Her politikacı, siyasetçi değildir!

Ancak herkes, siyasetçi değildir ve olamaz da; her politikacı, kendini siyasetçi yerine koyamaz. Siyaset, yalnız ve yalnız siyasetçilerin görevi ve sorumluluğudur.

23 Nisan 2019 08:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Siyaset ile politikayı, siyasetçi ile politikacıyı çoğu zaman karıştırıyoruz. Hatta siyaset ile politikayı, siyasetçi ile politikacıyı eş anlamlı sözcükler olarak kullandığımız oluyor. Ancak bu doğru değil! Siyaset başka şey, politika başka şey; siyasetçi başka şey, politikacı başka şey…

*

Şöyle ki…
Siyaset; devletin yönetilmesidir, devlet işlerini düzenler. Yasama, yürütme ve yargı gibi unsurları vardır. Siyasetçi; devletin yönetiminde, devlet işlerinin düzenlenmesinde; yasama, yürütme ve yargı gibi organlara, seçilme ya da atama yöntemiyle görevlendirilen kişidir.

*

Şöyle ki…
Politika, herhangi bir amaca ulaşmak için gidilen yollar ve üretilen yöntemlerdir. Politikacı, herhangi bir amaca ulaşmak için plan yapan, düşünen, yol bulan; yani politika üreten kişidir.

*

Bu anlamda, herkes politikacı olabilir ve politikacıdır da…
Bebek, karnının doyurulması için içgüdüsel olarak politika üretir. Çocuk, oyuncak aldırmak için politika üretir. Öğrenci, istediği mesleği okuyabilmek için politika üretir. Çalışan, daha iyi bir iş bulabilmek için politika üretir. Memur, bürokrat olabilmek için politika üretir. Sendikacı politika üretir, sanatçı politika üretir, siyasetçi politika üretir, vesaire…
Herkes politikacıdır, anlayacağınız…

*

Ancak herkes, siyasetçi değildir ve olamaz da; her politikacı, kendini siyasetçi yerine koyamaz. Siyaset, yalnız ve yalnız siyasetçilerin görevi ve sorumluluğudur.

*

Şöyle bir örnek vereyim…
4 bardak su ve susayan 4 kişi olduğunu düşünün. Siyasetçi, susayanların her birine, birer bardak su verir; yani paylaştırır. Ancak politikacı, susayanların tümüne, sadece bir bardak su verir ve geriye kalan 3 bardak suyu, susamadığı halde kendisi alır.

*

Yani siyasetçi, devleti ve milleti için görev yapar; insan onuruna yakışır bir sistem kurmak üzere mücadele eder. Politikacı ise, yalnız ve yalnız kendi menfaatleri doğrultusunda hareket eder; devletin güçsüz, milletin zor koşullarda yaşaması kendi menfaati için uygunsa, devletin güçsüz, milletin aç kalması için her yolu dener!

*

İşte siyaset ile siyasetçinin, politika ile politikacının farkı budur. Ve ne yazık ki, ülkemizde her yer politikacı kaynarken, siyasetçiyle karşılaşmak pek zordur!
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Es 23 Nisan 2019 11:05

Evet ,somut örnek verirsek,siyasetçi Ecevit ve Demirel.Politikacı Bahçeli ve süleyman soylu....

0 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi