Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir İzmir YHT hattında faciaya 1500 metre!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir İzmir YHT hattında faciaya 1500 metre!
A
a

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası yönetimi, Eskişehir-Sivrihisar bölgesinden geçecek olan YHT hattına sadece 1500 metre uzaklıkta oluşan obrukları hazırladıkları raporla gözler önüne serdi. Uzmanlar bu obrukların facialara yol açabileceği konusunda DDY Genel Müdürlüğü’nü uyardı.

Sütiş Eskişehir
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından ‘Eskişehir-Sivrihisar YHT Güzergahında Obruk Oluşumu ve Riskleri’ konulu rapor sunuldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan’ın hazırladığı raporda hızlı tren gibi insanların yoğun olarak kullanacakları mühendislik yapılarının bulunduğu alanlarda meydana gelebilecek obruk oluşumlarının, önemli can kayıplarına ve yeni facialara yol açabileceği gözler önüne serildi.

SEKİZ OBRUK OLUŞTU
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından sunulan raporda daha önce Ankara- İstanbul arasında yapımı devam eden YHT güzergâhının belirlenmesi sürecindeki eksiklikleri ve seçilen güzergâhtaki jeolojik problemlere dikkat çekildiği ancak DDY Genel Müdürlüğü’nün uyarıları dikkate almadığı öne sürüldü. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Bu rapor, yapım çalışmaları uzun yıllardır devam eden Ankara- İzmir YHT hattına ilişkin olarak hazırlanmıştır. Bu hattın Eskişehir-Sivrihisar bölgesinden geçen kesimi yoğun olarak obrukların oluştuğu alanın yaklaşık 1 buçuk kilometre kuzeyinden geçmektedir. Sivrihisar ilçesi Sığırcık, Göktepe, Kaldırımköy ve Yeniköy köyleri arasındaki bölgede son birkaç yıl içinde çapları 2 metre ile 50 metre ve derinlikleri ise 0.5 metre ile 15 metre arasında değişen 8 adet obruk oluşmuştur. Obruk oluşan bu bölgenin, tarımsal alan olması önemli sorunlara yol açmazken, bu alanın yapım çalışmaları devam eden Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren yolu güzergâhının sadece 1.5 km güneyinde yer alması nedeniyle acil önlemler alınmasını gerekli kılmaktadır.”

KAÇAK KUYULAR KAPATILMALI
Obruk oluşumlarının bulunduğu bölgede çok sayıda sulama amaçlı açılan yeraltı suyu üretim kuyularının da bulunduğu belirtilen raporda, “Açılan su kuyularının çoğunluğu, tarımsal faaliyetler için kullanılmak üzere çiftçiler tarafından açılmıştır. Yine yörede yaşayan çiftçilerin belirttiğine göre Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün açtığı su kuyuları arasındaki uzaklığın bin metre civarında olduğu, bu nedenle bu yerlerde obruk oluşumunun olmadığını ifade edilmiştir. Bu durumun araştırılması gerekmektedir. Obruk oluşumuna etki eden nedenlerin başında yeraltı su seviyesinde görülen düşümdür. Bu duruma ilişkin ayrıntılı araştırmalar yapılmalı ve gerekiyorsa bu alanlarda yeraltı suyu düşünün önlenmesi amacıyla tarımsal üretim paterninde gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca kaçak olduğu tespit edilen kuyular ise kapatılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

RİSK HARİTASI HAZIRLANSIN
Can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan obruk alanlarının görüldüğü bölgelerin ayrıntılı jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik ve mühendislik jeoloji açısından inceleme ve araştırmaları yapılarak “Obruk Risk Haritaları” hazırlanması önerilen rapor şöyle devam etti: “Bu haritalar halkın kullanımına açık hale getirilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır. TCDDY Genel Müdürlüğü yapım çalışmaları devam eden İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesinin, Polatlı-Afyon güzergahının obruk oluşumlarının görüldüğü alanlara yakın bulunan bölümlerinde, jeolojik–jeoteknik ve mühendislik jeoloji araştırmalarını yenileyerek hızlı tren projesinin olası obruk oluşumlarından etkilenmeyeceğini ortaya koymalıdır. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, DDY Genel Müdürlüğünü bir kez daha uyarıyoruz. Can ve mal güvenliği Ankara-İzmir YHT projesinin geçtiği güzergah üzerinde yer alan ve obruk oluşumuna elverişli bölgelerden Eskişehir-Sivrihisar bölgesindeki kesiminin yeniden irdelenmesi gerekmektedir. Tersi durumunda olabilecek olası can ve mal kayıplarından ilgi idareler sorumlu olacaklardır.”

AYNI ACILAR YAŞANMASIN
Konu hakkında yetkililere uyarıda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, Edirne’nin Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında  25 kişinin öldüğü 340 kişinin yaralandığı tren kazasını hatırlattı. Ayday, “Çorlu kazası herkesi derinden etkilemişti. Bir toprak kayması nedeniyle tren kazası faciasıyla karşı karşıya gelmiştik. YHT hattına sadece 1.5 kilometre uzakta oluşan obruklarla ilgili olarak yaşanabilecek konusunda bir rapor hazırladık. Acilen bu konuda önlem alınmalı aynı acıların yaşanmaması gerekiyor. Devlet Demir Yolları’na bu konuda oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi - Haber Merkezi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
İlhan 25 Ocak 2020 21:19

Bir ağaç dahi dikmeden sadece ek biç. yılların bencilliğinin ve cahilliğinin cezasını da böyle çekersiniz işte! İnsanoğlunun bencilliği Zamanında Anadolunun kıraç toprakları ağaçlandırılmış olsaydı ne obruk olurdu ne de tobruk. Örneğin bir kavak dalını toprağa diksen zaten kendi kendine orada kök salacaktır Allah ın izniyle! Ama maganda ve cehalet ya herifçioğlu keçiye koyuna yedirir ya da kendisi yıkar geçer. Ondan sonra 3 krş luk aklıyla bir de siyaset yapmaya kalkar.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi