Hızlı trenimiz Eskişehir'de üretilsin!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hızlı trenimiz Eskişehir'de üretilsin!
A
a

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen ‘Geleceğe Değer Katan Liderler Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, hızlı trenin Eskişehir’de üretilmesi gerektiğine değindi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’e gelen Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından düzenlenen ‘Geleceğe Değer Katan Liderler Ödül Töreni’ne katıldı. Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, hızlı trenin Eskişehir’de üretilmesi gerektiğine değindi. Güler, “Her şeye rağmen çarkları döndürmeye, ülkemiz ve şehrimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Devletimizin istihdamı artırmaya yönelik gayretini takdirle karşılıyoruz. Eskişehir’in 100 yılı aşkın demiryolu ve raylı sistemler tecrübesi var. Eskişehir’in bunun için teknik donanımı, tecrübesi, yetişmiş insan kaynağı var. Bu potansiyeli artık hayata geçirmeli ve yüksek hızlı trenimizi Eskişehir’de üretmeliyiz” dedi.

Ardından konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak da, “Bugün Eskişehir sanayisi ve ticareti için gurur veren bir gün. Ödül alacak sanayicilerimiz başta olmak üzere tüm iş insanlarımızı tebrik ediyorum. Şehrimizin sanayisine katkı sunun herkese en içten teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Her şehrin öne çıkan bir yönü olsa da şehrimiz bu açıdan farklıdır. Şehrimiz sanayi ve ticaret kentidir. Binlerce insanı istihdam eden şehrimiz yüksek teknolojili ürünler ihracatında ülkemizin önde gelen merkezlerindendir. TÜİK rakamlarına göre 1 milyon doların üzerinde ihracatımız var. Şehrimizin ekonomik olarak iyi bir noktada olduğu görülecektir. Ülkemizin gelişip kalkınmasında, 2023 hedeflerine ulaşmasında özel sektör ve iş insanlarımız son derece önemlidir” diye konuştu.
Daha sonra katılımcılara hitap etmek üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, raylı üretimde büyük bir sıçrama hedeflediklerini belirterek, “İnanıyorum ki bu alanda Eskişehir çok daha iyi noktalara gelecek. Eskişehir ekonomisi Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip. Türkiye ekonomisinin ihracat potansiyeli bakımında Eskişehir sanayisi bize güç veriyor. Burada plan döneminde birçok şey hedefledik ama en önem verdiğimiz konuların bir tanesi de organize sanayi bölgelerinin lojistik bölgelere olan bağlantı yollarının yapılması. Eskişehir de dâhil olmak üzere sanayi bölgelerimizin bağlantı yolları konusunda gerekli çalışmaları başlatacağız. Türkiye raylı üretimde önemli bir pazar ve önemli bir kapasiteye sahip, TÜLOMSAŞ’ı stratejik bir firma olarak belirledik. Raylı ulaşım sistemlerinde büyük bir sıçrama hedefliyoruz” diye konuştu.



“Yüzde 5 büyüme hedefi içerisinde sabit sermaye yatımları olarak yaklaşık 1 trilyon 400 milyar liralık yatırım olmasını bekliyoruz”

2020 yılında Türkiye’nin yüzde 5 oranında büyüme hedefi olduğunu aktaran Başkan Ağbal, “2018 yılında yaşadığımız kur şoku sonrası gerek yurt içinde yatırım, üretim ve tüketimde daralma meydana geldi. 2018 yılı aslında birçok meydan okumanın olduğu bir yıldı. 2019 yılında aslında bir daralma meydana geldi ama 2019’un 3. çeyreğinde ekonomimiz yüzde 0.9 büyüdü. 2019’un 4. çeyreğinde beklentimiz o ki Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 5 civarında büyümeyi yakalayacak. Özellikle 4. çeyrekte sanayi katmanında yüzde 5’in üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Yine ekonomimizin uzun vadeli büyümesi için makine teçhizat harcamalarına baktığımızda burada da pozitif büyüme yakalayacağız. Ekonominin bütün sektörleri itibariyle olumlu gelmesi 2020 için son derece cesaret verici. Biliyorsunuz 2020 yılında yüzde 5 büyüme hedefimiz var. Ekonomide yakaladığımız finansal istikrar sayesinde yüzde 5 büyüme oranını yakalayacağımıza inanıyoruz. Özellikle faizlerin tek haneli rakamlara gelecek olması büyümeyi önemli ölçüde destekleyecek. 2019’un son çeyreğinde özel bankalarında kredi genişletilme çalışmalarına olumlu baktıklarını görüyoruz. 2020 yılında büyümenin iç talebe dayalı olarak gelişmesinin bekliyoruz. Aslında gerek özel tüketimde gerekse yatırım harcamalarında bekletilen bir talep olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar hep beraber Türkiye ekonomisini yüzde 5’lik büyüme patikasına sokacak. Esas unsur özel sektör yatırım harcamaları olacak. Uzun dönemde esas itici güç yatırımlar olmalıdır. 2020 yılı inşallah özel sektör yatırımlarının tekrar canlandığı bir yıl olur. Yüzde 5 büyüme hedefi içerisinde sabit sermaye yatımları olarak yaklaşık 1 trilyon 400 milyar liralık yatırım olmasını bekliyoruz. 1 trilyon 260 milyar liralık nominal yatırımı ise özel sektörden gelmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.



"Trump’ın ikinci faza ilişkin görüşmelere hızlı bir şekilde başlayacağız açıklaması bizim açımızdan son derece olumlu"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump’ın açıklamasını değerlendiren Ağbal, 2020 yılının düşük faizli bir yıl olacağını söyledi. Ağnal, “Ticaret savaşları tarafında Amerika ile Çin arasında birinci faz anlaşmanın yapılmış olması, dün Trump’ın ikinci faza ilişkin görüşmelere hızlı bir şekilde başlayacağız açıklaması bence bizim açımızdan son derece olumlu. Nispi olarak 2019’a göre daha iyi bir performans gösterilmesini bekliyoruz. Buda bizim açımızdan son derece önemli. 2020 yılında büyük bankaların faiz oranlarını 0 veya negatif düzeyde tutacaklar şeklinde bir görünüm var. İçinde bulunduğumuz yıl düşük faiz ve bol likitidenin olduğu bir yıl olacak. Hızlanan enflasyon bize eski dönemleri hatırlattı. Yüksek enflasyonun caydırıcı bir etki yaptığını yaşayarak gördük. 2020 yılında enflasyonu tek haneli yüzde 8 tutma hedefimiz var. Enflasyonun kalıcı tek hanelerde olması ekonomimizin büyümesi açısından son derece değerli görüyorum. Yüzde 5’lik bir büyüme hedefimiz var, ben bu hedefleri yakalayacağımıza eminim” ifadelerine yer verdi.
Diğer yandan törene; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Emine Nur Günay ve Nabi Avcı, Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, Milliyetçi Hareket Partisi Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü, Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Eskişehirspor Başkanı Mustafa Akgören, Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve davetliler katıldı.

Program, katılımcılara ödül verilmesinin ardından sona erdi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
353426 23 Ocak 2020 15:10

Biraz Nabi Avcı etkili. Herkes gayret etmeli.Etkisiz eleman gibi dışarda durmanın faydası yok.Gaziantepte Belediye başkanı Fatma hanımın yaptıklarını örnek alın.Gaziantepspor amatör kümede Belediye Gazişehirspor süperlige çıktı.Şimdi adı Gaziantepspor.renkleri kırmızı siyah.

0 0 Cevap Yaz
Hakan 23 Ocak 2020 10:13

Eskişehirde oyuncak lokomatif bile üretilmez..Müsade etmezler.Bazı illere sıfırdan fabrika kurarlar ama Eskişehir olmaz.Burası başka ülkenin şehri sanki. Eskişehire bir çivi bile çakılmıyor

0 3 Cevap Yaz
Orhan 23 Ocak 2020 10:09

Gaziantep Konya Manisa Denizli ,Kayseri,Trabzon,Rize,Sivas,Diyarbakır buralar en fazla devlet desteğini alan yerlerdir.En az alanların başında nüfusa oranla Eskişehir..Hatta devlet gönderse bile bazıları engeller..

0 1 Cevap Yaz
Kadir 23 Ocak 2020 10:04

Olanlar gitmesin yeter.Asla Eskişehir düşünülmeyecek.Çünkü bu şehirde herkes birbirine çelme takıyor.Birileri sabah yapmaya kalkar ötekiler sabaha kadar yıkar.Mevcut vekillerimiz ne yazık kı çok etkili değiller.

0 1 Cevap Yaz
Oğuzhan 23 Ocak 2020 02:35

Şehirde önce birlik lâzım. Şehir için birbirimiz için ve elbette bu güzel vatanımız için. Maalesef bunu göremedik hiç bir zaman. Odalar kendi içinde çekişmeler yaşıyor. Vekiller zaten malum. Mecburen bu tarz törenlerde birlikteler. Devlet gücü desteği bir yere kadar. Birazda şehir olarak taşın altına elimizi biz koymalıyız. Bir kaç örnek vermek istiyorum. Gaziantep Konya Manisa Denizli devlet desteği yatırımı olmadan başardılar. Aydın-İzmir otoyolu meselâ. Bir çoğunuz bu yolu kullandınız. İzmir-Çeşme otoyolu. Bunlar çok gereksiz ve zor dönemlerde o illerin vekilleri vs. iradesi ile yaptırıldı. Bizde bu tarz girişimler sonucu hep hüsran oldu.

0 2 Cevap Yaz
Metehan 23 Ocak 2020 02:21

Metin başkan burada yapılsa ne olacak diye sormak istiyorum. Elbette gönlüm ister burada yapılmasını Ama bu Tülomsaş'a yan sanayi olmaktan öteye geçemez. Birlik lazım şehir için ortak girişim grubu gibi oluşumlar lazım. Yoksa bu temenniden öteye gitmiyor. Şehir olarak övünecek kaç markamiz var? Herkesin odalar vs. lafın ötesine geçecek hareketlerde bulunması gerek. Kaç tane aile şirketi fabrikalar kapandı burada. Ki en emek yoğun fabrikalardı bunlar. Istihdam katkısı da iyiydi! Malum hazır giyim ve tekstil fabrikaları idi bunlar. Uzun lafın kısası şehir kendı içinde herkes birbirine destek olmalı. Birlik içinde oldukça her şey yapılır bu şehirde.

0 1 Cevap Yaz
Metehan 23 Ocak 2020 02:06

Yapılır hepsi yapılır Metin başkan. Ama bu şehirde birlik içinde herkesi m. vekilleri oda başkanları ve diğer ilgili kim varsa gördüğümüz gün. Hepsi olur. 7 m.v. var. Sanırım bu törende aynı ortamdalar nadiren de olsa. Ama bu da tokalaşmak ötesine geçmemiştir sanırım. Şehir için muhalefet-iktidar diye bir düşünce olamaz. İrade lazım şehir için ortak güçlü irade. Diğer şehirler nasıl başardılar bizi geçmeyi? Bizde "küçük olsun benim olsun. Bana yar olmayan kimseye yâr olmasın" düşüncesi hâkim. Bizim olsun diyen yok! Bankada yatan büyük mevduat var Eskişehir olarak. Bu mevduatın bir kısmı ile bile ne yatırımlar yapılır. Ama birleşecek babayiğitler lazım şehir içinde. Biz hâlâ geçmişteki gibi devletten bekliyoruz yatırımı. Gaziantep, Denizli, Manisa Konya vs. bir çok il kendi başardı bunu. Kaç tane markamız var bu şehirde sayalım bakalım.

0 1 Cevap Yaz
Zam haberi 22 Ocak 2020 17:51

Tren biletlerine, posta gönderilerine tam%20 oranında zam geldiği bugünde, böyle bir haberin yayınlanması manidar olmuş. Ocak ayı daha çıkmadı ki! Hrmen zam yağmuru gizli gizli başlamış. Yüzde 5 büyüme hedefliyorlarmış, bu kadar zamda o hedef tutmaz kardeşim tutmaz. Ama tüik ile anlaşılırsa belki tutar. Malum adamlar ne isteniyorsa onu, istenildiği gibi küçük veya büyük gösterebiliyorlar. Hamdolsun bu zamlarla, dünya lideri olma yolunda hızla ilerliyoruz. Hamdolsun faizle dolarla dövizle süper mücadele ediyoruz. Avrupa bizi kıskanmasa bu kadar zam yapmayız, hep bu avrupa kiskandığı için zam yapılıyor. Hamdolsun dinimiz, biz amiiiin....

2 6 Cevap Yaz
bilek26

büyümenin %3,5 u zaten otomatik nüfus artışı bütçe açığından daha fazla açık daha fazla rakamsal büyüme bunlar gerçek büyüme değil borç zamanında nasıl sgk ya devlet ve işveren çalışanın hakettiği primi eksik yatırıp borçlandıysa bu da aynısı hormonlu yada gerçekçi olmayan büyüme olacak yemezler biz cahil değiliz.

0 1
Xxx 22 Ocak 2020 17:37

Stadyum için teşekkürler Nabi hocam.

1 6 Cevap Yaz
es es 22 Ocak 2020 17:31

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, üstü kapalı olarak Tülümsaş'ta üretilmeyeceğini açıklamış. Geçmiş olsun.

0 3 Cevap Yaz
Orhan 22 Ocak 2020 16:48

Belediye tramvayı vermedi diye kıyameti kopardılar Buyur kendi hızlı trenini yapta gorelim. Ama yapamazsınız yaptırmazlar.

1 6 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi