Eskişehir Porsuk Çayı nerede? Adalar'a nasıl gidilir?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir Porsuk Çayı nerede? Adalar'a nasıl gidilir?
A
a

Eskişehir'de Porsuk çayı gezilecek yerler arasında en çok aranan yerlerden biri. Eskişehir şehir merkezinde olan Porsuk Çayı'nda tekne turu, gondol ve bot gezileri yapılabiliyor. Eskişehir'in önemli simgelerinden olan Porsuk nerede, nasıl gidilir ve neler yapılır? Adalar neresi ve Adalar'a nasıl gidilir? Hepsi gezi rehberimizde.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir gezi rehberi

Eskişehir'in önemli simgelerinden biri olan Porsuk Çayı’nın ününü duymayan yoktur. Eskişehir'in simgelerinden biri haline  gelen Porsuk, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinin arasından geçmektedir. Eskişehir halkının da kente gezmeye gelenlerin de uğrak yeri olmuştur. Eskişehir gezilecek yerler listenizde olması gereken Porsuk haritada nerede? Porsuk Çayı yol tarifi, derinlik, nasıl gidilir ve neler yapılır gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz yazımızı okumaya devam edin.

Porsuk Çayı ve Adalar nerede, nasıl gidilir, yol tarifi

İnternette Eskişehir araması yaptığınızda belki de en çok dikkatinizi çekecek yerlerden birisi de Porsuk olacaktır. 488 kilometrelik uzunluğu ile Sakarya Irmağı'nın en uzun kolu olan Porsuk Çayı hakkında diğer bilgiler ise şöyle; Aksu Dağı`nın kuzey yamacından inen Bayatçık Deresi ile Murat Dağı`nın kuzey yamacından inen Kızıltaş Suyu`nun birleşmesiyle doğan Porsuk Çayı, Kütahya Ovası`nı aşıp Eskişehir Ovası`ndan ve Eskişehir kentinden geçer; Yassıhöyük karşısında Sakarya Irmağı`na ulaşır. Porsuk Çayı'nın en çok ilgi çeken kısmı ise gondol turlarının yapıldığı, kenarında yer alan yeşil alanda insanların oturup sohbet ettiği Eskişehirliler tarafından Köprübaşı ya da Adalar Bölgesi olarak adlandırılan bölgedir. Porsuk, Eskişehir'in içinden geçip gider ancak turistik açıdan asıl görünmesi gereken yer Adalar Bölgesi'dir. 

Porsuk Çayı ve Adalar nerede

Eskişehir Porsuk Çayı Adalar Bölgesi ulaşım

Porsuk Çayı denince akla ilk gelen çay kenarındaki yeşilliklerde oturanlar ve tekne turları, gondol turları yapılan fotoğraflar Adalar Bölgesi'ndendir. Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi ve Şair Fuzili Caddesi arasındaki yere Adalar Bölgesi denir ve Eskişehir'in en canlı bölgelerinden biridir. Bu bölgede birçok kafe, restoran, eğlence mekanları ve oteller bulabilirsiniz. Bunun yanında Adalar bölgesinde tekne turları, gondol turları, bot turları gibi aktiviteler de mevcuttur.
  • Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesine ulaşımın en kolay yollarından biri tramvay hattıdır. Bölgeye en yakın durak Doktorlar Caddesi'nden İsmet İnönü durağıdır. Bu duraktan Adalar bölgesi sadece 2 dakikalık yürüme mesafesindedir.
  • En yakın ikinci durak ise 2 Eylül Caddesi'nde bulununan Çarşı durağıdır. Çarşı durağından ise yaklaşık 7 dakikalık bir yürüyüş ile Adalar Bölgesine ulaşabilirsiniz.
  • Porsuk Çayı'nda yer alan Adalar Bölgesi Eskişehir tren garına da çok yakındır. Gardan çıktıktan sonra birkaç dakikalık bir yürüyüşle Adalar bölgesine ulaşabilirsiniz.
  • Kendi aracınızla Porsuk Çayı yanındaki Adalar bölgesine ulaşmak istiyosanız da kent merkezine gelip Doktorlar Caddesi'ni bulmanız yeterli olacaktır. Zaten Porsuk ve Adalar gerek güzelliği gerekse insan yoğunluğu sebebiyle gözünüze çarpacaktır. 

Porsuk Çayı tekne turu ve gondol turu ücreti

Eskişehir'i Venedik gibi gösteren gondol turları ve Amsterdam kanallarında geziyor hissi veren tekne turları kentin simgeleri haline gelmiştir. Bu turlar Porsuk'un gözde yerlerinden Adalar bölgesinde ve Köprübaşı'nda yapılır.
  • Gondol turları görsel olarak güzeldir ancak biraz kısa sürmektedir. Tekne turları ise hem turistik hem de ulaşım için kullanılmaktadır.
  • Gondol turları Köprübaşı'nda Eski Tepebaşı Belediyesi binasının yakınında yapılmaktadır. Yaz ve bahar aylarında yapılan gondol turunun ücreti 30 TL'dir ve çocuklar dahil en fazla 4 kişi binilmektedir. 

Esbot'un düzenlediği tekne turları ise ikiye ayrılır;

  • Yaz ve bahar aylarında her gün düzenlenen şehiriçi tekne turu her gün 15 dakikalık ring turlar olarak gerçekleştirilir. Kişi başı ücreti 9 TL'dir. 6 yaş ve üzeri çocuklar ücrete tabidir. 
  • Yaz ve bahar aylarında her gün gerçekleştirilen gondol turlarının tur ücreti 45 TL'dir. Gondollara en fazla 4 kişi binilebilir. Bu sayıya çocuklar da dahildir.
Eskişehir Adalar gezi rehberi

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi yeme içme rehberi

Eskişehir öğrenci şehri olduğu için eğlence ve yeme içme konusunda da çok gelişmiş bir şehir. Eskişehirlilerin ve Eskişehir'i keşfe gelen turistlerin gözdesi olan Porsuk ve Adalar bölgesi de eğelence ve yeme içme mekanları açısından çok zengin bir yelpazeye sahip. Öyle ki Adalar Bölgesinin çevresinde yer alan çay bahçeleri, restoranlar, kafeler ve eğlence mekanları bölgeyi ziyaret edenlerin de uğrak mekanı oluyor. Burada yerel işletmeler kadar büyük fast food ve kahve zincirlerini de bulamanız mümkün. Bu mekanlarda isterse çayınızı, kahvenizi, ister nargilenizi içebilirsiniz. Bu bölgede yemek yenecek mekanlar da çoktur ve fiyatları uygundur. Yemekleri lezzetli ve porsiyonları da doyurucudur. Zaten Eskişehir'de "turistik yerlerde her şey pahalıdır" düşüncesini unutacaksınız. 

Tekne turu ya da gondol sefası yaptıktan sonra çevredeki mekanlar ilginizi çekmezse 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Eskişehir Barlar Sokağı da yeme içme ve eğlence mekanları olarak size çok geniş seçenekler sunacaktır. Barlar Sokağı nerede diye merak ediyor ve burası hakkında bilgi edinmek istiyorsanız Eskişehir Barlar Sokağı nerede yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Porsuk Çayı adı nereden gelir? 

Porsuk isminin nereden geldiğine dair birçok bilgi vardır. Kimi kaynaklara göre çayın adı porsuk hayvanından gelmiştir. Bazı kaynaklara göre ise Selçuklu kumandanlarından Emir Porsuk'tan geldiği söylenmektedir. Hatta Porsuk adının "Bursuk"tan türediği de günümüze gelen bilgiler arasında. 

Porsuk Çayı nereye dökülüyor?

Kütahya Ovası'ndan geçip Eskişehir'in güneybatısında yer alan ve 1948'de hizmete giren Porsuk I ve 1971'de hizmete giren Porsuk II barajları arkasında toplandıktan sonra, Eskişehir Ovası'ndan ve Eskişehir kentinden geçer ve Yassıhöyük karşısında Sakarya Irmağı'na ulaşır.

Siz siz olun Eskişehir'e yolunuz düşerse Porsuk çayına uğrayıp gondol ve tekne turu yapmadan, Adalar bölgesinde çay manzarasına karşı çayınızı içip dinlenmeden gitmeyin.

Porsuk Çayı tekne turu
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi