Hukuk Fakültesi’nin başına gelenler…

Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın rektörlüğünü yaptığı Anadolu Üniversitesinin bazı uygulamalarını beğeniyorum, zira beğendiğim uygulamaları sık sık MIH sütunlarında siz değerli okurlarımız için değerlendiriyorum

7 Şubat 2020 09:03
A
a
Sütiş Eskişehir
Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın rektörlüğünü yaptığı Anadolu Üniversitesinin bazı uygulamalarını beğeniyorum, zira beğendiğim uygulamaları sık sık MIH sütunlarında siz değerli okurlarımız için değerlendiriyorum.
 
*
 
Ancak üniversitenin bazı uygulamaları var ki, tasvip etmek mümkün değil!
Hatta tasvip edilemeyecek bu işler yüzünden, yapılan güzel uygulamalar da gölgeleniyor.
 
*
 
Bakın, üniversitede en son ne yaşanmış…
 
*

12 yıldır Anayasa Hukuku dersi veren Dr. Öğretim Üyesi Bülent Yücel, haberi olmadan dersten el çektirilmiş.
Yerine ise Araştırma Görevlisi Dr. Hatice Derya Ormanoğlu görevlendirilmiş.
Ormanoğlu’na görevi tebliğ edilirken “Bülent Hoca’nın haberi var, birlikte karar verdik” denilerek, Ormanoğlu’nun itiraz etmemesi sağlanmış.
 
*
Bülent Yücel veda mesajı
Bülent Yücel’in veda mesajı

Bunun üzerine dersten el çektirilen Bülent Yücel öğrencilerle iletişim kurmak amacıyla açılan kapalı devre ileti sistemi yoluyla, öğrencilerine şu duyuruyu yapmış:
 
İKİ HAFTA DERSE GİRMİŞ
“Sevgili öğrencilerim. Malumunuz, dönem başı itibariyle Dekan Vekili hocamız Prof. Dr. Hüseyin Özcan hocamızla birlikte yürüteceğimiz kararlaştırılan Türk Anayasa Hukuku (Anayasa Hukuku II) dersine ilişkin olarak son dakika gelişme yaşanmış bulunmaktadır. Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevimin sona ermesi üzerine, yeni yapılan ders planlamasıyla bana herhangi bir biçimde haber verilmeden ve düşüncem alınmadan ders ile ilişiğim kesilmiştir. Yerime Arş. Gör. Dr. Hatice Derya Ormanoğlu yönetim tarafından görevlendirilmiştir. Bu arada bu değişiklik niyetinden haberim olmadığı için Salı günü 08.00-12.00 arasında iki hafta ders yapmış bulundum. Dolayısıyla işlediğimiz konulardan benim tarafımdan sorumlu olmanız mümkün olmayacaktır. 12 yıldır kesintisiz devam ettirdiğim Anayasa Hukuku dersinden ve birlikte olmaktan her zaman çok mutlu olduğum, birçok şey de öğrendiğim siz öğrencilerimden uzak kalmak açıkçası bir parça nefes darlığı yaratsa da, sizlere hocalarınızla başarılı bir dönem geçirmeyi en içten duygularla diliyorum.”
 
*
 
Bu duyuru sonrasında, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Uslu, Bülent Yücel’in ifadelerinin spekülasyona sebebiyet verebileceği iddiasıyla, aynı yöntemle, yani kapalı devre ileti sistemi yoluyla öğrencilere şu mesajı atmış:
 Ferhat Uslu ilk mesajı
Ferhat Uslu’nun ilk mesajı

SPEKÜLASYON, YANLIŞ, KÖTÜ NİYET
“Değerli öğrencilerimiz. Bildiğiniz gibi Anayasa Hukuku (A Grubu) dersinin öğretim üyesi değişikliği söz konusu olmuştur. Çeşitli zorunluluklardan kaynaklanan bu değişiklikle ilgili sevimsiz spekülasyonlara sebebiyet vermemek adına bu açıklama yapılmaktadır. Bazılarının iddia ettiği gibi Anayasa Hukuku (A Grubu) dersinin öğretim üyesinden alınarak araştırma görevlisine verilmesi söz konusu olmayıp, anılan ders Prof. Dr. Hüseyin Özcan, Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Uslu ve Arş. Gör. Dr. Hatice Derya Ormanoğlu tarafından ortak yürütülecektir. Dolayısıyla dersin bir Dr. Öğretim Üyesi ünvanlı bir öğretim üyesinden alınıp Prof. Dr. ünvanlı bir öğretim üyesine verilmesi söz konusudur. Çeşitli yanlış ve kötü niyetli yönlendirmelere maruz kalmamak için bu açıklama yapılmakta olup, Dekanlık olarak önceliğimiz derslerin mümkün oldukça bilimsel ölçülere uygun yürütülmesi ve öğrencilerimizin mümkün oldukça en fazla bilgiye sahip olarak mezuniyetini temindir. İlgili öğrencilerimize duyurulur.”
 
*
 
Bülent Yücel’in dersten el çektirilmesi ve bununla beraber Yücel ile Ferhat Uslu’nun öğrencilere attığı okuduğunuz mesajların sosyal medya üzerinden kamuoyuna ulaşması sonucu, ortalık karıştı!
Ve şu sorular akılları kurcaladı:
 
  • Bülent Yücel, 12 yıl boyunca verdiği dersten niçin el çektirildi; herhalde Eğitim Sen üyesi olduğu için değildir.
  • Hatice Derya Ormanoğlu niçin yanıltıldı?
  • Ferhat Uslu, Yücel’in yaptığı sıradan bir duyuruya dahi tahammül edemeyip niçin “spekülasyon, kötü niyet, yanlış yönlendirme” gibi ifadelerin yer aldığı bir mesajı öğrencilere atma gereği duydu?
 
*
 
Dedim ya; olayın kamuoyuna yayılması, ortalığın karışması ve yukarıda okuduğunuz soruların akılları kurcalamasıyla beraber Ferhat Uslu, öğrencilere bir mesaj daha attı ki evlere şenlik!
 Ferhat Uslu ikinci mesaj
Ferhat Uslu’nun ikinci mesajı

REKTÖRLÜĞÜ İŞARET ETTİ
“Konuyla ilgili hassasiyetiniz için çok teşekkür ediyorum. Fikirleriniz bizim için çok kıymetli, ancak adı geçen öğretim üyesine (Bülent Yücel) bu dönem ders verilmemesi Rektörlük tercihi olup Dekanlığımızın konuyla ilgili yapabileceği bir işlem bulunmamaktadır.”
 
*
 
Dekan Yardımcısı Ferhat Uslu’nun attığı bu son mesajla birlikte, şunları net bir biçimde ifade edebilirim ki:
 
  • Hukuk Fakültesi Dekanlığı, dersten el çektirme olayını savunamıyor.
  • Herhangi bir gerekçe sunamıyor.
  • Kamuoyu baskısı gelince de topu Rektörlüğe atıyor; amiyane bir tabirle Rektörlük yöneticilerini satıyor!
  • Dolayısıyla, yanlış bir karar alındığını da tescilliyor.
 
*
 Anadolu Üniversitesi öğrenci eylemi 7 2 2020
Öğrenciler üniversiteden atılan akademisyenler için eylem yapmıştı.


Hukuk Fakültesinde yaşanan olay bununla da sınırlı değil.
Şöyle ki…
Barış Bildirisine imza attıkları gerekçesiyle KHK ile üniversiteden atılan isimler vardı.
Bu isimler tek tek aklandılar ve beraat ettiler.
Yani masum oldukları, suçsuz oldukları ispatlandı!
Ancak gelin görün ki görevlerine iade edilmiyorlar.
İşte o isimlerden bir tanesi de Meral Gürbüz.
Gürbüz, dersten el çektirilen Bülent Yücel’e ‘geçmiş olsun’ demek ve ‘moral vermek’ için Hukuk Fakültesine gidiyor.
Bülent Yücel ile odasında görüştüğü sırada bir anda kalabalık denebilecek sayıda güvenlik görevlisi geliyor ve iddiaya göre Meral Gürbüz’ü zorla kampüsten çıkarıyor.
Ve Gürbüz, aynı zamanda Anadolu Üniversitesinde eğitim gören bir Açıköğretim öğrencisi!
Ve yine iddia o ki, Meral Gürbüz’e yapılan bu muamele, KHK’lı bütün hocalara yapılıyormuş.
 
*
 
Aslında Hukuk Fakültesinde daha önce yaşanan başkaca ‘enteresan olaylar’ da vardı.
Yani yukarıda okuduğunuz olay ilk değil!
Anadolu Üniversitesinde etkin ve yetkin akademisyen olmadığı için (!) İstanbul Üniversitesinden getirilerek Dekan Vekili yapılan Hüseyin Özcan ve Sakarya Üniversitesinden getirilerek Dekan Yardımcısı yapılan Ferhat Uslu’nun güzel bir icraatı daha olmuştu.
Neydi o?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Anadolu Üniversitesi’nde ‘hukuk felsefesi’ derslerine girmeye başlamıştı!
Harika değil mi?!
 
*
 
Yazımın sonuna yaklaşırken, Ferhat Uslu’nun öğrencilere attığı ilk mesajın dikkatimi çeken bir bölümünü aktarmak istiyorum.
Şöyle bir ifade kullanıyor Uslu: “Dekanlık olarak önceliğimiz derslerin mümkün oldukça bilimsel ölçülere uygun yürütülmesi…”
Bu nasıl bir ifade Allah aşkına?
‘Olabildiğince bilimsel’ ne demek?
Gerçi, geri zekâlı olan benim sanırım.
İslam hocası hukuk felsefesi dersi veriyorsa, Ferhat Hoca yerden göğe kadar haklı!
 
----------
 
NOT: İlgili dersten el çektirilen Bülent Yücel’in sözleşmesi 8 ay sonra sona erecekmiş. Bu süre zarfında iyice işlevsizleştirileceği yüksek sesle dillendirilen Yücel’in sözleşmesinin yenilenmeyeceği iddia ediliyor.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Bayram Çağine 9 Şubat 2020 11:59

Dr. Ferhat Uslu yalnızca büyük bir hukukcu değil, o aynı zamanda önümüzdeki dönemde dunyanin en iyi anayasa hukukcularindan biri olacaktır! Selam olsun sana eyy Bursa'nın yiğit evladı!

4 0 Cevap Yaz
Semih 7 Şubat 2020 23:43

Rezillik

0 5 Cevap Yaz
Semahi 7 Şubat 2020 22:09

Sayın Anbar; Sayın rektörün beğendiğiniz uygulamalaından kaçı eğitim-öğretim ve bilim ile ilgili? Biraz geri dönün de kontrol edin görelim.

2 2 Cevap Yaz
İsmail 7 Şubat 2020 12:27

Universiteler herzaman siyaset yeri oldu bu dunde oyleydi bugunde oyle. Yani o hoca da oraya gelirken siyaset sayesinde geldi o yuzden degisen birsey yok.

9 7 Cevap Yaz
JJ 7 Şubat 2020 12:09

Tek kelimeyle. "yazık" Diğer duyduklarımla beraber öğrencisi olduğum üniversitemi özellikle bu hale getirdiklerini düşünüyorum. Oldukça endişeliyim.

2 14 Cevap Yaz
DKC 7 Şubat 2020 10:38

İşte bunlar hep adamcılık, adam kayırma. Başka bir izahı yok. Maalesef bu çürümüşlüğü insanlar istedi, razı oldu, destekledi ve alkış tuttular. Öyle kimse kafasına göre yapmadı yani. Hiç bir muhalefet partiside bu kokuşmuş düzenin temelleri atılırken ses çıkarmadı. Yazıklar olsun muhalefet partisiyim diye övünenlere, ülkeyi bu hale getirenlere. Daha bugün gaziantep üniversitesindeki skandal patlak verdi, meğer herkes eşini araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi olarak üniversiteye aldırmış. Tam bir aile şirketi yapmışlar üniversiteyi. Önce eğitim sonra hukuk sistemi göz göre göre katledildi. Ötesi var mı?

2 15 Cevap Yaz
Gerçek Gazeteci 7 Şubat 2020 09:41

Arif Bey, Durmuş saat bile günde 2 defa doğruyu gösterirmiş.

3 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi