Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir İstanbul Sözleşmesi için ne diyor?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir İstanbul Sözleşmesi için ne diyor?
A
a

Eskişehir'de Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına tepki gösteren kadınlar "Sözleşmeyi değil cinayeti engelle" diye haykırdı.

Sütiş Eskişehir
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Eskişehir'de kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısı ile Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. Hayatlarından da haklarından da vazgeçmeyeceklerini söyleyen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atmayacaklarını söyledi. Eyleme CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer de katılarak destek verdi. Yağan yağmura rağmen gerçekleştirilen eylemde sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Kadınları değil şiddeti engelle" sloganları atıldı.

KABUL ETMİYORUZ
Kadınlar adına basın metnini Avukat Pınar Çelik Arpacı okudu. 2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Arpacı, "Kadına yönelik şiddet bu kadar artmışken, her gün kadın cinayeti işlenirken erkek şiddetini engellemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesinin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

KADINLAR ARKASINDAN ÇEKİLMEDİKÇE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜKTEDİR
"Anayasaya aykırı olan bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu bir uluslararası insan hakları sözleşmesinin feshi yok hükmündedir. Kadınlar arkasından çekilmedikçe İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir!" diyen Arpacı, kadın hareketinin yıllarca mücadele vererek kazındığı hakları gece yarısı baskınlarına, tek adamın dudakları arasından çıkan sözlerle teslim etmeyeceklerini kaydetti.

AYŞE TUBA 23 KEZ ADLİYE KAPISINDAN DÖNDÜ!
İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınların hayatını kaybettiğini, eziyet edilerek öldürüldüğünü söyleyen Arpacı, sözleşme uygulanmadığı Ayşe Tuba 23 kez adliye kapısından döndüğünü, Melek İpek'in meşru müdafaa hakkını kullandığı halde tutuklandığını hatırlattı. Arpacı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bugün burada İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi haykırmak, 'Sözleşmeyi Uygula' demek ve yaşamlarımızı savunmak için yan yanayız. Kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz! AKP hükümetinin kadınlara karşı açtığı savaşta kaybeden biz kadınlar olmayacağız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız. İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz. Yıllardır mücadele vererek, bedel ödeyerek kazandığımız haklarımız için de, hayatlarımız için de karar bizim diyoruz. Hayatlarımız için pazarlık yapmayacağız." Açıklamanın ardından kadınlar sloganlarla Adalar Porsuk Mevkii'ne yürüdü.

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına tepki gösteren Kadın Meclisleri Üyesi Deren Melis Göçmen, "Mücadelemizle adım adım kadınların yaşam hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz. Siz bu kararı geri çekeceksiniz" dedi.

SÖZLEŞMEYİ İMZALATANLAR BİZİZ
Kadınlar adına basın metnini okuyan Deren Melis Göçmen, "Bu kararı, tek bir kişi kendi başına aldı. O sözleşmeyi imzalatanlar biziz, mücadelemizle adım adım kadınların yaşam hakkı mücadelesini bu ülkenin meydanlarına kazıyan biziz. Siz bu kararı geri çekeceksiniz.
İstanbul Sözleşmesi kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi, şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin yürütülmesini ve mevcut şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan çerçeve bir sözleşmedir. Kadına karşı şiddetin ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül politikalar üretmeyi ve devletin bu politikaları etkin yürütmesini ve uygulamasını amaçlar" diye konuştu.

KADINLARI YOK SAYAMAZSINIZ
"İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin uygulansaydı kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin azalabileceğini biliyoruz" diyen Göçmen, "Siz milyonlarca kadını yok sayamazsınız, milyonlarca kadını evlere kapatamaz, sokaklardan ve meydanlardan silemezsiniz. Milyonlarca kadını susturamazsınız! Biz dünyanın yarısıyız.  Kadınları korumakla mükellef olan devlet yetkilileri dün gece İstanbul sözleşmesini fesih kararı aldı. Sözleşmenin hazırlanma dâhil olan kadınlar olarak biz sözleşmenin fesih kararını kabul etmiyoruz.  Kararı geri çek sözleşmeyi uygula" ifadelerini kullandı.
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi