Eskişehir Türkiye gündemine oturdu!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Türkiye gündemine oturdu!
A
a

Eskişehir'de yapılması planlanan termik santral ile ilgili tepkiler çığ gibi büyürken bu durum Fatih Portakal'ın sunduğu Fox TV Ana Haber'de "Eskişehirliler yüreği ağzında bekliyorlar" başlığıyla ekrana geldi. Öte yandan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili Eskişehir'in duruşu da TBMM'de gündem oldu.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Eskişehir’in termik santral ile mücadelesi Fox TV'de ana habere taşındı. Ana haber sunucusu Fatih Portakal haberi sunarken “Eskişehirliler yüreği ağzında bekliyorlar” başlığı ile izleyicilerine duyurdu. Haberde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve bölge halkı ile yapılan röportajlar yer alıyor. 

Haberde İç Anadolu’nun en verimli topraklarından olduğu belirtilen Alpu Ovası’nın Tarım Bakanlığı tarafından SİT alanı ilan edildiği ve 1 yıl önce tarım dışı kullanılamaz raporu verildiği hatırlatıldı.

7 Mart’ta ihalesi planlanan termik santralin önü ise Alpu Ovası’nın tarım arazisi vasfından çıkarılmasıyla açıldı. Eskişehirli duruma isyan etti.

UTKU ÇAKIRÖZER: “ESKİŞEHİR HALKI ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI”

Termik santral dışında ülkemizde en çok tartışılan konulardan bir diğeri de şeker fabrikalarının özelleştirilmesi... CHP'li vekil Çakırözer, TBMM'de Eskişehir halkının konuyla ilgili duruşunu tüm Türkiye'ye bu sözlerle duyurdu:

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer TBMM Genel Kurulunda şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki göstererek, hükümete  Eskişehir’de kurulması planlanan kömürlü termik santral kararından vazgeçin çağrısında bulundu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında hükümete şeker fabrikalarını özelleştirmeyin çağrısında bulunarak, “Eskişehir halkı da özelleştirmeye karşı. İşçinin, çiftçinin, esnafın can damarı, milli varlığımız şeker fabrikaların özelleştirmek yerine gerekli yatırımları yaparak daha verimli, daha üretken hâle getirelim. Ulusça hep birlikte zenginleşelim” dedi.

Çakırözer, Eskişehir’de yapılmak istenen kömürlü termik santral fikrinden derhal vazgeçilmesi gerektiğini de söyleyerek, “ Eskişehir’de, Bursa’da, Çanakkale’de, Tekirdağ’da, Artvin’de, Türkiye’nin dört bir yanında zehir soluyacak, kanser yayacak bu santrallere hep birlikte ‘dur’ demeliyiz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda söz alan CHP’li Çakırözer, AKP hükümetinin özelleştirme kararı aldığı şeker fabrikalarını ve Eskişehir’de kurulmak istenen kömürlü termik santrali hatırlatarak hem şeker fabrikalarının satılmaması hem de Eskişehir’de yapılmak istenen termik santral fikrinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

15 YILDA 62 MİLYAR DOLARLIK ULUSAL VARLIĞIMIZI SATTINIZ

Konuşmasında daha önce özelleştirilen kurumları örnek göstererek, ülke ekonomisine etkilerini anlatan Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

“15 yılda 62 milyar dolarlık ulusal varlığımızı sattınız ama ülkenin iki yakası bir araya gelmiyor, borcumuz 3 katına çıktı. Fabrikayı almaya gelen üretmeye gelmiyor, bunu herkes biliyor. Et Balık Kurumunu özelleştirdik, yerinde AVM var. Şimdi ülkemiz et ithaline mahkûm edildi. SEKA, TEKEL, Süt Endüstrisi Kurumu hep yok pahasına elden gitti.  Şimdi gözünüzü şeker fabrikalarına diktiniz. Fabrikalar satılınca ne olacak? Pancar üretimi bitecek, kendi şekerimizi üretemez hâle geleceğiz, yurttaşımız sağlıklı olmayan, doğal olmayan tatlandırıcılarla beslenecek. Sadece bizim çocuklarımız değil, bu büyük hataya ortak olanların çocukları da aynı kaderi paylaşacak. Gelin ülke ekonomisine büyük katkıları olan bu fabrikalarımızın satılmasından vazgeçelim.”

SADECE KAZIM TAŞKENT’İN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI  500 MİLYON

Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası’nın hem Eskişehir hem de ülke ekonomisine katkılarını kamuoyu ile paylaşan Çakırözer, “ Eskişehir’de 84 yıldır üreten Kazım Taşkent Şeker Fabrikamız var. Kampanya dönemlerinde orada bine yakın emekçimiz bazen yirmi dört saat aralıksız üretim yapıyor. Ülkemiz için, bizim için. Binlerce pancar çiftçisi oradan geçimini sağlıyor. Tek fabrika Türkiye ekonomisine her yıl 500 milyon lira katkı sağlıyor. Bu sadece Eskişehirimizde böyle değil! Türkiye’nen dört bir yanındaki şeker fabrikalarımız aynı şekildi. Eskişehir şimdilik satış listesinde yok diye rahat olabilir miyiz? Hayır, asla çünkü biliyoruz ki sıra yarın bize de gelecek. İşte o yüzden bu haklı direnişe, bu dayanışmaya Eskiheşirli emekçiler, çiftçiler ve tüm Eskişehir halkı yürekten katılmakta” diye konuştu.

RANTÇILARA DEĞİL ESKİŞEHİR HALKINA KULAK VERİN

Çakırözer Eskişehir’de yapılmak istenen ‘termik santrale hayır mitinginin” OHAL gerekçesiyle kaldırılmak istendiğini de hatırlatarak, OHAL’in bir an önce kaldırılması çağrısında da bulundu.

Enerji yatırımları gerekçe gösterilerek, verimli toprakların yağmalanmak istediğini dile getiren Çakırözer, “Eskişehir halkı olarak termik santrale karşı temiz bir çevre arzumuzu tüm Türkiye’ye duyurmak için geçtiğimiz cumartesi günü bir miting düzenlemek istedik. Aralarında milletvekilleri, belediyeler, her düşünceden partiler, sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu tam 114 kuruluş sadece tek bir mesaj haykırmak istedik, ‘Eskişehir kıymetlidir’ diyecektik. Ohal, Afrin operasyonu gerekçe gösterilerek buna izin verilmedi. Temiz bir hava istemenin, bereketli topraklar üzerinde yaşamak istemenin ne alakası var FETÖ’yle, 15 Temmuzla, Afrin’le? Gelin rantçılara kulak vermek yerine, halka kulak verin. Eskişehir’de, Bursa’da, Çanakkale’de, Tekirdağ’da, Artvin’de, Türkiye’nin dört bir yanında zehir soluyacak, kanser yayacak zehir santrallerine hep birlikte dur diyelim.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
reha mutlu 2 Mart 2018 01:00

Eger bir işe F. portakal karşı çıkıyorsa o iş kesin memleketin hayrınadır.Durmak yok aynen devam.Piyangodan milletvekili olanlar halk dalkavukluğu yaparak koltuğun devamını sağlamaya çalışıyorlar.Bu Ce-ha-pe'nin bastığı herde 40 yıl ot bitmez.Gezi olylarında

1 0 Cevap Yaz
Ahmet 1 Mart 2018 18:30

Saygısız bilgisiz cahil öncelikle it de sensin ha bunu böyle bil

0 0 Cevap Yaz
bulent 1 Mart 2018 13:04

Yirmialti ve benzeri yandaş,saksakci,kandirilmis güruh. Eminim bu şehirli değilsin ve bu şehrin menfaati de umurunda değil. Takilmissiniz bir trene gidiyorsunuz,yazık... Şeker fabrikası ni satarlar,yerine AVM dikerler,termik santral yaparlar,şehri zehirlerler,halkinida madende calistirirlar. Allah sizin gibilere akıl fikir versin....

3 3 Cevap Yaz
Ukab UKABE 1 Mart 2018 12:53

Yooooook, sadece bir söylediği bir söylediğine uymayan portakal haber konusu yaptı.Aklimizda fikrimiz de bir takım sorular,acabalarimiz ,cekincelerimiz vardı.Ancak portakal bu işin içine girince,herşey netleşti,demekki santral Eskişehirlilere ve ülkeye hayırlı olacak.Zira portakal hayırlı bir şeyi mevzu bahis yapmaz,bakınız bizden olmayan Fox haberlerine...

5 5 Cevap Yaz
Ayla 1 Mart 2018 12:05

Bir yerde iyi bir şey varsa nasıl Yok edilir diye çalışılıyor sanki.

3 4 Cevap Yaz
YİRMİALTI 1 Mart 2018 11:10

SİZLER HER YAPILAN İYİ ŞEYLERE KARŞISINIZ.TERMİK SANTRAL İÇİN SOMAYA GİDİN VE SOMALILARLA KONUŞUN SOMALILAR KEŞKE BİR TANE SANTRAL DAHA YAPILSIN DİYORLAR.ŞEKER İÇİN İSE BIRAKIN BU İŞLERİ ÖZEL SEKTÖR YAPSIN ŞEKER ŞİRKETLERİNİN ELİNDEKİ MAKİNALAR 90 YILLIK . SİZ ELİNİZDEKİ murat 124 ile 2018 model honda ya kafa tutamazsınız.DEVE KUŞU GİBİ BAŞINIZI GÖMMEKTEN VAZGEÇİN. GERÇEKLERİ GÖRÜN İYİ ŞEYLERE KARŞI GELMEYİN UTKU VE UTKU GİBİLER NE BU İŞLERDEN ZERRE KADAR ANLAMAZLAR. SANTRAL DE OLACAK ŞEKER ŞİRKETLERİ DE ÖZELLEŞECEK İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR O KADAR...................................................

8 4 Cevap Yaz
Muzaffer Köylü

Soma'yı savunmak kadar büyük gaflet olmaz. Ölen 301 canı nereye koyuyorsunuz. Bu olayın olduğu tarihlerde, yöre köylüsünün ne kadar yoksul olduğunu ekranlardan izledik, demek ki madenin köylünün yaşamına katkısı yok. Ya madende ölecen, ya dışarıda kömür tozundan. Şeker fabrikaları birer ağır sanayi kuruluşlarıdır, kendi makina, ekipman ve yedek parçalarını üretirler. Özel sektörde olmayan tesislere sahiptirler. Fabrikalara vurulan darbe; ülke tarımına, Sanayisine ve üretme becerisine vurulan darbedir.

3 6
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi