Gaziantep havacılık şehriyse demek(!)

Bugün size, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ olarak nitelendirilen Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci sırasında yer alan havacılık festivalinden bahsedeceğim…

23 Ocak 2020 09:01
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Bugün size, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ olarak nitelendirilen Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci sırasında yer alan havacılık festivalinden bahsedeceğim…
 
*
 
Bu dev organizasyonun adı, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali! (TEKNOFEST)
 
*
 
TEKNOFEST’in en önemli ayağını teknoloji yarışmaları oluşturuyor. Havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir yelpazede 21 farklı kategoride organizasyonlar-yarışmalar düzenleniyor. Bu yarışmalar doğrultusunda Türkiye’de gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılması hedefleniyor ve binlerce gencin projesine destek olmak için, ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 5 milyon TL’ye varan malzeme desteği sağlanıyor. Ayrıca finale kalan takımlara da, 3 milyon TL’nin üzerinde ödül veriliyor.
 
*
 
Söz konusu festival, ilk kez, 2018 yılında İstanbul’da düzenlendi ve 560 bin kişi katıldı.
2019’da yine İstanbul’da gerçekleştirilen organizasyona ise tam tamına 1 milyon 720 bin kişi katıldı; bununla beraber havacılık ve teknoloji festivallerine katılımda dünya rekoru kırıldı!
 
*
 
Ve bu festivalin düzenleyicileri, şöyle bir karar aldı: Festivaller bir yıl İstanbul’da yapılsın, bir yıl Anadolu’da yapılsın!
Yerinde bir karar.
Bununla beraber TEKNOFEST 2020’nin yapılacağı şehir belirlendi.
Neresi biliyor musunuz?
Gaziantep!
 
*
 
Organizasyonun düzenleyici kuruluşları arasında birçok devlet kurumunun yer aldığı TEKNOFEST’in Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, festivalin yapılması için Gaziantep’i niçin seçtiklerini şöyle açıklıyor:
 
GÖBEKLİTEPE, ASHABI KEFH, TÜRBE?
Gaziantep, sanayi ve akademik yaşam anlamında Türkiye'nin önemli kentlerinden biri. Yaklaşık bir saatlik mesafede Şanlıurfa'da Göbeklitepe gibi tarihi bir merkez, çok yakında Kur'an-ı Kerim'de de bahsi geçen Ashabı Kehf yani yedi uyurlara ev sahipliği yapmış Kahramanmaraş bulunuyor. Birkaç saat uzağımızda Cizre'de, benim de ekolünü takip ettiğim, uzmanlık alanım olan robotik ve sibernetik bilimin kurucusu Müslüman bilim adamı Cezeri'nin türbesi var. Öte yandan işgal altında verdikleri bağımsızlık mücadelesiyle sembolleşen şehirlerin buluşma noktası olan Gazi şehrimiz Gaziantep'e gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”
 
*
 
Selçuk Bayraktar iyi diyor, hoş diyor, ifadelerinin tümünün altına imzamı atıyorum atmasına da…
Gaziantep’le, özellikle uzay ve havacılığı pek bağdaştıramıyorum.
Zira Bayraktar da bağdaştıramamış olacak ki, Gaziantep’le havacılık ilişkisine dair herhangi bir şey söylememiş!
 
*
 
Bu noktada aklıma gelen sorular şunlar:
 
  • TEKNOFEST’in hangi şehirde gerçekleştirileceğine nasıl karar veriliyor?
  • Şehirler adaylık başvurusu mu yapıyor, yoksa belirlenen bir kurul tarafından aday gösterilen şehirler arasından mı seçiliyor?
  • Şehir seçilirken havacılık, uzay, teknoloji, ulaşım gibi kriterler mi göz önünde bulunduruluyor, yoksa siyasi saiklerle mi hareket ediliyor?
 
*
 
Bu soruları sormamın nedeni şu…
Eskişehir, Türkiye’nin en önde gelen havacılık şehri kardeşim!
Hem eğitim, hem üretim, hem teknoloji, hem de milli savunma anlamında üstün yetenekleri olan bir havacılık merkezi, Eskişehir.
 
*
 
  • 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir’de.
  • 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Eskişehir’de.
 
*
 
  • Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi var.
  • Yine Eskişehir Teknik Üniversitesinin yönettiği Hasan Polatkan Havalimanı mevcut.
  • Yakın zaman önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinde de Uçak Mühendisliği Bölümü açıldı.
 
*
 
TEI/ TUŞAŞ burada.
ALP Havacılık burada.
SAVRONİK burada.
SARP Havacılık burada.
AYD Havacılık burada.
AYCAN Havacılık burada.
COŞKUNÖZ Havacılık burada.
AKBEY Havacılık burada.
ALFA Havacılık burada.
CAN Havacılık burada.
DERİN Havacılık burada.
ENMAK Havacılık burada.
ESTEK Havacılık burada.
FSK Havacılık burada.
ROTAFİLO Havacılık burada.
TURBOMAK Havacılık burada.
 
*
 
Peki, festival nerede?
Gaziantep’te!
 
*
 
Bakın, yanlış anlaşılmasın…
Söz konusu festivalin Gaziantep’te yapılmasına karşı değilim; sonuçta sınır illerimizden birisi, havalimanı ve havacılık yüksekokulu var, aynı zamanda Yılmaz Büyükerşen ile Eskişehir’i öve öve bitiremeyen AK Partili Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından yönetiliyor.
Ha, bir de gastronominin başkenti değil mi!
Fakat böyle bir festivali, havacılığın başkenti Eskişehir’in kaçırmasını ve Gaziantep’in kapmasını içime sindiremiyorum.
 
*
 
Festivali düzenleyenler Eskişehir’i es geçerek başka faktörler neticesinde Gaziantep’i seçmiş olabilirler, bunu çok da yadırgamıyorum.
Yadırgadığım, üzüldüğüm ve kendi adıma yüzümün kızardığı nokta şu: Şehir yöneticilerimiz, Ankara’da bizi temsil edenler, büyük laflar eden oda başkanlarımız ve üniversite rektörlerimiz ne yapıyorlar?
Bu ve bunun gibi işlerden haberleri var mı?
Haberleri yoksa daha büyük fecaat!
Eğer varsa, niye kıllarını dahi kıpırdatmayıp bu ve bunun gibi organizasyonların Eskişehir’e gelmesi için gayret göstermiyorlar?
Yani, TEKNOFEST Eskişehir’de düzenlenseydi ve bir milyon insanı şehrimizde ağırlasaydık, para kazansaydık, reklam yapsaydık, bilime-teknolojiye katkıda bulunsaydık, şehrimizin itibarını arttırsaydık fena mı olurdu?
 
*
 
Neyse, bu yıl fırsat kaçtı bir kere.
Söz konusu festival, 2021’de, İstanbul’da yapılacak.
Ancak 2022’de yine Anadolu’nun bir şehrinde düzenlenecek.
Bari 2 yıl sonrası için şehrimizin muktedirleri bir zahmet şimdiden gerekli çalışmalara başlasınlar da, 2022’de TEKNOFEST şehrimizde organize edilse.
 
*
 
Yazımı sonlandırırken şunu da belirtmekte fayda görüyorum.
Söz konusu festival kapsamında düzenlenecek yarışmalara başvuru için son tarih 28 Şubat.
 
----------
 
  NOT: TEKNOFEST’in paydaş kurumları arasında, TEI’de var!
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Muhammed Güngör 9 Şubat 2020 09:14

Kardeşim sen olayın amacını anlamamışsın. İstanbul'da Eskişehir'de zaten herşey var. Önemli olan olmayan yerde yapıp oradaki insanımızı da teknolojiye özendirmek zira herkes İstanbula Eskişehire gidecek imkan bulamayabilir.

0 1 Cevap Yaz
Hakan 24 Ocak 2020 10:24

Gaziantep belediye başkanı sayın Fatma Şahin'i....İkna edelim 1 yıllığına bizim milletvekilimiz olsun.Emin olun EsEs 2 yıl içinde süper ligde olur.Şehrin pek çok sorunu çözülür.Bizim milletvekillerimiz kebabcı dükkanı açılınca kürdale kesmeye devam etsinler.

0 4 Cevap Yaz
Hasan 24 Ocak 2020 10:20

Eskişehirde hemen her kurumun başında doğal olarak önce kendi memleketine düşünen idareciler var. Milletvekileri,parti il başkanları atanmışlar dahil.Böyle olunca da sonuç böyle oluyor.Yani Eskişehir alınmasın ama bu şehirden idareci çıkmıyor.En son örnek şehrin markası EsEs...Nasıl idare edilmiş.herkes biliyor.

0 3 Cevap Yaz
Muzo muzo 23 Ocak 2020 23:25

En ufak fırsatta YILMAZ hocayı eleşyiyenlere bakıyorum da bu ilimizde milletvekilleri var Akp’den ve MHP ‘den. Bu vekiller ne yapmışlar ilimiz için? Belediye başkanın yapabilecekleriyle milletvekillerinin yapabilecekleri aynı mıdır? Albayrak bir şeyi eksik bırakmış onu da ben yazayım Antep’in baklavası da onu saymalıydı nedenler arasında.

2 1 Cevap Yaz
Metehan 23 Ocak 2020 19:24

Işte lobicilik bu. Helâl olsun Gaziantep. Bizim şehirde bu ıdareciler başkanlar oda başkanları oldukça dafa çok bekleriz biz. Övünsün millet avrupa şehri kültür sanat şehri diyerek. Ancak avutun kendinizi. Geçmişe bakın Gazıantep nereden nereye geldi? Ve nice şehirler bizi sollayıp geçti. Seçtiklerimiz ne yaptılar yıllarca. Yatırımcı gelmesin diye binbir engel çıkaranlar kim? Ucuz iş gücü bitecek diye yatırımları engelleyen başka bir şehirden mi? Her dönem ithal vekillerimiz oldu. Acaba neden? Hep sahipsiz kaldı bu şehir. Mecburî selamlaşma harici nerede gördük birlik beraberlik içinde sayın vekillerimizi. Bari seçmeyelim de bizi temsil eden vekillerimiz var ama çalışmıyorlar diye yakınmayalım. Kültür-sanat ile geçsin günler. Belki fırsattı, ama kaçtı sanırım. Sayın Erol Tabanca sayesinde şehrimize Türkiye'nin en büyük patronları, iş insanları geldi Odunpazarı Modern Müze için. Bari o zaman lobi yapsaydık yatırımlar için.

0 2 Cevap Yaz
Raif benli 23 Ocak 2020 13:08

Gaziantepte 8 tane organize sanayi bölgesi var dokuzuncu eli kulağında . Biz çevre yolu üç şeride çıkarılırken organize köprüsünün bağlantı yolunu yapamadık . Belediye zorluk çıkarmıştı . Televizyonda unakıtanın serzenişlerini ve nasıl çözdüğünü anlatışını hiç unutmam . Bu işler topyekün çalışmakla olur . Diyelimki eskişehirde yapılsaydı birbuçuk milyon kişi geldiğinde sizce belediyemiz işin içine girermiydi .?

5 7 Cevap Yaz
Elitçiiiiiiiiiiiii..................... 23 Ocak 2020 13:00

Senin belediyen bu konularda kimle temas ediyor . Bakan gelir kaçar , valinin yanına yaklaşmaz . Kendine göre bir fanusun içine kapanmış kısır döngü içinde debelenip duruyoruz .

5 8 Cevap Yaz
Serdar 23 Ocak 2020 12:55

Bu kadar çok Havacılıkla ilgili kuruluş vardı, yere göğe sığmayan Sn. Büyükerşen vardıda, damat bu işe el atana kadar aklınız neredeydi.

5 7 Cevap Yaz
hee 23 Ocak 2020 11:31

vıııyyyyşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşt bu ne çekemezlik çatlıyor gibisiniz Kültür başkenti olurken de böyleydi duruşunuz hee valla çok üzülüyorum yazılarınızı yapraklar bile alkışlayamıyor

8 7 Cevap Yaz
Hayati 23 Ocak 2020 10:01

Bazı liderlerimiz alınacak ama gerçekleri görmek gerekir.Eskişehir hiç bu kadar sahipsiz olmamıştı.Her şey bir bir elden gidiyor..Etkili olabilecek liderler lazım.Eskişehir sanki gözden çıkarılmış.

0 13 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi