Gaye Usluer: Genel Başkanımızın ağzından ‘tek aday istiyorum’ diye bir şey duymadım!

23 Şubat’ta yapılacak olan CHP il kongresi yaklaştıkça iki konu tartışılmaya başlandı. İlki, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in CHP Genel Merkezinin temennisini temel alarak uzlaşı yoluyla tek adaylı bir kongreyi işaret etmesi.

13 Şubat 2020 08:58
A
a
Sütiş Eskişehir
23 Şubat’ta yapılacak olan CHP il kongresi yaklaştıkça iki konu tartışılmaya başlandı.
İlki, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in CHP Genel Merkezinin temennisini temel alarak uzlaşı yoluyla tek adaylı bir kongreyi işaret etmesi.
İkincisi ise il kongresinin çarşaf liste yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmesi gerektiği.
 
*
 
Peki, bu iki konuda 25’inci-26’ncı dönem CHP Eskişehir Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer ne düşünüyor?
 
*
 
ES TV ekranlarında ağırladığımız Usluer, önce delege ile ilgili konuştu ve dedi ki:
 
HER PARTİDE VAR
“Delegasyon oluşturulurken üyeyi özgür bırakmak gerekirken, kendi takdiriyle baş başa bırakmak gerekirken bir takım faktörlerin rol oynadığını görüyoruz. Bunlar ne oluyor? Akraba ilişkileri, ahbap çavuş ilişkileri, hemşericilik, etnisite, mezhep, vesaire… Ama bunların hepsi diğer siyasi partilerde de var. Yani siyasetin doğasında var. Hani, CHP’ye özgü olarak söylemek çok doğru değil.”
 
*
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tek adaylı kongre istiyorum” şeklinde bir açıklaması olmadığına vurgu yapan Gaye Usluer, “kongrelerimizde ve kurultaylarımızda demokrasiden asla feragat etmememiz lazım” dedi.
İşte, Usluer’in tek adaylı kongre tartışmasına ilişkin açıklamaları:
 
BEŞ ADAYIN OLMASI DOĞRU
“Esasında ben çoklu adayla il kongresine gidilmesini önemsiyorum. Çünkü demokrasinin önemli bir ayağı olarak seçim diyoruz. Bazen insanlar bunu amaç değil de araç olarak kullanıyor, AKP gibi. Ama CHP için bir araç değil, amaç. O nedenle beş adayın (Ali Ünal, Abdülkadir Adar, Metin Tomsuk, Recep Taşel, Nevin Kavak) olmasını doğru buluyorum. Bu rekabet ortamını doğru buluyorum. Ama burada haksız rekabet ortamının oluşmasını da istemiyorum.
 
REKABET YOKSA OYUN ÖNEMİ DE YOK
Biz Türkiye’de demokrasinin olmadığından şikayet ederken, yeniden demokrasiyi getireceğiz derken… Yeniden demokrasi derken içinde eşitlik var, özgürlük var… Bundan bahsederken bizim kendi kongrelerimizde, bizim kurultayımızda demokrasiden ve demokrasinin olmazsa olmazlarından asla feragat etmememiz lazım. Zaten seçim dediğiniz şey rekabettir. Öteki türlü tek adaylı bir seçime gittiğinizde, ‘kazandı’ sözcüğü bile bence doğru değil. Yani bir oy da alsa kazanacak. Çünkü rekabetin olmadığı yerde, yani kimseyle yarışmıyorsanız kaç oy aldığınızın önemi yoktur. Şunu da söyleyeyim. Mesela Bursa’daki kongre dört, Antalya’daki kongre üç, Ardahan’daki kongre 2 adaylıydı.
 
ADAYLARA ‘ÇEKİL’ DENMESİ DOĞRU DEĞİL
Sayın Genel Başkanımızın ağzından ‘tek aday istiyorum’ diye bir şey ben duymadım açıkçası. Ama hem Genel Merkez düzeyinde, hem Genel Başkanımız düzeyinde şöyle bir şey söylendi. Bazen rekabet kontrolsüz bir şekilde alıp başını gidiyor ki seçimin sonucunda her kim kazanırsa kazansın CHP kazanacak derken, seçimin sonucunda sanki farklı iki partinin adayı yarışmışçasına bir süreç başlıyor. Öfkeler, kırgınlıklar, uzaklaşmalar… Dolayısıyla Sayın Genel başkanımız bu sürecin partinin birliği ve bütünlüğü için, Türkiye’de demokrasi vaat eden bir parti açısından kavgalı bir süreç olmamasını istiyor; yani çoğunluğun kabul ettiği, çoğunluğun içine sinen bir aday isteği bu sadece… Ama şimdi beş aday çıkmışken, bu adaylar arasından ‘sen çekil, öteki kalsın, şu çekilsin’ gibi bir düşünceyi doğru bulmuyorum. Benim demokrasi anlayışıma veya genel demokrasi anlayışına bunun uygun düşmediğini düşünüyorum. Bir kere demokrasinin tanımına uygun düşmüyor.”
 
*
 
Eskişehir’in aydın bir kent olduğunu ve CHP’nin Eskişehir gibi bir yerde demokrasiyi tercih edip il kongresini çarşaf liste yöntemiyle yapması gerektiğini savunan Gaye Usluer, şu ifadelere yer verdi:
 
İZMİR ÇARŞAF LİSTE YAPIYOR
“Demokratik olan çarşaf listedir. Herkes olsun. Temsiliyet olsun. Yani muhalif olanın da olmayanın da, bizden olanın da ondan olanın da olacağı liste çarşaf listedir ve çarşaf listedeki sonuç öyle ya da böyle herkesi tatmin eder, herkesin içine siner. O nedenle il kongremiz çarşaf liste yöntemiyle yapılmalıdır. Yani biz mademki demokrasi diyoruz, çarşaf liste de o demokrasinin bir gereğidir. Bırakalım; muhalif olan da girsin olmayan da girsin, hepsi CHP’li, hepsi çalışmak istiyor. Bence Eskişehir gibi aydın bir şehir bunu yapmalı. Hani, İzmir iki dönemdir çarşaf listeyle gitti ve karma bir liste çıktı. Ben diyorum ki CHP bu dönem Eskişehir’de de il kongresini çarşaf listeyle yapsın.”
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hkn 13 Şubat 2020 21:57

Göztepeli vekildi.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi