Gaye Usluer: Bu sistem 4 yıl gitmez!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Gaye Usluer: Bu sistem 4 yıl gitmez!
A
a

Erken seçim söylemlerini değerlendiren CHP PM Üyesi Gaye Usluer, “Birebir eski sisteme dönersek seçimle bir olması gerekir. Öngörüme göre bu sistem 4 yıl gitmez” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
CHP Parti Meclis Üyesi Gaye Usluer, ES TV’de yayınlanan Vaziyet Programının canlı yayın konuğu oldu. Usluer programda Ali Baş ve Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı. Usluer programda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi hakkında değerlendirmede bulundu. Usluer, “ YSK aracılığıyla hakkıyla kazanılmış bir seçimin aleni olarak nasıl iptal ettirildiğini ve legalize edilerek iptal edildiğini hep birlikte gördük. Dolayısıyla; ‘Geçmiş seçimlerde kazanmak adına hiçbir şey yapılmamıştır. Bu tamamen yurttaşın iradesinin sandığa yansımasıdır.’ Demek bence çok doğru olmaz. Neden? 16 Nisan Referandumuna bakalım ; bence iktidar partisi hep bir B planı oluşturmuş. Yani kazanamazsak ne olacağının planını ki 16 Nisan Referandumunda saat 16.00 civarında mühürsüz oylarında sayılacağı konusunda YSK’nın aldığı kararda aynen bugün 6 Mayıs’ta İstanbul seçimlerinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali gibi bir sandık darbesiydi. Aslında 16 nisan referandumunda da mühürsüz oylar geçerli sayılmasaydı bugün anayasa değişmemiş olacaktı ve biz parlamenter sistemde kalacaktık. Sonuçta merkezi iktidar elindeki yargı gücünü ,YSK üzerindeki etkisini kullanarak bir süreç geçirdi” dedi.

SEÇİLMİŞ İNSANLARIZ

Erken seçim söylemleriyle ilgili de konuşan Usluer, “Erken seçim için mutlaka demiyorum. Eğer bu şartlar devam ederse gidilen yol erken seçimdir. Şartlar düzelebilir Şöyle ki; mecliste grubu olan tüm siyasi partilerin kafa kafaya vermesiyle yani kimseye ‘illet , zillet , ihanet ,terörist ‘ demeksizin , bizler hepimiz seçilmiş insanlarız. İnsanlar bana oy verdiler. Bana oy vermeyen insan terörist diye bir şey yok. Bu sistem ülkemizde tutmadı. Gelin kafa kafaya verelim yeni bir anayasa metni oluşturalım. Referanduma gidelim yeni anayasayı oylatalım tekrar demokrasisi güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönelim derse AKP ve dönebilirsek o zaman erken seçim olmaksızın Türkiye’de rahat bir sürece girebilir. Birebir eski sisteme dönersek seçimle bir olması gerekir. Öngörüme göre bu sistem 4 yıl gitmez.

SEÇMENDE KARŞILIĞI OLDU

Usluer şöyle devam etti: “ Cumhur ittifakı ve cumhur ittifakının oluşturan ögeler tutarsız bir durum oluşturdular. Bu çelişki vatandaş nezdinde karşılığını buldu. 31 Mart seçimlerinde aslında başlangıçtaki fark 23 bindi. Ondan sonra geçersiz oyların sayılmasını istediler. Geçersiz oylar yeniden sayıldı ve çeşitli bahanelerle geçersiz oyların bir kısmını geçerli hale getirdiler. Aradaki fark böylece 13 bine indi. Aradaki fark 1 de olsaydı kim öndeyse o kazanmış olacaktı. 31 Mart seçimi öncesi bu bir beka seçimi dediler. Bu bekanın karşılığında da ; PKK’dır ,terörizmdir , FETÖ’dür dediler. 31 mart sonrasında Abdullah Öcalan’ın mektubunu çıkardılar. Dediler ki Abdullah Öcalan Kürtlere sandığa gitmeyin mesajı veriyor . Sonra dediler ki biz herkesi kucaklıyoruz. Sonra Ekrem İmamoğlu için Pontus dediler. Ardından Sisi dediler. Tüm bunların seçmen nezdinde bir karşılığı oldu. Sayın Soylu bundan sonra bizim işimiz daha zor dedi. Sayın cumhurbaşkanı tebrik ediyor başarılar diliyor, Binali Yıldırım keza öyle. hatta hizmet noktasında yapabileceğimiz bir şey varsa biz de elimizden gelen yardımı yapalım diyor. Süleyman Soylu hala eski usul söylemlerine devam ediyor. Burada da bir sorun var gibi duruyor.”

ÇOK OLUMLU BULUYORUM

Usluer, Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım’ın seçimden sonra yaptığı açıklamayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “ Sayın Binali Yıldırım’ın da seçim sonuçları belli olmadan, netleşmeden, sayılmamış sandıklar varken aradaki farkın kapatılamayacağını görüp tebrik için basının önüne çıkmasını Türkiye demokrasisi adına çok olumlu buluyorum. Ama onun dışındaki söylemleri ne kadar samimi olduğunu da süreç içerisinde göreceğiz. Çünkü sayın İmamoğlu’nun otobüsün üzerinden yaptığı konuşma aslında hepimizin referansı olmalıdır. Çünkü sayın İmamoğlu dedi ki ben kazanmadım, Bu ülkede yaşayan 81 milyon kazandı. İstanbul’da yaşayan 16 milyon kazandı. ben İstanbul’u iyi yönetmek istiyorum. İstanbul’u birlikte yönetelim istiyorum ve buradan sayın cumhurbaşkanına sesleniyorum. ben sayın cumhurbaşkanıyla zıtlaşmak istemiyorum. Uygun gördüğü zamanda yanına gitmek, ondan bilgi almak, birlikte çalışmak istiyorum. Bakın buna karşılık bundan sonra izlenecek yol tebrik mesajlarının ne kadar samimi olduğu konusunda da hepimize bir fikir verecektir. Çünkü sıcağı sıcağına 806. Bin oy farkına bakmaksızın sayın İmamoğlu’nun yaptığı konuşma son derece barışçıl sevgi dili ile dolu kibirden uzak bir konuşmadır. Ve onca kışkırtmaya ve provokasyona karşı bundan sonra sonuçta bir merkezi yönetim var, bir de İstanbul. İstanbul da Türkiye’deki 81 vilayetten birisidir en nihayetinde. Sonuçta bunu bir ölüm kalım meselesi haline getirmekte çok doğru değil.”

KONUŞMAK İÇİN ERKEN

“İmamoğlu gelecekte Türkiye’nin lideri olabilir deniyor. Böyle bir öngörü söz konusu. Ama sistem eski rejime geri dönerse Başbakan adayı olabilir. CHP’nin başına geçer mi geçmez mi? CHP’de neler konuşuluyor?” sorusuna yanıt veren Usluer, “17 yıldır iktidarda olan bir parti var. Türkiye cumhuriyeti tarihinde bu kadar uzun ve kesintisiz bir iktidar sürecinden bahsediyoruz. 31 mart seçimleriyle sandıkta birleşerek bütünleşerek yurttaş ittifakıyla yenilebileceklerini gördü vatandaş. Dolayısıyla toplum sayın İmamoğlu ile ilgili çok yüksek beklentiler oluşturdu. Bunlar elbette ki olabilir. Fakat bunları konuşmak için erken. Şu anda bütün partilerin olduğu gibi bizim de ödevlerimiz var. Bizim ödevimiz iyi yönetim örnekleri göstererek bu başarıyı büyütmek. İmamoğlu oldukça saygılı, sevgi dolu, düşünerek hareket eden herkes gibi biri. Bugün kibirden uzak sevgiyi konuşan insanlara ihtiyacımız var. Geçenlerde yaptığım bir değerlendirme vardı. Halkın artık sıkıldığı yönünde. Yazımızda da buna yer verdik. Dedik ki ‘Benim izin verdiğim yere kadar zıplayabilirsin’ diyor vatandaş. ‘Şimdi haddini aştın ben de sana bir ceza verdim. 800 bin oyla bu işi bitirdim.’ Diye düşünüyor. Sonuçlara baktığımızda çok enteresan şekilde her bölgeden oy mevcut. AKP’nin bölgesi denen yerlerden bile oyumuz var” diye konuştu.

​GELDİKLERİ YERLERİ UNUTTULAR

“Kendilerinin geldiği yer ile övünürlerken, geldikleri yeri unuttular” ifadelerini kullanan Usluer, Türkiye’nin bir refah devleti olmadığını öne sürdü. Usluer, “Eğitimdeki eşitsizlik gözler önünde. Birçok kaliteli okul ve imkanları olmasına rağmen eski Türkiye dedikleri Türkiye’ye ait okullar mevcut. Ve Türkiye de fırsat eşitsizliği var. Türkiye de çocuğuna kalem çanta alamayan babalar var. Çocuğu için yapamadıkları şeylere dayanamayıp intihar eden babalar var. Bunlar Türkiye gerçekleri. Diyorlar ki eskiden SSK önünde kuyruklar olurdu. Bugün insanlar ilaca ulaşamıyorlar. Evet eskiden bazı zorluklar yok muydu, vardı. Fakat insanlar muayene olabiliyor ve ceplerinden para çıkmıyordu. İlaçlarına ulaşabiliyorlar mıydı, evet. Şimdi birçok özel hastane var, teknolojik cihazlar var. Çok iyi hekimler devlet hastanelerinden özel hastanelere kaçtılar. Neden? Çünkü devlet hastanelerinde hak gaspına uğradılar. Peki özel hastaneden kimler yararlanabiliyor? Parası olanlar yararlanabiliyor. Bakınız otoyollar yapılmış çok güzeller ve boşlar fakat ödeme noktasına bir geliyorsunuz 105 lira. Kimse geçmiyor çünkü para yok. Dolayısıyla yapılan hizmete pahalılık sebebiyle ulaşılamıyorsa ortada bir sorun var. Günümüzde sağlık sisteminin süper olduğundan kim bahsedebilir? Ben hekimim biliyorum. Konuşmuyorsam da kimseyi galeyana getirmemek için. Fakat sağlık hizmetine ulaşılabilirliğin ne durumda olduğunu biliyorum. Bugünün Türkiye’sinde sağlık sisteminin nasıl olduğundan, eğitim sisteminin nasıl olduğundan bahsetmek gerekiyor. Mesela bedelli askerlik yasası kabul edildi. Peki bundan kimler yararlanabilecek?” diye sordu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Tekin Erdemli 27 Haziran 2019 22:51

Chp halka ne vermis ki.Belediyecilikten eser yok.Çok beklerler iktidar olmayı.

1 2 Cevap Yaz
ESQUİRE 27 Haziran 2019 13:46

ÇOK GÜZEL BİR AÇIKLAMA OLMUŞ TEBRİKLER

2 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi