Facebook bir ilki başardı

13 Ekim 2019 09:55
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Facebook, Google Play Store'da 5 milyar indirme sayısını geride bıraktı. Facebook, Google'ın bünyesinde olmadan bu başarıya imza atabilen ilk uygulama oldu. Facebook'un bu başarısında bazı telefon üreticilerinin de payı var. Facebook'un Huawei, LG, Xiaomi gibi akıllı telefon üreticileri ile yaptığı anlaşma kapsamında uygulama bu markalarca üretilen cihazlara önceden yüklü olarak gelmekte.

NASA sınırları zorluyor

NASA, uzay ile Dünya’nın sınır çizgisi olan iyonosferi incelemek için geçtiğimiz gülerde bir uydu gönderdi. İyonosfer, atmosferin birkaç yüz kilometre üst kısmına uzanan yüklü kısımdır. İyonosferde olan gaz partikülleri, Güneş’ten gelen ultraviyole ışınları ve radyasyonu absorbe etmekte. Ayrıca gaz partikülleri bu sayede elektrik yüklü hale gelmekte. Radyo dalgaları da bu tabakadan yeryüzüne geri dönmekte. Atmosferin en üst tabakasına gönderilen bu uyduya Ionospheric Connection Explorer adı verildi.

Türk bilim insanının başarısı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Şahin öncülüğünde, aralarında Nobel ödüllü bilim insanı Andre Geim'in de bulunduğu ekip, nano teknolojide kullanılmak üzere elmas, altın ve alüminyum gibi tabakalı olmayan maddelerden ultra ince malzeme üretmenin formülünü buldu. Katlanabilir telefonlar, bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi gibi bir çok alanda kullanılan ve bugüne kadar kömür karbonu gibi tabakalı maddelerden üretilen ultra ince malzemelere yeni bir boyut kazandıran formülün, yeni buluşlara öncülük etmesi bekleniyor.

Laboratuvarda et üretimi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapay et üretildi. Geçtiğimiz eylül ayında yapılan testler, 3 boyutlu yazıcı kullanarak sığır eti, tavşan eti ve balık dokusu üretimini mümkün kıldı. Bu yeni teknoloji, Mars'a uzun süreli seyahatlere imkân verebilecek ve uzay araştırmalarını kolaylaştırarak yeni bilgiler elde etmeyi sağlayabilecek. Şu an için bu yapay etlerin kullanım yeri sadece dünya. Yapay et geliştiricileri, bunun geleneksel tarım ve hayvancılığın yerini almayacağını fakat çok iyi bir alternatif olabileceğini belirtti.

Alexei Leonov hayatını kaybetti

Tarihte ilk kez uzay yürüyüşü gerçekleştiren Rus astronot Alexei Leonov 85 yaşında hayatını kaybetti. Leonov, uzay yüɾüyüşünü 18 Maɾt 1965'de Voskhod 2 uçuşunda yaptı. 12 dakika kadar süɾen yüɾüyüş sıɾasında uzay aracından 15 metɾe kadaɾ uzaklaştı. Bu sıɾada uzay elbisesi boşlukta o kadaɾ şişmişti ki, Leonov ɾahat haɾeket edemiyoɾ, göğsündeki fotoğɾaf makinesinin düğmesine basamıyoɾdu. Leonov, uzay aracının kapısından içeɾi giɾmekte de güçlük çekmişti. Elbisedeki biɾ süpabı açaɾak fazla havanın boşalmasını sağladı ve uzayaɾacına güçlükle geɾi döndü. Sonɾadan açıkladığına göɾe "dizlerine kadaɾ teɾe batmıştı".

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi