Kazım Kurt: Arada iki kat fark var

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kazım Kurt: Arada iki kat fark var
A
a

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, son günler sıkça tartışılan taşerona kadro meselesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm çalışanların kadrolu olması gerektiğini ifade eden Kurt, kadrolu ile taşeron işçi arasında iki kat gelir farkı olduğunu ifade ederek taşeronun kadroluya geçmesi halinde aradaki farkın devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti...

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Emek Mahallesi’nde vatandaşlarla buluşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, taşeron çalışma sistemi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Taşerona kadro meselesinin kamu, belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan 850 bin taşeron işçiyi ilgilendirdiğini söyleyen Başkan Kurt, taşeron meselesinin bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Taşeron meselesinde çok büyük belirsizlikler olduğunu kaydeden Başkan Kurt, “Taşeron işçi Türkiye’de en büyük sorundur ve mutlaka çözülmesi gerekiyor. Taşeronu mutlaka çözmemiz lazım, çünkü iş güvencesi önemli bir şey. Yarın ne olacağı bilinmeden çalışılmaz. Huzur yoksa da doğru dürüst iş üretimi olmaz. Bizim bunu aşmamız lazım” lazım dedi. 

Taşeron işçiliğin kölelik sistemi olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bana da diyor ki; bol bol adam alın. Siz çalıştırırsınız ne olacak, diyor. Böyle bir sistem istemiyorum, kölelik sistemi bu. Bunu doğrusu şudur; belediye başkanının işçiye ihtiyacı varsa o işçiyi kadrolu olarak işe alır. Kadrolu olduğu zaman nasıl olur? İşçinin sendikası olur; mesaisi, ücreti ona göre olur. Şimdi bizde her şey asgari ücrete göre olur. Biz ne yaptık? Yönetime geldik, biz asgari ücreti bin 500 lira yaptık. Bütün birimlerimizdeki taşeron işçilerimizin toplu sözleşmesi var. Zaten ne alıyorlarsa da toplu sözleşmeden alıyorlar. Temizlikte 2 bin liradan aşağı maaş alan yok ve 3 senedir kimse işten çıkarılmadı. Biz bunu yaptık. Amacımız bunun daha iyisini yapmak, ama AKP öyle bakmıyor olaya. Müteahhide göre değerlendiriyor. İşçi nasıl olsa çalışıyor. İstihdam sorunu var. Asgari ücretle çalışabilmek için bile torpil arıyorlar. Razı ona; sendika, hak, adalet, öyle bir şey yok.” 

Taşeron sistemin kaldırılmasının zor olmadığını vurgulayan Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Vatandaş da bir şey söylüyor, başbakan başka bir şey söylüyor. Bize gelen bir taslak var. O taslak geçersiz. Temizlik işçilerinde, park bahçelerde, ulaşım hizmetlerinde, fen işlerinde taşerona devam. Sadece büro hizmetlerine kadro veriliyor, almışız adamı çalıştırıyoruz. Sadece onlara kadro da verilmemeli, Eğer bu yasa çıkacak ise tüm işçileri kapsamalı. “

DEVLETİN KAYNAK VERMESİ GEREKİYOR 

Odunpazarı Belediyesi’nde memur, kadrolu işçi ve taşeron işçilerin çalıştığını belirten Başkan Kurt, memurların 657 sayılı devlet memurları kanununa göre tarif edilen bir maaş alıyor, onu değiştiremiyorsun. O kanunda ne geçiyorsa neyse onu vermek zorundayız, kadrolu işçide sendika ile toplu sözleşme yapmışsın toplu sözleşme yapa yapa zaten her sene yüzde 10, yüzde 20 zam ala ala gelmiş bir yere. Şu anda kadrolu işçinin belki bize maliyeti ayda 6-7 bin lira. 6-7 bin liranın aşağı yukarı yarısı işçinin eline geçiyor. Taşerona diyorsun ki; 2 bin lira, iki kat fark var arada. Bunun yolu bellidir, bütün işçiler kadrolu olmuştur diyeceksin. Odunpazarı Belediyesi bünyesine alacaksın. Orada yürüyen toplu iş sözleşmesinden de yararlanacak işçi. Bana da senin eksiğin ne, diyecekler. Maliyet yükselecek, bana da o kadar parayı verecek? Asfalt parası ver desek vatandaş isyan ediyor, emlak vergisi desek vatandaş olmaz diyor. O zaman devletin bir yerden bize kaynak vermesi lazım. Bizim bu sene emlak vergilerinden vatandaş şikayetçi, kıracı bedeli arttı, emlak vergisi arttı. Organize Sanayideki fabrikalardan emlak vergisini kaldırdılar. Şu anda SARAR, ETİ emlak vergisi ödemiyor. Bunların hepsi hesapsız yapılan işler. Ben hükümet olsam bunları hesabını yaparak, yılbaşından önce kamuyla, sivil toplumla tartışarak yaparım, anlatırım.”

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
hasan gul 25 Aralık 2017 22:49

Akşama kadar yat tiyatro , oda müziği ,senfoni orkestrası , elit masalları .Sonra halk dalkavukluğu ve yörük sırtından kurban kes. Vallahi böyle belediye başkanlığını bende yaparım , hemde kralını yaparım.

1 0 Cevap Yaz
memduh 25 Aralık 2017 13:23

İktidarın, taşeron İşçiliği, bütün işçilere teşmilen yayma yönünde, kendini kadir-i mutlak bir yönetsellikle Türkiye'yli zabpt-ı rab altına alama derdinde! Çünkü halkın elmindeki her türlü hak, iktidara her an sonunu gösteren bir kazanım tehdiidi biçiminde algılanıylor.'Teröre' karşı 'halkın' müdahale hakkı' ile donatılma tasarısını her konunun başına koylarak konuşyalım.Felaketin büyüklüğü belki ciddiylet kazandırır insanımıza!

0 0 Cevap Yaz
Artık! 25 Aralık 2017 10:07

Tamam şimdi sıra sende. Kanun çıkardı hükümet . Adam kayırmadan alın kadroya. Tüm işçilere hayırlı olsun.

0 5 Cevap Yaz
goll 25 Aralık 2017 09:39

dilinizde tüy bittiydi al ın taşeronları kadrolu yapın deyince belediyelere taşeron edebiyatıyla oy tırtıklayanlar ağlamaya başladı topu devlete atıyor devlet te gol

2 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi