Gürleyik dünya mirası

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Gürleyik dünya mirası
A
a

AK Parti Eskişehir Milletvekili A. Adayı Prof. Dr. Arzu Çiçek, Gürleyik Köyü Doğal...

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
AK Parti Eskişehir Milletvekili A. Adayı Prof. Dr. Arzu Çiçek, Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Halit Gürsoy ve Gürleyiklilerle dernek binasında bir araya geldi.

Çiçek’in Gürleyiklilere yabancı olmadığını, onunla birlikte Gürleyik Köyü’ne ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Dernek Başkanı Gürsoy, Gürleyik Dergisi’nde Arzu Çiçek’in de yer aldığı haberi konuklarla paylaştı. Gürsoy, “Arzu hanım, Gürleyik’e gelerek incelemeler yaptı ve bunun sonucunda bu haber yayınlandı” dedi.
 
 

Başkan Gürsoy, Gürleyik köyünde yapılması planlanan kapalı boru sulama sistemini istemediklerini, bunu engellemek için pek çok kurumla görüştüklerini ifade ederek Çiçek’ten bu konuda destek beklediklerini söyledi.

Dernek üyelerinin sıcak karşılamasına teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Arzu Çiçek, şunları söyledi:
“Dünyada tropikal bölgeler önemlidir. Türkiye için Karadeniz ise; Eskişehir için ise Gürleyik’tir. Gürleyik, koruma altına alınması gereken yerlerden biri, bana kalırsa dünya mirası kriterlerine de sahip. Gürleyik için bunu yapıp, tam anlamıyla koruma sağlayabilirsek bizim için çok güzel olacak. Su, çok ince ve kibardır ama çok büyük kayaları delecek güçtedir, bu nedenle su gücümüzü kaybetmemeliyiz. Siz oradaki suyu eğer bir kanalla, kapalı bir kanal ile suyun içindeki sucul eko sistemi bozarak, başka yere aktarıyorsanız öncelikle ekosistem bozulacak. Sonrasında buharlaşma azalınca, çevresindeki bitki ve hayvanları da azaltacak bu ileriki evrelerde daha çok gözlemlenecek. Bunun sit alanı dışından bir yerden verilmesi daha mantıklı. Buranın hidrolik ölçümleri yapıldı mı bilmiyorum, eğer ölçüm yapılmadan bu çalışma yürütülüyorsa, bunun bir an evvel yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Daha sonra Gürleyik Başkanı Gürsoy, bölgeye ilişkin sorunları içeren dosyayı hükümete iletmesi için Çiçek’e verdi. Prof. Dr. Çiçek, “Halit beyin senelerdir gayretli çalışmasını da takdir ediyorum. Milletvekili olmamıza gerek yok, bu dosyayı ileteceğim” diye konuştu.

Gürleyik’in su kalitesinin de çok güzel olduğunu sözlerine ekleyen Çiçek, “Suyun debisi de yüksek aşağı köye debisi azalmadan gittiği için suyun aşağıdan almasının sıkıntı yaratmayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Güleyik’te bitki çeşitliliğinin de çok olduğunu ve 200 üzerinde kuş türü bulunduğunu aktaran Çiçek, uygulanmak istenen kapalı boru sulama sisteminin bölgenin doğasına zarar vereceğini kaydetti. AK Parti Eskişehir Milletvekili Aday Adayı Arzu Çiçek, şöyle konuştu:
“Su miktarının azalması, Gürleyik’in güzel doğasını etkileyecek, burayı eko turizm açısından değerlendirmek çok güzel olacak. Ama bunu da dikkatli yapmalıyız, yürüme yollarına tabelaları koymalıyız, kuşların yuvalarına dikkat etmeliyiz. Suyun içindeki canlılar açısından, su içindeki yürüyüşlerin de azaltılması gerekiyor. Ama yürüyüş sporları trekking açısından çok güzel bir yer. Burasını Karadeniz’in bir parçası gibi algıladım. Bu doğal varlıkları mutlaka korumamız gerekiyor.”

Gürleyiklere seslenerek, bölgede otel yaptırmamalarını söyleyen Çiçek, “Gerekirse köy evlerini konaklama yerine dönüştürüp, turistleri ağırlayın. Bu, eko turizmde sürdürülebilirliği sağlamak açısından faydalı olur” dedi. (İHA)
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi