Ahmet Ataç 15 02 2024

Kanser tedavisinde umutlu gelişmeler

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kanser tedavisinde umutlu gelişmeler
A
a

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Acıbadem Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün açıklamalarda bulundu.

Sütiş Eskişehir
Kanserle ilgili dünya genelindeki istatistikler endişe yaratsa da tanı ve tedaviyle ilgili yaşanan gelişmeler de umut veriyor. Öngörülere göre, 2030 yılında 27 milyon kişinin tanışacağı düşünülen kanser için temel yaklaşım, tarama yöntemleriyle erken evrede tanı koyarak tedavi edebilmek. Ancak tüm kanserler için tarama yöntemleri söz konusu olamadığı için bilinen risk faktörlerine karşı önlem alabilmek önem taşıyor.
 
Erken tanı artık çok daha önemli
 
Kanser görülme sıklığında kadın ve erkeklerde farklılık görüldüğünü hatırlatan Doç. Dr. Hasan Üstün, akciğer kanseri erkeklerde ilk sırayı alırken, kadınlarda meme kanserinin hala en çok görülen kanser olduğunu söylüyor. Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri ise hormon tedavisiyle kontrol altına alınabildiğinden yaşam süresi açısından oldukça yüz güldürücü sonuçlara ulaşılabiliyor. Kalın bağırsak, mide, pankreas, yumurtalık ve baş boyun kanserleri toplumda en sık görülen diğer kanserler arasında yerini alıyor.
 
Hastalık yok, hasta var
 
Kanser tedavisinde artık ‘hastalık yok, hasta var’ prensibi doğrultusunda kişiselleştirilmiş tedavi uygulanıyor. Böylece her kanser hastasının kendi şartlarında değerlendirilerek tedavi edilebildiğini söyleyen Doç. Dr. Hasan Üstün, “Hastanın mevcut diğer hastalıkları, kan laboratuvar bulguları, kemoterapinin yan etkilerine göre tercihler, tedavi seçiminde önemlidir” diyor.
 
Bilgi ve teknolojinin gelişmesi cerrahinin başarısını artıyor
Günümüzde tıbbın bütün alanlarındaki gelişmelerine paralel olarak kanser tedavisinde de ilerlemeler yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Hasan Üstün, bütün kanser türlerinde ve her evrede, etkili tedavinin cerrahi olduğunu söylüyor. Doç. Dr. Hasan Üstün, “Hastaların cerrahi öncesi daha iyi değerlendirilmeleri, cerrahi becerilerin artması ve gelişen teknolojinin sunduğu imkanlar kanser tedavisinde başarı oranlarını artırmasını sağlıyor. Cerrahi kazanımların bir diğer etkisi de hastaların artık daha erken taburcu olabilmesi. Bu sayede hastanın tedavisinde gerekli olan kemoterapiye de daha erken başlanabiliyor” diyor.
 
Kemoterapide “akıllı ilaç” dönemi
Ameliyattan sonra hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için kemoterapi ve radyoterapi uygulanabiliyor. Doç. Dr. Hasan Üstün’ün verdiği bilgiye göre, hormon önleyiciler, akıllı ilaçlar, kemik güçlendiriciler, kemik iliğini uyarıcılar, çeşitli destek tedavileri olmak üzere farklı özellikte kemoterapi ilaçları kanser tedavisinde kullanılabiliyor.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi