Eskişehir Valiliği'nden flaş açıklama: O yasak geri geldi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Valiliği'nden flaş açıklama: O yasak geri geldi!
A
a

Eskişehir Valiliği İçişleri Bakanlığı tarafından alınan marketlerle ilgili yeni kararları duyurdu.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Valiliği yaptığı açıklamaya göre, İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'market tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre marketlerde vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

Valilikten yapılan açıklama şu şekilde:

Bakanlığımız tarafından 81 İl Valiliğine Market Tedbirleri Genelgesi gönderildi. 

Genelgede, tam kapanma sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili usül ve esasların belirlenerek, valilere duyurulduğu hatırlatıldı.
 
Bu kapsamda daha önce illere gönderilen sokağa çıkma kısıtlaması sırasında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofislerin kapalı olacağı belirtilmiş, vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00 - 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin pazar günleri kapalı kalacağı bildirilmişti.
 
Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan tedbirler şu şekilde sıralandı: 
 
Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.
7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek. 
Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.
Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.


Eskişehir'de dün yasağın kalktığı duyurulmuştu
Eskişehir'de geçtiğimiz günlerde İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan ve marketlerde inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye, otomotiv, zücaciye, hırdavat ve giyeceklerin satışına izin verilmemesini içeren kararın iptal edildiği açıklanmıştı. 

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen konu ile ilgili açıklamada bulunmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bilindiği gibi 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arası ülkemizde uygulanan Tam Kapanma tedbirleri kapsamında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler ile paket servis yapan lokantalar haricindeki tüm işyerleri kapanmıştır. Ancak halkımızın temel ihtiyaç maddelerini temin etmeleri için kısıtlamadan muaf tutulan marketler, temel ihtiyaç malzemeleri dışında elektronikten, beyaz eşyaya, giyimden, zücaciyeye, hırdavattan, otomobil lastiğine kadar her türlü ürünü satmaya devam etmektedirler. Bu, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçi esnafımızın dışında kapalı olan tüm esnaf ve sanatkarlarımız için haksız rekabet ortamı doğurduğu ve esnafımızı mağdur ettiği için, Eskişehir Valiliği ile yapmış olduğumuz başvurular sonucundan 29.04.2021 tarihli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde çalışmalarına izin verilen market ve süpermarketlerin satış yaptığı ürünler arasında bulunan inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye, otomotiv, zücaciye, hırdavat ve giyeceklerin satışına izin verilmemesine dair karar alınmıştır. Ancak hükümetimize gelen baskılar sonucunda İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan söz konusu karar 1 gün sonra şekil ve esasları İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenene kadar İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından iptal edilmiştir. 
Bu uygulama bir yıldan fazla bir süredir iş yapamadığı için sıkıntı içerisinde olan esnaf ve sanatkarlarımıza vurulmuş önemli bir darbedir. İçerisinde bulunduğumuz mübarek ramazan ayında esnaf ve sanatkarlarımıza karşı uygulanan bu haksız rekabetin bir an önce giderilmesi talebimizin ve haksız rekabetin durdurulmasını hükümetimizden ivedilikle talep ediyoruz."
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eses 5 Mayıs 2021 12:42

Pazarcılar yıllardır milleti mağdur ediyorlar.

0 0 Cevap Yaz
Marmara kazım 4 Mayıs 2021 12:17

O zaman pazarcılar da mağdur edilmesin.Meyve sebzede satilmasin.madem hak hukuk diyorsunuz??

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi