ETO Başkanı Güler: Eskişehir’de yaşayanlar kente değer katıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ETO Başkanı Güler: Eskişehir’de yaşayanlar kente değer katıyor
A
a

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, kent siyaseti için adının geçmesinden dolayı onore olduğunu ancak siyasete girmeyi düşünmediğini söyledi. Güler, “Siyaset, o konjonktür bana uzak geliyor. Benim alanım değil orası” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş, ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin, Anadolu Gazetesi Yazı İşler Müdürü Hilal Köver, Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Seda Uçar Kale, Sonhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşegül Hümmet, ESGROUP Haber Koordinatörü Meltem Karakaş ve ES TV Kameramanı Can Catker, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’i makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Demirdaş, Metin Güler’e hayırlı olsun temennisinden bulunarak, çalışmalarında başarılar diledi.

HEDEFLERİ BELİREMEMİZ LAZIM
Ziyaretten duyduğu memnuniyet dile getiren Güler, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üyelerinin beklentilerini ve taleplerini ön planda tutarak bir çalışma yapacaklarını söyleyen Güler, “Toplantı yaptık ama daha oturup değerlendirmedik. Öne çıkan işleri ortaya koymamız lazım ve hedefleri belirlememiz lazım. Hedefleri belirledikten sonra açıklayacağız. Belki 100’den fazladır. Her sektörün kendi beklentileri var. Burada bizim bir kurgu yapmamız lazım. Hangileri öne çıkaracağımızı bilmemiz lazım. Bu da bir ekip işi. Bunları açıklayacağız. Biz üyemizin beklentisini ve taleplerini ön planda tutarak çalışma yapacağız” diye konuştu.

EĞİTİM VEREN ODA HALİNE GELDİK
“Eskişehir Ticaret Odası şu anda Türkiye’nin 31 ilinde belgelendirme çalışması yapıyor madencilikle alakalı” diyen Güler, “Artık bu binaya sığmıyoruz. Yeni şirketler kurduk. Bu şirketler de şu andan itibaren eğitim vermeye başladı 10 bin kişiye. Bunlar Eskişehir Ticaret Odası’nın kendi şirketleri. Kurmak zorundasınız. İktisadi şirket haline gelmezseniz iş yapamıyorsunuz. Fatura kesmeniz lazım. Biz Türkiye’nin eksiğini tamamlıyoruz. Bizim bu kurgumuz bizi çok öne çıkardı. Türkiye’de eğitim veren bir oda haline geldik. Yılda 10 bin kişiye sertifika veren bir kurum olduysanız bunun bir anlamı var. Bunun sürdürülebilirliğini sağlamak lazım” şeklinde konuştu.

MECLİS YÜZDE 55 GENÇLEŞTİ
ETO Meclisi’nin yüzde 55 oranında gençleştirdiğini ve yaş ortalamasının 44 olduğunu belirten Güler, “Genç arkadaşlarımıza çok güveniyorum. Bu gençler gelecekte Eskişehir’de çok iyi işlere imza atacaklar. Kendi alanında kendini ispatlamış arkadaşlar bunlar. Onlara bir alan açmak lazım. Onlara sorumluluk verdim ben. Çok güveniyorum onlara. Gençleştirmek benim hayalimdi. Yüzde 55 gençleştirdik meclisi. Yaş ortalaması gerçekten düştü ETO’da. İnisiyatif alma işinde başarılı olabilirler” dedi.

KREDİ İÇİN BAŞVURU YAPTIK
Esnafın kredi talebine ilişkin de konuşan Güler, “Biz tüccar diye adlandırılıyoruz. Bizim yasa ve mevzuatımız farklı. Esnaf ve sanatkarların kendi kooperatifleri var. O kooperatifler üzerinden bakanlık onlara bazı yetkiler veriyor. Şu limitlerde kullanabilirsiniz diyor. Ama o yapının içinde olması gerekiyor. Bunların üyeleri Halk Bankası üzerinden esnaf kefaletler üzerinden kredi kullanma şansları var. Ama bizim üyemizin bu şansı yok. Biz nasıl kullandırıyoruz? Odalar ve borsalar birliği desteğiyle bakanlığın onaylamasıyla kredi verebiliyoruz. Şu an herkes bir şekilde finansmana ulaşmaya çalışıyor.  Yalnız burada önemli olan uygun şartlarda finansmana ulaşmak. Bizim odamızın kuralları var. Vadesi belli, oranı belli. Biz limitlerle ilgili gerekli başvuruları yaptık şu an itibariyle. Bakanlık onayı almadan odalar müzakereleri sürdüremiyor” ifadelerini kullandı.

ORTAK ÇALIŞMA YAPILABİLİR
Eskişehir’de tüm odaların kendi sorumluluğunu yerine getirip, elde ettiği bilgileri bir bilgi bankasında toplamasıyla Eskişehir’in enflasyonunun açıklanabileceğine dikkat çeken Güler, “Bu enflasyon meselesi ülkemizin başına bela. Açıklanan rakamlarla gerçek rakamlar arasında birtakım çelişkiler olabiliyor. Çok kapsamlı bir şey. İstanbul bunu yapıyor ama bununla ilgili 30’a yakın çalışanı var. Her hafta gidiyor domatesin, biberin fiyatına bakıyor. Gerçekçi olabilmesi için iyi bir planlama yapılması gerekir. Şu ana kadar hiçbir çalışma yapmadık. Bunun sanayi, tarım, ticaret kalemi var. Gayrimenkulden tutun da çok alan var. Aslında herkes kendi sorumluluğunu yerine getirip bir bilgi bankasında toplanıp ortak bir çalışma yapılabilir” diye konuştu.

KENTE DEĞER KATIYORUZ
Eskişehir’in öne çıkmasında şehirde yaşayan insanların şehre kattığı değerin de önemli bir payının olduğunu vurgulayan Güler, “Bizim kentimiz butik bir kent aslında. Kentte işler aslında çok rahat yürüyor. Herkes birbirini çok net tanıyor, herkesin ticari ilişkisi var, akrabalık ilişkisi var, sosyal ilişkisi var. Anadolu’nun diğer kentlerinde inanın bu heyecanı duyamazsınız. Her yere gidiyoruz. Buraya gelen misafirlerimiz nasıl bir kent böyle diyorlar. Bu kentin bu kadar öne çıkmasının nedeni aslında bizleriz. Bu kentte yaşayanlar bu kentin zenginliklerini ortaya çıkarıyorlar. Niye ziyaret edilen bir kent haline geldi bu kentte yaşayan insanların da bu kente kattığı değerden kaynaklanıyor. O yüzden kentimiz çok keyifli bir kent. Bu kentte yaşamaktan çok keyif alıyorum” şeklinde konuştu.

1 MİLYON 200 BİN ZİYARETÇİ
“Fuar alanına toplamda 1 milyon 200 bin civarında ziyaretçi geldi” diyen Güler, “Etkinlik sayısı çok arttı. Endüstri fuarı vardı mesela. Yer bulamadı otellerde. Restoranlarda doluluk oranları fazlaydı. Türkiye’nin her yerinden insanlar geldi. Endüstri fuarında 700 tane bire bir iş görüşmesi yapıldı. Bu çok önemli bir değer Eskişehir için. Asıl mesele bu alan yapılmasaydı bu işler ortaya çıkmayacaktı. Şehre kattığı katma değer ortada. İnsanlar şehre geliyor. Kalıyor, yiyor, içiyor. Bir standın maliyeti aşağı yukarı 100-150 bin lira. Bu stantların hepsi Eskişehir’de yapıldı. 100’e yakın firma stant açtı. Bu fuarlar, etkinlikler şehrin sosyal donatısına katkı sağlıyor. Fiziki alanı ortaya çıkarmasaydık bu etkinlikler olmazdı. Orası benim malım değil ki Eskişehir Ticaret Odası’nın malı. Orası kendi kendini döndürüyor. İktisadi bir işletme gibi oldu. Şirket var orada. Biz kazanmıyoruz. Şirket yönetiyor orayı” dedi.

ARAMIZDA HİÇBİR SORUN YOK
ETO seçimlerinden sonra 3 komitede karşı liste çıkaran kişiler hakkında da konuşan Güler, “Aramızda hiçbir sorun yok. Buranın kapısı da o arkadaşlarımıza sonuna kadar açık. Seçimlerde olabiliyor böyle şeyler. Butik kentlerde zor seçimlerin arkasında hasar kalır ama sonra hepsi çözüme kavuşur” diye konuştu.

SİYASETİ DÜŞÜNMÜYORUM
Kent siyaseti için adının geçtiği hatırlatılan Güler, “Siyaseti düşünmüyorum. Siyaset yapmanız gerekiyorsa bir yere hizmet etmek noktasında burası da bana göre bir hizmet etme noktasıdır. İlla siyaset yaparak kente hizmet etmenize gerek yok. Bu her dönem oluyor, bu dönem de var. Arayan var, soran var. Bu tabii insanı onore ediyor onu net söyleyeyim. Siyaset, o konjonktür bana uzak geliyor. Benim alanım değil orası” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
zarf 12 Kasım 2022 12:28

kırtasiyelerdeki fiyatlar almış yürümüş, bir zarf bile kaç lira hale gelmiş.. bu dönemde zor.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi