Eskişehirspor'un Sevilla Destanı akıllara geldi...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehirspor'un Sevilla Destanı akıllara geldi...
A
a

Eskişehirspor tarihi destanlarla dolu. Önceki gece UEFA Avrupa Ligi Grup Maçı’nda İspanyolların ünlü takımı Sevilla karşısında 6-0 yenilerek hezimete uğrayan Akhisarspor, yıllar önce Eskişehirspor’un yazdığı Sevilla Destanı’nı akla getirdi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehirspor'un Sevilla Destanı unutulmadı. Ülkemizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil eden Akhisarspor, J Grubu’ndaki üçüncü müsabakasında Sevilla’ya karşı 6-0’lık şok bir yenilgi aldı. İspanya’nın Sevilla kentindeki Ramón Sánchez Pizjuán Stadyumu’nda oynanan ve İskoçya Futbol Federasyonu’ndan Kevin Clancy’nin yönettiği maçta Sevilla’nın gollerini 7. dakikada Roque Mesa, 9. dakikada penaltıdan Pablo Sarabia, 35. dakikada Milan Luka (Kendi kalesine), 50. dakikada Luis Muriel, 60. dakikada Quincy Promes ve 67. dakikada Gabriel Mercado kaydetti.

İspanya’nın güneybatı kesiminde Endülüs (Andalucia) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük kenti ve bu kentten adını alan La liga’nın güçlü takımı Sevilla 25 Ocak 1890 yılında kuruldu. 14 Ekim 1905’de resmen tescil edildi. Özellikle son 15 yılda Avrupa’da aldığı başarılarla dikkati çeken Kırmızı Beyazlı Kulüp 5 kez UEFA Avrupa Ligi
ve 1 kez de Avrupa Süper Kupası’nı kazandı. Maçlarını 1958 yılında hizmete giren 45 bin kişilik Ramon Sanchez Pizjuan Stadı’nda oynayan Sevilla, Avrupa’da söz sahibi takımların arasında yer alıyor.

Eskişehirspor, Sevilla ile oynayan ilk Türk takımı

İspanyolların ünlü takımı Sevilla ile Avrupa Kupaları’nda ilk karşılaşan 1971 yılında Eskişehirspor oldu. Daha sonra 2008 yılında Fenerbahçe, Sevilla’nın rakibi oldu. Ardından Başakşehir, 2017’de İspanyol ekibiyle karşılaştı. Önceki gece İspanya deplasmanında farklı olarak mağlup olan Akhisarspor ise Sevilla ile Avrupa Kupalarında karşı karşıya gelen 4’ncü Türk takımı oldu. Bu ekiplerin arasında Eskişehirspor ve Fenerbahçe, Sevilla’yı Avrupa kupaları’ndan safdışı bırakma başarısı göstermişti. 

Eskişehirspor'un Sevilla Destanı

İspanya’dan 1-0 yenik dönen Eskişehirspor tur için oldukça ümitlidir. Aradan 11 gün geçer ve iki takım bu kez Atatürk Stadı’nda karşı karşıya gelir. Tribünler hınca hınç doludur. Amigo Orhan dünyanın en büyük orkestrasını coşkuyla yönetmektedir. Taraftar gök kubbeyi adeta inletmektedir. Maç öncesi yapılan gösteride iki kişi boğa giysileri içinde matadorun elindeki kırmız renkli bez parçasına (muleta) saldırdıkça ole, ole sesleri Atatürk Stadı’nın semalarından bütün ülkeye yayılmaktadır. Ve böyle bir atmosferde maç başlar. Genellikle orta saha mücadelesi olarak geçen maçta Kaptan Acosta 77’nci dakikada Mümin’i avlar. Tribünler buz keser. Artık bir futbol mucizesi gerekmektedir.

İşte tam da ümitlerin bittiği dakikalarda futbol mucizesi yaşanmaya başlar. O dakikaya kadar hata yapmayan Sevilla defansı birden ne olduğunu şaşırır. 80 ve 82’nci dakikalarda Fethi Heper’den gelen iki umut golü konuk takımda şok etkisi yaratır. Ancak iki gol tur için yetmeyecektir. Mutlaka bir gol daha gereklidir. Ama maçta bitmek üzeredir. İşte nefeslerin tutulduğu o anlarda yani Doğu Almanya’nın FIFA Kokartlı Hakemi Gerhard Kunze’nin tam da bitiş düdüğünü çalacağı saniyelerde beklenen mucize gerçekleşir. Ve 90’da Fethi’nin Hava Hastanesi tarafındaki kaleye attığı 3. gol Avrupa’da 2. turun müjdecisi olur. Tribünlerin büyük bölümü boşaldığı için taraftarın yarısı bu destanın sonunu maalesef göremez. 

Eskişehirspor ve Fenerbahçe'ye elendi

Sevilla o zamanki adı “Fuar Şehirleri Kupası” olan ve sonradan “UEFA Avrupa Ligi” adını alan Avrupa’nın ikinci büyük organizasyonunda 1971 yılında Eskişehirspor’la karşılaştı. İlkini 5 Eylül 1970 tarihinde Sevilla’da oynuyor ve 1-0 kazanıyor. İkinci maçta ise Eskişehir’de 1-0 galip götürdüğü karşılaşmanın son 8 dakikasında 3 gol yiyerek kupadan eleniyor. Diğerinde ise 2008 yılında Fenerbahçe ile eşleşiyor. 20 Şubat 2008’de ilk maçta İstanbul’da 3-2 yeniliyor. 4 Mart 2008 tarihinde İspanya’da
oynanan maç anı skorla sonuçlanıyor. Uzatmada da sonuç değişmeyince penaltılarla tur atlayan takım Fenerbahçe oluyor.
Kaynak : Anadolu Gazetesi / Osman Cemoğlu
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi