Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'in tarihi merkezi Sivrihisar

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in tarihi merkezi Sivrihisar
A
a

Dünyanın Merkezi olarak bilinen Sivrihisar, belediyenin yeni çalışmalarıyla adeta Eskişehir’in tarihi merkezi konumuna da geldi. Yapılan projelerle tarihi doku korunurken bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi için emin adımlarla ilerleniyor

Sütiş Eskişehir
ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, ES TV Yönetmeni Hüsamettin Polat, Muhabirimiz Hilal Köver ve ES TV Kameramanı Kerim Çakan, Sivrihisar’a giderek Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ile bir araya geldi. İlk olarak ES TV’de yayınlanan Haber Masası programının konuğu olan Yüzügüllü, yayın sonrası ekibe ilçeyi tanıttı. Yapım ve plan aşamasındaki projelerden bahseden Başkan Yüzügüllü, Sivrihisar kültürünü yaşatmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti. 


GEÇMİŞ GÜNÜMÜZE TAŞINACAK

19. Yıl Sanat Çarşısı’ndan bahseden Yüzügüllü, “Burası Sivrihisar’da eskiden kalan buradaki sanatkarların dükkanları. Burası demirciler, keseciler, yorgancılar, ayakkabıcıların üretim yaptığı bir çarşı. Biz de bu çarşıyı tekrar restore ettik. Önümüzdeki aylar içerisinde de açılışını yapacağız. Buranın adı da 19. Yıl Sanat Çarşısı olacak. O dönemdeki el sanatlarının burada sergileneceği ve hayata geçirileceği bir çarşı olacak. 2 aya kadar bitireceğiz. Mesela buradaki yorgancımız en az 45-50 yıldır yorgan sanatıyla uğraşan bir esnafımız. İnşallah eski dönemi bu döneme taşımış olacağız” ifadelerini kullandı. 


SİVRİHİSAR NEFES ALACAK

Sivrihisarlıların hoş vakit geçirebileceği yeşil alan Uçapark’ta çeşitli düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Yüzügüllü, “Burası insanlarımızın nefes alabileceği, kafa dinleyebileceği, sabah yürüyüş yapabileceği, ailesiyle gelip vakit geçirebileceği orman havası yarattığımız çok güzel bir cazibe merkezi oldu Uçapark. Bu projemizin de son noktasına geldik. İki ay içerisinde sonlandırıp açılışını yapıyoruz. Buraya gelen bir vatandaş yürüyüş yollarıyla sabah sporunu yapabilir. Kamelya ve barbekülerde mangalını yapabilir. İleride kafe ve restoran tarzı yerlerimiz var. Oralarda isterse oturup kahvesini yudumlayabilir. Çocuklarını oynatmak isterse çocuk oyun bahçelerimiz var, orda çocuklarını oynatabilir” şeklinde konuştu.

MİSAFİRLERİN İLK DURAĞI
Eski Askeri Hastaneyi Kültür Merkezi’ne dönüştüren Yüzügüllü, bilgi verdi: “Burası zamanında askeri hastane olarak kullanılmış, 100 yılı aşkın bir bina. Yunanların kaçış esnasında zarar verip yaktıkları bir binaydı. Biz bu binayı restore ettik ve kültür merkezi olarak hayat verdik. Nasip olursa yan tarafında buranın Kent Müzemizi oluşturuyoruz. Bir tarafta Kent Müzesi, bir tarafta Kültür Merkezi olarak halka hizmet vereceğiz. Biz burayı tek olarak düşünmüyoruz. Her şeyden önce etkinliklerimiz burada olacak. Bir de Kent Müzesi yan tarafta olacağı için ilk misafirlerimizin iniş noktası burası olacak. Burada Sivrihisarımızın tarihi ile ilgili brifingler ve görseller sunulacak. Ondan sonra kent müzesini gezecek. Oradan da ilçemizin inşallah içerisine girip, görüp, yaşayacaklar. Kültür Merkezimiz tamamlandı. Kent Müzemiz ise çevre düzeniyle beraber 1 yıl içinde hayat bulacak.”

TÜRKİYE’DE İKİNCİ OLACAK

Kilimiyle meşhur Sivrihisar, yepyeni bir müze kazanacak. Kilim Müzesi’yle ilgili detaylı bilgi veren Başkan Yüzügüllü şöyle konuştu: “Sivrihisar el sanatlarıyla, kilimleriyle meşhur bir ilçe. Bugün burada da inşallah geçmişimize sahip çıktığımız, değerlerimizi bugüne taşıdığımızı, varlığını hissettirebileceğimiz bir kilim müzesi oluşturma kararı aldık. Burasının da hemen hemen yüzde 90’ı bitmiş durumda. 2 ay içerisinde açılışını yapacağız. Türkiye’de de ikinci kilim müzesi olacak. Yüzün üzerinde eser olacak burada. Panolarımız var, içerisine kilimlerimiz yerleşecek. 
Bunların üzerinde kilimlerimizin hangi yılda olduğu, anlamı önemi detaylı bir şekilde döşeyeceğiz. Misafirlerimize sunacağız. Ayrıyeten yeni bir kaç tane de tezgahımız olacak. Bu tezgahlarımızda da gelen misafirimizin istediği bir kilim varsa dokumasını yapacağız. Ön tarafta da satışını yapacağız.” 

ÖZEL ÇALIŞMA 
Restorasyon çalışmalarının bitmek üzere olduğu Aziz Mahmud Hüdayi Camii ile ilgili Yüzügüllü, “İçinde bulunduğumuz cami 1400 yıllarınsa Aziz Mahmud Hüdai Hazretleri adına yapılan bir cami. İki yıl öncesinde burada restorasyon başlattık. Çok şükür bugün bitme noktasına geldi. Eşsiz bir eser. Kalem işçilikleri Türkiye’de çok nadir bulunuyor. Nasip olursa da bu yıl içerisinde açılışını yapacağız” dedi.

1591 tarihinde Aziz Mahmud Hüdâyî tarafından yaptırılan ve ismiyle anılan cami 1893’te yeniden yapıldığından dolayı Aziz Mahmud Hüdâyî Camii yerine Yeni Camii denilmiştir. Ortası büyük, çevresi yarım kubbeler şeklinde ahşap tarzda inşa edilmiştir. Minaresi 1894 yılında yapılmıştır. Şerefe altında iki kuşak bulunmaktadır. Yapım sırasında birinci kuşaktaki yüksekliğin yeterli görülmediği ve yükseltildiği anlaşılmaktadır. Celvetiyye tarikatının kurucusu Aziz Mahmud Hüdâyî, hem bir şeyh hem bir şairdir. Dönemin büyük sufisi 1543-1623 arasında yaşamıştır.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi - Hilal Köver
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 16 Mayıs 2019 17:44

Darısı ; Sivrihisar'a Nasrettin Hoca filminin çekileceği , o dönemi yansıtan filim seti kurulacağı ve bu film setinin sonradan ilçemizin turizminde değerlendirileceği , ekonomiye katkı vereceği söylenen projenin başına!

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi