Eskişehir tek vücut karşı çıktı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir tek vücut karşı çıktı!
A
a

Eskişehir CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile CHP İl Başkanı Recep Taşel, parti binasında yaptığı açıklamada AK Partilileri sert bir dille eleştirdi.  Partililer, Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılacak olmasına Eskişehirlilerin tek vücut olarak karşı çıktığını ve geri adım atıldığını vurguladı

Sütiş Eskişehir
CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile CHP İl Başkanı Recep Taşel, parti binasında gündeme dair açıklamalarda bulundu.  Milletvekili Utku Çakırözer, AK Partililere seslenerek, “Verdiğiniz sözleri tutamadınız. Hani Alpu yolu? Hani Sarıcakaya Yolu? Hani Çevreyolu?” dedi.
CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile CHP İl Başkanı Recep Taşel, parti il binasında Hasan Polatkan Havalimanı, hayat pahalılığı ve gündeme dair konularda basın açıklaması yaptı. CHP İl Başkanı Recep Taşel, ülkenin gündeminde ekonomik sorunların çok fazla olduğunu vurgulayarak, “Yüksek enflasyon altında yurttaşlarımız eziliyor. Daha bugün açıklanan enflasyon rakamı üç haneliye doğru yüzde 61 küsurla gidiyor ki TÜİK rakamlarına göre. Enflasyon dünyanın en haksız vergisidir. Dolaylı vergidir. Toplumu derin bir yoksulluğa itekler. Şu anda da durum oldukça kötüdür. İşçinin asgari ücreti açlık sınırının altında kalmıştır. Asgari ücret aslında ortalama bir ücret haline dönüşmüştür. Yani beyaz yakalar da dahil olmak üzere hızla aşağıya doğru baskılanmış durumdadır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sandığı bekliyoruz. Kadrolarımızda tümüyle, toplumun her kesimine yaklaşabilecek çözüm önerilerimizle hazırız” dedi.

AK PARTİLİ YÖNETİCİLER ESKİŞEHİR’DE CAMBAZA BAK SİYASETİ YAPMAKTADIR
Eskişehir’in gündeminin de çok kötü olduğunu belirten Taşel, “Eskişehir’deki muhalefet olan Ak Parti yöneticileri yağmur yağsın, kar yağsın biz de belediyelere muhalefet yapalım derdinde. Cumhuriyet Halk Partili kadroları suç duyurusunda bulunarak adli makamları, emniyet güçlerini meşgul eder halde. Siyaset üretemiyorlar. Bir esnaf ziyaretinde bulunamıyorlar. İşçilere emekçilere verilecek söylenecek sözleri yok. O nedenle de kendi sorunlarını yaratıyorlar yani Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılması gibi kendi tercihlerinde. Sonra da çözmüş gibi yapıyorlar aslında durum öyle değil. Sorunları yaratanlar çözüm üretemezler. Dolayısıyla vatandaşa söyleyecek hiçbir sözü olmayan AK Partili yöneticiler Eskişehir’de cambaza bak siyaseti yapmaktadırlar. Türkiye’nin durumu Eskişehir’den farklı değil. Çözüm odaklı çalışamıyorlar. Bizler kadrolarımızla hazırız. Bizim önümüze gelecek ilk sandıkta, çünkü sahadayız bunu da hissediyoruz, bu ucube sistemin dönüşeceğine tüm yurttaşlarımız inanmış durumda” ifadelerini kullandı.

ŞEHRİN EN BÜYÜK SORUNU MERKEZİ YÖNETİMDEN HİZMET ALAMAMAK
CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, şehrin problemlerini CHP Milletvekili Utku Çakırözerle birlikte meclis gündemine taşıdıklarını, çözüm için çabaladıklarını kaydetti. Süllü, “Çok da sık karşınıza gelip birilerini şikayet etme eğiliminde hiçbir zaman olmadık. Siz değerli basın mensuplarımızla, Eskişehirlilerimizle biraz dertleşelim istedik. Eskişehirimizi insanlar akın akın görmeye geliyorlar. Öğrenciler ise bu şehirde yaşamaktan çok mutlular. Biz Eskişehirliler bütün hizmetlere diğer şehirlere göre daha kolay erişebildiğimiz için şehrimizle de gurur duyuyoruz. Sorunlarımız yok mu var. Ama ben bana sorduklarında şehrin en büyük sorunu ne dediklerinde şunu söylüyorum; yıllardır merkezi yönetimden doğru düzgün hizmet alamamak diye söylüyorum. Artık öyle bir hale geldi ki bu son dönemlerde bırakın hizmet alamamayı neredeyse çok önemli kazanımlarımızı kaydeder hale geldik. Eskişehir demiryolcu şehri olmakla biliniyor. Biz gerçekten bununla hep gurur duyduk. Hatırlayalım binlerce insan demiryoluna istihdam ediliyordu. Bisiklet parkları doluyordu, düğün salonuyla Eskişehir’imizin spor tarihine damga vurmuş Demirspor’uyla çok canlı bir TÜLOMSAŞ vardı. Şimdi içindeki 7 fabrikanın tezgahlarının üstü kapalı vaziyette ve 4 Mart 2021’de de Ankara’ya bağlandı. TÜRASAŞ çatısı altında birleştirildi. Bir genel müdürlükten sadece geriye bir tabela kaldı” dedi.

ŞAŞIRMADIK
Demiryolcu şehri kimliğimizin yanı sıra bir diğer kimliğimizin havacılık olduğunu vurgulayan Süllü, “Gurur duyduğumuz bir havalimanımız vardı ve Eskişehirliler aslında 1989 yılından beri İstanbul’a uçuşlarımız vardı. Bodrum’un uçuşları vardı. Ne oldu? Onlar da iptal edildi şu anda yıllar oldu yok. Biz ne sürekli talep ediyorduk; diyorduk ki Eskişehirlilerin yazın bir denize kavuşma, güneye egeye inme özlemi var, Bodrum Milas’a, Dalaman’a Antalya’ya, Kuzey Karadeniz’e seferler yapılsın diye çabalarımızı sürdürüyorduk. Ben bile bu konuda bir sürü kendi başıma girişimde bulunmuştum. Ne yazık ki iktidarın vekilleri tüm bunlara kulaklarını tıkıyorlardı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türk Havayolları bir türlü Eskişehir’e seferleri başlatmıyordu. Geldiğimiz noktada ne oldu? Yurtdışı uçuşlarımız da iptal edilme noktasına geldi ve işin ilginç yanı iktidar vekilleri sizlerin gözünün içine baka baka ne dediler, ‘Ticaret Odası Başkanımızdan duyduk’ dediler. Şaşırdık mı şaşırmadık. Bir zamanlar kol kola girdikleri kişilerin darbe yaptığını eniştesinden öğrenen bir gelenekten gelen iktidarın milletvekillerinin böyle söylemesi çok da şaşırdığımız söylenemez açıkçası. Ama biz aslında mart ayının başında sivil havacılıktan diğer havayolları şirketlerine gelen yazıları öğrenmiştik. Ama böyle bir kötülüğü Eskişehir’e yapacaklarını, cüret edeceklerini düşünmüyorduk açıkçası. İzlemede kaldık. Baktık iş ciddiye biniyor Utku vekilimizle birlikte hem mecliste dile getirdik, hem Valimizi, Ticaret Odası Başkanımızı, Sanayi Odamızı, Sivil inisiyatifleri destek çağrısı için ziyaret ettik. Biz çünkü Eskişehir’in siyasi kazanımlarını ve kayıplarını siyaset üstü olarak görüyoruz. Ancak iktidar vekilleri olarak bir basın toplantısı düzenlediler ve ne dediler, ‘Bu konu siyaseti ilgilendiriyor’ dediler ve çözüm sürecini bize katmayacaklarını açıkça sizlere deklare ettiler. Tabi aslında konu doğru, şehrin kazanımları ve kayıpları siyaset üstü ama konu siyasi bir yanlışlıktan kaynaklanıyor. O da ne yanlışlığı Zafer Havaalanı’nın hesapsız kitapsız yapılışının yanlış bir siyasi karar olduğu kesin” şeklinde konuştu.

KİMSEDEN ALACAĞI BİR BÜTÇE DERSİ YOK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısındaki söylemlerini hatırlatan Süllü, “Zafer Havaalanı’nın zararlarını ve bütçeye getirdiği ek yükün Eskişehirlilere ödetilemeyeceğinin altını çok belirgin bir şekilde çizdi. İktidar vekilleri ne yaptılar? 2-3 gün sonra tekrar bir basın toplantısı düzenlediler, bakanla görüştüklerini söylediler ve yine sizin karşınıza geçip ‘Eskişehirliler için en olumlu şekilde sonuçlandığını söylediler. Bir şey daha yapmaya çalıştılar, Sayın Genel Başkanımıza bütçe dersi vermeye kalktılar. Ekonominin kitabını yazdığını söyleyip ama hiçbir kitabında yer almayan hatta bütün ekonomi kuramlarını alt üst bir Genel Başkanın iktidar vekillerinden de ancak bu beklenirdi. Ama bizim 27 yıllık devlet bürokrasisi deneyimiyle Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı hesap uzmanlarından olan Sayın Genel Başkanımızın hiç kimseden alacağı bir bütçe dersi yok. Ayrıca sürekli liyakatsiz kişilere Hazine ve Maliye Bakanlığını teslim eden, Merkez Bankası’nı teslim eden iktidarın vekillerinden bu şehrin sahip olduğu pek çok şeyin borçlu olduğu ve bir Maliye Profesörü olan Sayın Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı havaalanına edecek lafları yok. Bunu herkes iyice bellesin” ifadelerini kullandı.

HOCAMIZA MALİYE DERSİ VERMEYE KALKMAK TRAJİKOMİKTİR
Süllü: “O dönemin Rektörü Yılmaz Hocamızın Zamanı Durduran Saat kitabında o kadar açık ve net anlatılıyor ki nasıl imece usulüyle yapıldığı. Hatta geçtiğimiz hafta başında Sayın Yılmaz Hocamız tekrar Sayın Ali Baş’a verdiği röportajda çok açık ve net nasıl imece usulüyle yapıldığı ve devletin genel bütçesinden bir kuruş çıkmadığını anlattı.  Hani öyle olmaz diyorlar ya bir dönsünler baksınlar havaalanının yapıldığı 86 yılında Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesinde bununla ilgili tek bir harcama kalemine rastlanabilecek mi bir baksınlar. Ben Hocanın o kitabını okumayı hesaptan kitaptan anlamayanlara tavsiye ediyorum. Açsınlar bir okusunlar, okusunlar da öğrensinler.  Kütahya Zafer Havaalanı’nın devlet bütçesinden 2012-2020 döneminde toplamda 45.9 milyon Euro’luk garanti ödemesi yapılmış ve inanılmaz bir şey. Yüzde 5, yüzde 10 yanılma payı olur her şeyde olur ama yüzde 99.4 hata payıyla bir iktidarın tutmayan bütçesi varken, kalkıp da Genel Başkanımıza, Yılmaz Hocamıza maliye dersi vermeye kalkmak trajikomiktir ve buna çok şaşırdık açıkçası.”

ESKİŞEHİRLİLERE ÖDETTİRİLMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ
AK Partili vekillerin Havalimanı sorununu çözdüklerini duyurmalarının ardından aslında anlatılan gibi olmadığını söyleyen Süllü, “AKP’nin gerçekten pek bir meraklı olduğu beton ekonomisi uğruna şirketlere peşkeş çekilen plansız, programsız, hesapsız, sözde yatırımların vebali üniversitemize ve Eskişehirimize ödettirilmeye çalışılıyor. Verilen uçuş garantilerinin bir türlü tutmadığı, her birimizin uçsak da uçmasak da cebinden para ödediği Zafer Havaalanı’nın Eskişehirlilere ödettirilmesini asla kabul etmiyoruz. Ayrıca hesaplar ortadayken tüm Eskişehirlilere inen uçaklar değil çevre illerdeki uçaklar Zafer’e indirilse, zorlansa yine de biz hazineden, o garantiyi karşılamaktan, para ödemekten kurtulamayacağımız çok açık ve net. Ama hala net bir açıklama yok. Eskişehirliler durumun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulmasını istiyor. Bütün bu garipliklere yol açıp da bu durumu net olarak açıklamayanlar bizim Genel Başkanımıza Sayın Utku vekilimle birlikte teşekkür eden tweetimizi çocukça bulmuşlar. Bu çocukça nitelendirmesine de şaşırdık mı diyeyim yadırgadık mı diyeyim bilemedim. Çocuk olmak kötü bir şey değildir ki. Çocuklar saf ve temiz duygulara sahiptir. Biz de şehrini gerçekten sevenler saf ve temiz hayallere sahibiz. Biz Eskişehirliler istiyoruz ki dünyada tek üniversite kampüsü içinde yer alan havaalanımızdan hem yurtiçi hem yurtdışı uçabilelim” dedi.

NABİ AVCI’YA ÇAĞRI
Geçmiş dönemde Anadolu Üniversitesi sermayesinden alınan miktarlara değinen Süllü, “Bu iktidar zamanında hatırlarsak Anadolu Üniversitesi döner sermaye gelirlerinden 1 milyarın üzerinde para Maliye Bakanlığı bütçesine, 2013 yılında da Eskişehir Türk dünyası Başkentine 400 milyon lira olmak üzere toplam 1 buçuk milyara yakın ciddi bir miktar gasp edilmişti Anadolu Üniversitesi bütçesinden. Ayrıca 2014 yılından bu yana her yıl öğretim üyesi yetiştirmek üzere 40 milyon lira sadece açık öğretim fakültesi bütçesinden sürekli olarak YÖK’e aktarılmaktaydı. Bir de geçtiğimiz yıllarda yasa çıkarttılar şimdi 3 ayda bir açık öğretim fakültesinin genel bütçe gelirlerinin fazlasının yüzde 80’i YÖK’e aktarılıyor. Bu üniversite bütçesi için ciddi bir kayıptır. Buna iktidarın sessiz kalan vekilleri kalkıp da bizlere ders vermeye kalkmasınlar. Ben özellikle Sayın Nabi Avcı’ya seslenmek istiyorum; çatısında nefes aldığı, ekmeğini yediği üniversiteye hiç olmazsa bu uçuştan elde edilen gelirlerin azalmasına izin vermemesini özellikle Eskişehirliler adına kendisinden talep ediyorum. Yollar konusunda da hızla harekete geçilmesine istiyoruz. Havaalanı konusu tam istendiği gibi sonuçlanmayınca artık dikkati dağıtmak için cambaza bak mı yaptılar ne yaptılar yoksa gerçekten Ulaştırma Bakanlığından bir ödül aldılar mı bir şey kopardılar mı onu bilmiyoruz bakın bir türlü bitirilemeyen Alpu Yolu’nun bitirileceği, Seyitgazi Kırka yatırım programına alındığı söylendi. Biz yıllardır Utku vekilimle birlikte, Eskişehirlilerimizle birlikte hatta Seyitgazi’de düzenlenen kampanyayla bunu duyurmuştuk özellikle. Umarız bu gerçektir. Umarız Yılmaz Hoca’nın dediği gibi her seçim bizlere verdikleri elma şekerine yine seçim zamanı bitince şekeri bitip kazığı elimizde kalmaz umarım. Herkes bilsin ki tarım topraklarımıza göz dikseler de bu topraklardan bereket fışkıracak, TÜLOMSAŞ yok edilmeye çalışılsa da küllerinden yeniden doğacak, üniversitelerimiz bölünse de dünyaya bu şehirden bilgi akacak. Biz Eskişehirliler her koşulda dayanışma ile şehrimize ve şehrimizin kazanımlarına sahip çıkacağız” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA DÜŞÜRÜLMELİDİR
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, hayat pahalılığına dikkat çekmesinin ardından, “‘Geçinemiyoruz’ demek için toplandık, anayasal hakkımızdı yürütmediler. Yürütmedikleri gibi sonradan orada yürümek isteyen ‘Biz geçinemiyoruz elektrik, doğalgaz, pazar pahalı’ diyen vatandaşlarımızı polise çağırdılar. Sayıları 100’e yaklaşan Eskişehir’dekiler ‘Sen niye zamları protesto ediyorsun’ diye emniyete ifadeye çağrıldılar. Bunu artık izah edecek bir kelime bulamıyorum. Ama bu çok vahim bir hak ihlalidir. Anayasal hakkımızın elimizden alınmasıdır ve üstüne de çok büyük bir yüzsüzlük, pişkinlikle vatandaşın ifadeye çağrılması kabul edilemez. Vatandaşımızın sonuna kadar yanlarındayız. Vatandaşımızın anayasal hakkını kullanmasının yanında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olacağız. Bu soruşturma bir an önce düşürülmelidir” dedi.

KİMSE AĞZINI AÇAMIYOR
Çakırözer, AK Partililerin Eskişehir’in sorunlarından uzak olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde havaalanımızla ilgili sıkıntılar yaşanıyor, hala da sürmekte. İktidar partisinin buradaki tutumu, özellikle bu konuyu gündeme getirmek istedim, biz ısrarla il başkanımız olsun, ilçe başkanımız, kadın kolları başkanımız, biz milletvekilleri biz her konuda bize düşen bir şey varsa her zaman bu şehrin bu ülkenin sorunları için varız dedik demeye de devam ediyoruz. ‘Muhalefet de sizinle gelmek istiyor bu konuda sizin de eliniz taşın altında olsun diyor, ne diyorsunuz?’ deyince istemez biz hallederiz, biz gideriz randevuyu aldık dediler. Ben açıkçası genel anlamda uzlaşma kültürüne ama Eskişehir’de kendini daha çok gösteren, birliktelik kardeşlik kültürüne son derece aykırı olan bu tutumda yadırgadığımı ifade etmek istiyorum. Doğrudur almadılar gittiler, sonucunu gördük görüyoruz. Sizinle bazı belgeleri paylaşmak istiyorum. Ben de bu konuda Eskişehirlilere teşekkür etmek istiyorum. Eskişehirliler bir bütün olarak buna karşı çıktılar. Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı’nın böylesine bir başka vurgunu Zafer Havalimanı vurgununu, soygununu, kelimeler yetersiz kalıyor orada yapılan iş için, örtmek için o ayıbı Eskişehir’i feda etmesine tek vücut olarak karşı çıktılar. Elimde vatandaş diyor ki ben Sun Express’e yazdım diyor; ‘elimde biletim var, Eskişehir’e uçacaktım, bu biletimi Zafer’e kaydırmışlar’ diyor. Şimdi iktidar vekilleri açıklama yaptı, sorun çözüldü, ben de yazdım ne yapacağız diye. Yanıt gelmiş; Eskişehir varışlı çıkışlı uçuşlarımız şu an için bulunmamaktadır. Yeni güzergahlarımız başladıkça güncelleme sağlanmaktadır’ diye. Bu Eskişehir’e yaz aylarında belki en çok uçan firmalardan biri, şu anda uçuşlarını Zafer Havaalanı’na yapıyor. Yine rakamları toparladık. Pazartesi gününden dün akşam Pazara kadar Eskişehir’e uçması planlanan 8 uçak vardı. 4 uçuş Zafer oldu, 2 uçuş Eskişehir oldu, dün gece de Eskişehir’e yapılması planlanan uçuş da yine Zafer Havaalanı’na yapıldı.  Yani bir haftanın sonunda Eskişehirimize olumlu tablo olarak sunulan şeyi ben size özetliyorum; 8 Eskişehir uçuşunun 6’sı Kütahya Zafer Havaalanı’na yapıldı. 2’si Eskişehir’den yapıldı. Yani 3 oraya 1 buraya olmuş durumda. Bu haftayı sordum. Aynı şekilde. Ulaştırma Bakanlığı yazılı vermiyor ama sözlü bir şekilde net bir şekilde havayolu şirketlerini tehdit ediyor. Ne diyor? Eskişehir’e mi uçmak istiyor, hay hay, ama önce 2 tane Zafer’e uçacaksın. Böylesine kabul edilemez bir teklifle karşı karşıyalar. Kimse ağzını açamıyor, bu gerçeği herkes biliyor. Sizler biliyorsunuz, şehirdeki seyahat acenteleri biliyor, Ticaret Odası, Sanayi Odası, OCB, Belediye Başkanları, AK Partili Milletvekilleri, İl Başkanları biliyor. Hepsi biliyor ama kimse bu gerçeği söyleyemiyor” diye konuştu.

RESMEN İŞİ TEHDİDE VARDIRMIŞ DURUMDALAR
2021 yılının uçuş rakamlarını gösteren Çakırözer, “Biz bunu neden gösteriyoruz? Burada diyor ki 2021 yılının tamamında yurtdışından 837 uçuş oldu Hasan Polatkan Havaalanımıza ve 97 bin 636 yolcu uçtu 2021’de. Hiçbir kısıtlama yoktu. Biz bunun ay ay takipçisi olacağız. Her ay sizinle kıyaslamayı yapacağız. Ama geçen haftanın bize gösterdiği şu; biz 2022 yılı sonunda değil geçen yılın hedefini tutturmak onun yarısını, 3’te birini dahi tutturamayacağız. Seyahat acentelerine bir başka zorlama daha var. Normalde bu uçuş şirketleri sezonluk plan veriyorlar. Şimdi şöyle bir zorlama yapılmış; 2 haftalık plan istiyorlar. O plana bakayım Zafer koydun mu? Koymadıysan uçurtmuyor. Zafer koyduysan bakıyor. Resmen işi tehdide vardırmış durumdalar. Bunu resmen AKP iktidarının elindeki Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı geçen gün AK Partililerin görüştüğü bakanlıktan görüştüğü Sivil Havacılık Genel Müdürü’nden bahsediyorum, o masada oturan kişiden. Bunlar yapıyor. O yüzden kimse Eskişehir halkını kandırılacak kişi zannetmesin. Herkes gerçeğin farkında. Ay ay bu işin sonu çıkacak bizler de takibini yapacağız sizlerle” dedi.

ESKİŞEHİRLİLER BİLİYOR
URAYSİM projesine karşı olmadıklarını belirten Çakırözer, “Biz URAYSİM’e karşı değiliz. Eğer yapılacaksa Eskişehir’de uygun bir yer bulunabilir. Diyorlar ki şimdi terminali geliştireceğiz vesaire diyorlar. Elinizi tutan mı var? 20 yıllık iktidarsınız. İstediğiniz şeyi istediğiniz yere yapabiliyorsunuz övünüyorsunuz. Niye Eskişehir’e yapmıyorsunuz. Kendi sözüyle Nabi hocanın seçimlere kaldı ne anlatacağız biz Eskişehir’de. Kırka’yı hemen söyleyelim. Ama Eskişehirli biliyor seçimde verdiğiniz sözleri tutmadığınızı. Hani Alpu yolu? Hani Sarıcakaya Yolu? Hani Çevreyolu?” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak : Hilal Köver - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mustafa Kemal 5 Nisan 2022 14:03

Bursada tramway üreten bir şirket var. Para bu ülkede kalsın milli sermaye çoğalsın. Dışarıya para kaptırmayın yerli ve milli olsun

0 10 Cevap Yaz
Vatandaş 5 Nisan 2022 11:37

Herşeye böyle karşı çıkın sonra bizim havaalanı niye kapatılıyor diye ağlamayın

8 10 Cevap Yaz
Lokomotif 5 Nisan 2022 10:43

Hiç kimse merak etmesin; geçmişinden aldığı güç ile üretime devam etmektedir ELMS-TÜLOMSAŞ-TÜRASAŞ-...? ! Bizi izlemeye devam edin.

3 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi