Eskişehir ve bor büyük harflerle yazılacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir ve bor büyük harflerle yazılacak
A
a

ESGİAD bünyesindeki Eskişehir Bor Platformunca platform çalışmaları ve borun önemine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Etkinlikte, bor havzaları, kullanım alanları ile Eskişehir Bor Platformunun gelecek planlarına dair bilgiler verildi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Genç İş Adamları Derneği (ESGİAD) tarafından bir otelde gerçekleştirilen etkinlikte, bor havzaları, kullanım alanları ile Eskişehir Bor Platformunun gelecek planlarına dair bilgiler verildi.
Programda konuşan ESGİAD Başkanı Ulaş Entok, dünya bor rezervinin yüzde 73’ünün Türkiye’de olduğunu söyledi.
Bu cevherin de önemli bir kısmının Eskişehir’de bulunduğunun altını çizen Entok, “Buna rağmen başta Eskişehir olmak üzere ülkemiz bu cevherin ne kadar değerli olduğunu ve nasıl büyük bir katma değere dönüşebileceğini öngöremiyor. Bor o kadar değerli bir cevher ki sadece bor karbürden imal edilen ürünlerin dünyada oluşturduğu ekonomi yıllık 60 milyar dolar seviyesinde. Ancak işlenmeden sadece maden olarak çıkarttığımızda bu rakam 1,32 milyar doları geçemiyor. Borun işlenerek daha da değerlenmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

ESKİŞEHİR VE BOR BÜYÜK HARFLERLE YAZILACAK

Entok, Eskişehir Bor Platformunu kurmalarının sebebini, “Eskişehir, termal su kaynaklarında yaşadığı kötü tecrübeyi bor konusunda da yaşamasın” diye açıkladı.
Platformda oluşturacakları çalışma gruplarına katkı sunmak isteyen herkesi davet eden Entok, şunları bildirdi:
“Oda başkanlarımıza, akademisyenlerimize, öğrencilerimize ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, biz gençlere emanet ettiği Cumhuriyet’in 100’üncü yılında, dünyada rezerv olarak söz sahibi olduğumuz bor madenini, endüstride de söz sahibi olacağımız yere getirmek adına Eskişehir Bor Platformunun temellerini atıyoruz. Hem Eskişehir’in adı hem de ‘bor’ büyük harflerle yazılacak.”


DÜNYANIN EN ZENGİN BORAKS REZERVİ KIRKA’DA

Entok’un ardından söz alan platform sözcüsü Umut Rallas, dünyanın en zengin boraks rezervinin Kırka’da olduğunu belirtti.
Boraksın borun en önemli ticari kaynağı olduğunu dile getiren Rallas, “Ülkemizde boraks dışında üleksit, kolemanit ve pandermit gibi bor mineralleri de bulunuyor. Bor minerallerinin yüzde 10’a yakını fiziksel sınıflandırma ya da öğütme işleminden sonra doğrudan mineral olarak, geriye kalan kısmı ise rafine ürünler elde etmek için tüketilmektedir. Bor, dünyada tarım, temizlik, metalürji, seramik, savunma sanayii, yapı malzemeleri, ahşap koruma, gözlük camı yapımı, fiberglass, sağlık ve yenilenebilir enerji alanlarında kullanılmakta” diye konuştu.

BİR HAYALİMİZ VAR

Rallas, bora ilişkin bilinçlendirme çalışmaları yürüterek toplumda yanlış bilinen tüm konularla ilgili doğru bilgileri sağlamayı, Eskişehir’de de buna dair kamuoyu oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
“Bir hayalimiz var” diyen Eskişehir Bor Platformu sözcüsü Umut Rallas, şöyle konuştu:
“Bor Vadisi kurmayı amaçlıyoruz. Bor, işlendikçe değerlenen bir mineral… Buna ilişkin çalışmalar yürütmek istiyoruz. Eğitim, girişim ve iletişim alanlarında faaliyetler yürüterek Eskişehir’in madeni boru, kentimizin cevheri gençlerle şehrin tüm paydaşlarını bir araya getirerek cevherden mücevhere dönüştürmek istiyoruz”
 
Kaynak : Atahan Gezer
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi