Eskişehir pazar esnafı: Umutla bekliyoruz

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir pazar esnafı: Umutla bekliyoruz
A
a

Eskişehir kadar, olumsuz hava koşullarının tüm yurt genelinde kendini hissettirmesiyle birlikte pazarlardaki sebze ve meyve fiyatları üretim azlığına bağlı olarak tırmanışa geçti. Sadece vatandaş değil, pazar esnafı da fiyatlardan şikayetçi. Esnaf, “Halktan yanayız. Fiyatların düşmesini umutla bekliyoruz” dedi

Sütiş Eskişehir
Artan pazar fiyatları hem tüketiciyi hem de satıcıları olumsuz yönde etkiledi.  Vatandaşlar ve pazarcı esnafı fiyatları ve yaşadıkları sıkıntıları ES TV mikrofonlarına anlattı. Fiyatlardaki artış nedeniyle vatandaşlar alışverişlerinde kısıtlamaya giderken, Pazar çantalarını dolduramamaktan şikayet etti. Halk bununla birlikte geçen yıl bütün pazar alışverişini yaptıkları para ile şu an aynı alışverişin yarısını bile yapamadıklarından dert yanıyor. Sadece temel sebzeleri alabildiklerini söyleyen vatandaşlar, “Başka meyve ve sebzelere paramız kalmıyor, alamıyoruz. Fiyatların yanına yaklaşılmıyor” dedi.

PAZARCILAR UMUTLU
Bilindiği üzere ürünlerin geneli Eskişehir’e Akdeniz bölgesinden geliyor.  Pazarcılar da  Antalya’da yaşanan kötü hava şartları nedeniyle fiyatların tezgahlara yansıdığına dikkat çekti.  Pazarcılar, “Kış aylarında pazarlar çok sıkıntılı. Her yıl kış ayları zor geçiyor ve fiyatlar yüksek oluyor ama bu yıl yaşanan afetler ürünleri ayrı bir şekilde etkiledi. Umudumuz bu durumun en yakın zamanda sona ermesi. Tezgahtaki en pahalı ürün kahvaltılık biber. 250 gramını 5 liraya yani kilosunu 20 liraya satıyoruz. Tüm biber türleri pahalı. Ucuz denecek pek bir şey yok” diye konuştu.

ÜRETİM AZALDI  FİYAT ARTTI
Akdeniz Bölgesi’ni derinden etkileyen fırtınaya değinen pazar esnafı, “Geçen kış fiyatlar bu kadar 
değildi. Akdeniz’i vurduğu için çok etki yaptı. Zaten Türkiye’nin ambarı Akdeniz. İstediğimiz kadar mal gelmedi. 4 tane yazıyoruz, 1 tane geliyor. Ellerinde yok ki, gelemiyor. Biz burada yeşilliği 2 liraya satıyorsak İstanbul 3 liraya satıyor. Bu yüzden elde olan ürünler de oraya gidiyor. Zaten 1.25 liraya bize geliyor. 2 liraya satmadan bu işin içinde çıkamıyorsunuz. Şu an elimizde roka, maydanoz, dereotu, nane gibi yeşillikler çok pahalı. Vatandaş alamıyor” ifadelerini kullandı. 

BİZ  DE UCUZ OLSUN İSTERİZ
Esnaf olarak halktan yana olduklarını belirten pazarcılar, “Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Bazen müşteri bize kızıyor. İşin içinde olmadıkları için bilemiyorlar. Bilseler kesinlikle hak verirlerdi. Esnaf her zaman halktan yanadır. Biz her zaman ucuz olsun isteriz ama olmuyor, üretim az. Bu pahalılık direkt olarak iklime bağlı bir pahalılık” diye konuştu. 
 

Eskişehir halkı sabırlı olsun

Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek,  geçtiğimiz günlerde pazar fiyatlarının artmasını şu sözlerle değerlendirmişti:  15 gün içerisinde Adana, Mersin ve Antalya’da yaşanan doğal afetlerin yaşanması fiyatlarda etkili oldu. Şu 15 gün içerisinde Adana, Mersin’de mallarımız telef oldu. 3 gün önce Antalya Kumluca’da seralarımız gitti. Fiyatlarımız bu nedenle yükseldi. Halkımız biraz sabırlı olsun. 15-20 gün içerisinde fiyatlar tekrar dengelenecek. Havalar güzel gidiyor, don olayı yok. Ama afetten dolayı fiyatlar yükseldi. Halkımız yine pazarları tercih etsinler”  Fiyatı en yüksek olan sebzelerin patlıcan ve biber olduğunu da sözlerine ekleyen Çiçek, “Domateste de yükselme oldu. Domatesin normalde 3 lirayı geçmemesi lazım. Patlıcanın fiyatı şuan 15 lira civarında geçiyor. Ama 15-20 gün sonra da tüm fiyatlar geriye çekilir” ifadelerine yer verdi. 

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi