Kar yağışı çiftçiye umut oldu

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç  Kar yağışı çiftçiye umut oldu
A
a

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, kar yağışından memnun olduklarını ve devam etmesini dilediklerini belirtirken hububat ürünlerinin üzerindeki faydalarına değindi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Eskişehir’de son dönemde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Kar yağışının hububat ürünleri üzerinde birçok faydası bulunurken, bunlardan en önemlileri ürünün kar suyunu sindire sindire emmesi ve don etkili olduğu zaman bir yorgan vazifesi görerek koruması görülüyor. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, kar yağışının yer altı sularını beslemesi ve barajların doluluk oranları açısından çok önemli olduğunu söyledi. Başkan Şen, "Kar yağışında önemli olan yer altı sularının beslenmesi. Yaz ayları için yer altı sularının beslenmesi, barajların doluluk oranlarının yoğunluğu için kar yağışı çok önemli. Kar yağışından memnunuz ve devam etmesini istiyoruz. Şimdiye kadar Eskişehir bölgesinde eksik olan bir durum yok. Kar yağışında toprak yavaş yavaş suyu emer. Yani su akıp gitmez. Toprak suyu bünyesinde bırakır. Ayrıca eksi 20 derece gibi hava sıcaklıklarında ürünün üzerinde kar olursa bitki dondan etkilenmez. Kar ürünü yorgan gibi örter. Bu sene önceki yıllara oranla kar yağışı daha az. Bu yıl bugüne kadar kar yağdı diyebileceğimiz bir kar yağmadı şuan. Şimdi kar yağıyor"dedi.

Son olarak verimin yüksekliğinin sadece kar yağışı ve yağışla ilgili olmadığı ifade eden Başkan Şen, şunları söyledi;
"İlkbahar ve yaz yağışlarımızı da düzenli alabilirsek verimlerimiz iyi olur. Ancak verim sadece kar yağışı veya yağmurla ilgili değil. Hastalıklar gibi bir sürü etken var. Bunlardan sadece bir tanesi yağış. Buğdayın süt zamanı dediğimiz zaman da lodos yani ters rüzgar 3 gün eserse verimliliğimizi en aşağı yüzde 50 etkiler. Sıcak rüzgar çabuk dönerse buğdayda tane dolmaz. İklimle olan olaylar insanın elinde değil."
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi