Eskişehir köylüsü "ağalara, beylere" direniyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir köylüsü "ağalara, beylere" direniyor!
A
a

Eskişehir'in hayvancılıkla geçinen Yahnikapan Mahallesi sakinleri meralarının bir bölümünün özel bir işletmeye kiralanmasına isyan etti. Mahalleli, “O meralar çocuklarımızın geleceği, bizden alırlarsa burada hayvancılık biter Meramızı ağaya, beye vermek istemiyoruz” diyerek isyan etti

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir son dakika haberi: Yahnikapan Mahallesi sakinleri meralarının yaklaşık 200 dönümlük kısmının özel bir işletmeye kiralanmasına isyan etti. Merada bir araya gelen mahalleliler adına söz alan Yahnikapan Cemevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeynel Uğur, “Bizler geçimimizi daha çok hayvancılıkla sağlıyoruz çünkü tarımdan bir şey kazanamaz olduk. Şimdi ise köyümüz etrafında bulunan meramız ihale usulü 25 yıllığına kiraya verilmek isteniyor. 2 gün sonra ihale var. 25 yıl sonrasında 5 + 10 yıllığına tekrar kiraya verileceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yetkili kurumlarla görüştüğümüzde ise siz ihaleye girin alın denilmekte. Bizlerin bu ihaleye girecek maddi gücümüz yok. Köyde yaşamımızı idame edebilmemiz için hayvancılık yapmak zorundayız. Meramızı ağaya, beye vermek istemiyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ
Köye dönüşlerin başladığı bir dönemde bu gibi olayların yaşanmasını eleştiren Uğur, “Tam da köye dönüşler başlamış, köyümüzün hane sayısı 201’e ulaşmışken meramız elimizden gidiyor. Köye dönün dediler, bizde dönmeye başlamıştık. Meralar kiraya verilirse bizler hayvancılığı yapamaz hale geleceğiz. İlgililer sesimizi duyun meramızda hayvanlarımızı otlatmak istiyoruz. Çünkü devamlı kapalı yerde yem verirsek yine para kazanamayız. Meramız çocuklarımızın geleceğidir. Kiralanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

HAYVANCILIK ÖLÜR
Yahnikapan Mahalle Muhtarı Mehmet Kılınç ise Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Dilekçe de şu ifadeler yer alıyor: “Aşağıda imzası bulunan bizler Yahnikapan Mahallesi hane reisleri olarak köyümüz merasından 25 yıllığına ihale yoluyla kiralanmak istenen 198 dönüm meramızın bir başkasına verilmesine karşıyız. Meramızın önemli bir bölümü Ankara asfaltının karşısındadır. Asfalttan hayvanlarımızı geçiremiyoruz ve o bölümü kullanamıyoruz. Köyümüz geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Yaz aylarında hayvan varlığı artmaktadır. Meramız köyümüz hayvanları için yetersizdir. Halkın geçim kaynağı hayvancılıktır. Çocuklarımızın rızkını, cep harçlığımızı, Pazar ihtiyacımızı hayvancılıktan aldığımız parayla karşılıyoruz. Meramızın elimizden alınmasıyla hayvancılık ölür. Köy halkı Şehre göç etmek zorunda kalır. Meramızın dışarıdan gelen başka kişilere kiralanmasının telafisi imkansız. Sosyal sorunlara ve olaylara da yol açabilir. Köyümüzde huzurun bozulmaması, insanlarımızın köyde yaşayabilmesi için bu mera bize ekmek, su gibi değil, hava gibi gereklidir. Köyümüzü terk etmek istemiyoruz. Hayvan sayımız yıllara göre iki katından fazla  artmaktadır. Devletimiz köye dönüşü teşvik etmekte, gençlerin köye dönmesini istemektedir. İnsanlar ayakta duramayacakları, geçimlerini sağlayamayacakları bir yere dönerler mi? Aşağıda ad soyad, telefon ve imzası bulunan bizler söz konusu meranın her ne şekilde olursa olsun bir başkasına verilmesine karşıyız. Gereği için durum ve bilgilerinize arz ederiz.”

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Vay vayy 24 Mayıs 2019 08:53

Mera diye verirler 1 sene sonra inşaata başlanır.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi