Sağlık Bakanı’nın da bilimsel birtakım değerlendirmeleri ortaya koyan kurulun söylediklerinin dışında bir şey söylemeyeceğine inanıyorum. Bütün gazetecilerle söyleşiyi yapabilmesi, toplantılarına bazı gazetelere engel koymadan herkesi kabul etmesi, herkesin soru sormasına izin vermesi arzu edilen bir şey. Keşke Cumhurbaşkanımız da öyle yapabilse. Ak Parti gibi yapmıyor yani çünkü biz burada bile Ak Partililere soru soramıyoruz ama Sağlık Bakanı bu konuda daha rahat…” diye konuştu.

HALKIMIZA ULAŞTIRDIK
Odunpazarı Belediyesi’nin pandemi sürecinde başarılı çalışmalar yürüttüğünü anlatan Kurt vatandaşa yardım etmeye devam edeceklerini bildirdi. Kurt, “Bu pandemi süreciyle beraber Ramazan ayı geldi ve Ramazan ayında inanan insanlarımızın dini duyguları biraz daha üst düzeye çıkıyor, işte dini vecibe anlamında fitre, zekatlarında gündeme gelmesiyle sosyal amaçlı bize yardım eden insan çoğalıyor. Biz onların verdiğini muhtaç olan yoksullara dağıtmakla yükümlüyüz. Bunun reklamını yapmak istemiyor insanlar mesela ben öyle bir meblağlar söylerim ki inanmaz insanlar ama bir kamyon dolusu yani en kötü şartlarda 10 ton mal getirip bize yığıp gidenler var, bunu uygun bir şekilde dağıtın diye. Bu insanlar şuna inandı, 6-7 senedir biz göreve geldiğimizden beri biz oraya yardım verdiğimiz zaman muhtaç olana ulaşır düşüncesiyle bize ismini bile söylemeden yardım getirenler var yani açıp bir telefon edelim mümkün değil. Dolayısıyla bizim şu ana kadar aşevimiz var, orada sıcak yemek çıkıyor. Bu eskiden sosyal yardım amaçlı bize destek olanların katkılarıyla da yürüyordu biz üstüne ekleme de yapıyorduk kaynaktan. Şimdi bağışlar engellenince insanların bir kısmı tepki yaptı ve ayni yardım yapmaya başladı. Sayısı belki nakdi yardımdan çok oldu. Biz o yardımları halkımıza ulaştırdık” dedi.

VALİLİKLE DEVLETLE YARIŞAMAM
Başkan Kurt, “Bizim Büyükşehir Belediyemiz Halk ekmek fabrikasında ürettiği ekmeği biz kendimiz dağıtalım dediğimiz zaman engellendi ama Ak Parti Odunpazarı’nda Sarıcakaya’dan getirdiği ekmeği dağıttı. İl yöneticileri sosyal medyada paylaştı, buna çifte standart denir. Yani CHP’li belediyelerin yardım dağıtarak halkla kucaklaşmasını istemiyoruz dediler ama bu yaklaşım halkı zarara uğrattı çünkü şu anda ben soruyorum her eve bin lira dediler gelmedi, şimdi Ömer Çelik Bey 5 bin lira verdik diyor o da gelmedi, Ak Parti İlçe Başkanı Sevgili Meslektaşım Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Bey diyor ki, Kaymakamlık aracılığıyla 40 bin maske dağıttık Odunpazarı Belediyesi sen ne yaptın diyor  Şimdi bakın Kaymakam’ın yaptığı iş devler, eğer devlet dediğimiz aygıt Odunpazarı ilçesinde 410 bin nüfuslu bir ilçede 40 bin maske dağıtmayı iş olarak söylüyorsa ben ağzımı açmıyorum. Küçücük, bütçesi kısıtlı bir belediye olarak biz 100 binden fazla maske dağıttık. Valilikle devletle yarışamam, ben devletin küçücük bir parçasıyım. Yani Odunpazarı belediyesi Türkiye’deki 1350 belediyeden biri. Devlet bütçesi içerisinde Odunpazarı Belediyesi yok hükmündedir. Dolayısıyla ben cumhurbaşkanı ile yarışacak pozisyonda mıyım? Öyle bir kaygım da olmaz.”

MURAT ÖZCAN’A YANIT
Başkan Kurt belediye personelinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanması ve AK Partili Murat Özcan’ın sözlerine şöyle yanıt verdi: Bir kere bizim AKP’li meclis üyemiz Sayın Murat Özcan bir twet attı, “Ey millet belediyeler iktidardan şikayetçi ama işte Odunpazarı Belediyesi 1000 küsur, Tepebaşı Belediyesi 500 küsur, Büyükşehir Belediyesi 500 küsur işçi için esnek çalışma ödeneği alıyor bundan yararlanıyor, haberiniz olsun.” Dedi. Sanki insanlar da şöyle bir algıya kapıldı, Odunpazarı Belediyesinin 1100 küsur işçisinin maaşını devlet veriyor öyle bir şey yok bir kere bunu net olarak ortaya koyalım. Kısa çalışma ödeneği şu, işine ihtiyaç duyulmayan işçilerin izine ayrılması ve o süre içinde de 1100 liralık ya da kaça denk geliyorsa bir miktarın İŞKUR tarafından karşılanması. Odunpazarı Belediyesi olarak biz 574 işçi için hak kazanmışız, 574 işçi için İŞKUR’un bize ödediği 511 bin 973 lira. Biz şöyle düşündük 500 olsun alabiliyorsak alalım yani bizden çıkacağına devlet bizden zengin ondan çıksın dedik. Şu anda bizim 3 aylık verilecek bir 3 ay daha uzatılma ihtimali var 3 ayda 500’er bin liradan 1,5 milyon lira bize vermiş olacak. Aslında şu olması lazım, bu işçilerin çıkarılması lazım, bu devletin parayla bunların idare etmesi lazım ama bizim ona gönlümüz razı gelmiyor biz ekstradan çalıştırıyoruz ve çalıştırdığımız şeyi ödüyoruz. Dolayısıyla bu kısa çalışma ödeneğindeki durum budur. Ne Büyükşehir Belediyemizdeki 500 küsur işçisinin parasını veriyor ne Tepebaşı Belediyemizin ne de Odunpazarı Belediyesinin. Biz bundan yararlandık niye yararlanmayalım? Herkesin yararlandığı yerde ben buna müracaat etmediğim zaman meclis üyesinin bana hesap sorması lazım ya da Sayıştay denetçisinin. Yetmez tabi bu şey değil biz bu işçi kardeşlerimizin yine maaşını normal maaşına tamamladık dolayısıyla bu böyle bir tablo. Bu tablo birbirimizi kandırdığımız bir tablo.


 ORTAK KARAR VERİLMELİ
Eskişehir’de pandemi sürecinde yönetim şeklinin yeterli olmadığını belirten Kurt, “Doğru yönetilmedi mi? Bence yeterli değil, doğruları söylemek bizim görevimiz. Doğru yönetilseydi bu maske krizi yaşanmazdı çok basit. Yani bugünkü şikayet var mı maskeden? Bugünkü tabloyu bizim parti meclisi üyemiz Sayın Gaye Usluer krizin başında söyledi bırakın maskeleri eczaneler satsın dedi. Vatandaşa işte 4 liradan almasın diye koyabilirdiniz şimdi koydunuz 1 liradan fazla satamazsınız dediniz bitti çözüldü ama art niyetle ben vermem verdiğime de imza attırırım yarın oy isterim hesabına girildiği için maskede kriz yaşandı. İkincisi, nakdi ve ayni yardımlarda kriz yaşandı, yandaş gönülleme muhabbetine girildi. Oysa herkese istisnasız partisine bakmadan devlet destek vermeliydi” ifadelerini kullandı.

 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
günayaydın 12 Haziran 2020 09:25

tahminlerinize güvenenler için ayasofya ,hafter,eskişehire metro ve hicri sezen parkı hakkında görüşlerinizide alalım

0 0 Cevap Yaz
VATANDAŞ 11 Haziran 2020 11:36

sonuçta o parayı alıyorsun.

0 4 Cevap Yaz
Vural 11 Haziran 2020 11:13

MADEM seçime hazırsınız, olmuşken belediye seçimleride yapılsın.

2 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi