Eskişehir'in o mahallesi bacasız fabrika!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in o mahallesi bacasız fabrika!
A
a

ES TV Mahallenizde ekibi bu hafta Sakintepe Mahallesindeydi. Muhtar, Osman Alem mahallede imar çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek “1000’lik imar çalışması devam eden yerleşik alanların haricinde ise besici, çiftçi, sütçü bu mahallede çoktur. Burası Türkiye çapına yeşil sebze üretim merkezi olup bacasız fabrikadır” dedi.

Sütiş Eskişehir
Mahallenin geçim kaynağı olan tarım da maliyetlerin yüksek olmasından mustarip olan vatandaşlardan kimisi işlerinde küçültmeye gittiklerini söylerken kimisi de tarlada kalan ürünlerini toplayamadığını ve zarar ettiğini söyledi.

Sakintepe mahallesinin sorunları nelerdir?
Sakintepe Mahallesi’nin yeni muhtarıyım. Mahallemiz yeni gelişen mahallelerden biri. Tepebaşı Belediyesi şu an da imar çalışmalarına devam ediyor. İmar çalışmaları henüz bitmediği için elimiz kolumuz bağlı. İmar çalışmaları bittiği zaman doğal gaz, altyapı gibi eksiklerimizi de tamamlayacağız. Mahallemizde bir sıkıntı olduğu zaman gerekli kamu kuruluşları ve belediyeler ilgileniyor. Hepsine teşekkür ederim.

İMARDAN KAYNAKLI SORUNLAR VAR
Mahallede sakinlerinin sizden talepleri oluyor mu?

Olanlara elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. İmar bitmediği için altyapı, şebeke suyu sıkıntımız var. İmardan dolayı genelde sorunlar bundan kaynaklı oluyor. İleriki yıllarda daha sağlıklı yaşamak için bu çalışmaların olması gerekiyor.

OTOBÜS SAATLERİ SIKLAŞABİLİR
Belediye otobüslerimiz saatte bir defa geliyor onların biraz daha sıklaşmasını talep ediyoruz. Dolmuş geliyor. Belli noktalarda doğal gaz ve ESKİ’nin şebeke hattı mahallede var. İnternetimizde bir sıkıntı yok. Sadece bazı cep telefonu firmalarında sıkıntı var. Mahallemiz aynı zamanda, şehrin giriş ve kilit noktasında bulunuyor. Buradan Beypazarı, Bolu, Adapazarı, Bilecik bağlantılı olduğundan yolumuz en işlek ve ağır yoldur. Muhtar olduğumda jandarma aracılığıyla buraya kameralar kurdurduk. Mahallenin tüm giriş, çıkışları kontrol ediyoruz.  Güvenliği bunlarla sağlıyoruz. Günlük 5 ile 10 bin arası araç geçişi kaydediliyor. Jandarma denetiminde sürekli kontrol ediyoruz.

BURASI BACASIZ FABRİKA
Mahallenin demografik yapısı ne durumda?

Mahallemiz 190 bin arsa arazi üzerine kurulmuş bir mahalledir. 1000’lik imar çalışması devam eden yerleşik alanların haricinde ise besici, çiftçi, sütçü bu mahallede çoktur. Burası Türkiye çapına yeşil sebze üretim merkezi olup bacasız fabrikadır. Yazlıkları olan insanlar mevsimlik olarak tercih ediyorlar. Yaz dönemi için gelen mevsimlik işçilerimiz de var. Onlar sayesinde bu arazi çapalanıp, paketlenip, sandıklanıyor ve mahsüllerimiz diğer illere, yurt dışına gidiyor.

150 BİN DÖNÜMDE YEŞİLLİK VAR
Mevsimlik işçi her yıl düzenli olarak geliyor mu?

Geliyorlar. Burada 190 bin dönümün, yaklaşık 150 bin dönümünde marul, maydanoz, tere, roka domates, fasulye, salatalık gibi ürünlerin üretimi yapılmaktadır. Mahallemizin kuruluşu zaten tarım ile olmuştur. Gelir de bu şekilde sağlanıyor. Onun haricinde büyükbaş hayvancılıkla uğraşan kesim ile beraber kamu kuruluşlarında çalışanlarda var.
 
Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir onu var mı?
Vatandaşımızın en önemli isteği imardır. Buranın tarım alanlarının birinci sınıf olması sebebiyle konut yapımı yasaktır.  Fakat imar alanında düzenlemelerin hızlandırılmasını istiyoruz.  1000’lik imar alanı altyapı ve doğalgaz eksiklik olan alanlardır. Kamu kuruluşlarındaki arkadaşlarımız bunlarla ilgileniyorlar.

VATANDAŞLAR MALİYETLERDEN DERTLİ
Muhtar Osman Alem ile yaptığımız röportajdan sonra mahalle esnafına ve vatandaşa mikrofon uzattık. Geçimini çoğunlukla tarım ve hayvancılıktan karşılayan Sakintepe halkı ekonomik kaygılarından ve artan maliyetlerden yana dertli olduğunu belirtirken, mahalleden yana bir sorunları olmadığını da ifade etti.

ALIŞVERİŞ KONUSUNDA SIKINTI YOK
23 yıldır bu mahallede esnaflık ve 10 yıl boyunca muhtarlık yaptığını söyleyen Hasan Kervancı, “Mahallemizin kuruluş aşamasından bu yana en büyük sıkıntısı imar probleminin bir türlü onaylanamamasıdır. Şu an da çalışmalar devam ediyor. Galiba en son Büyükşehir Belediyesi 1/5 binlik planı askıya çıkarttı. Bundan sonraki süreçte de Tepebaşı Belediyesi’nin 1/1000’lik planının yapılmasını bekliyoruz. O da yapıldıktan sonra mahallenin büyümesi daha kız kazanacak ve planlı şekilde de devam edecek inşallah” dedi.  Fiyatlar değişkenlik göstermesinden düşüncelerini ve vatandaşın alışveriş yapma durumunu sorduğumuz Kervancı, ”Yaşanan ekonomik dalgadan dolayı fiyatlar değişmeye devam ediyor fakat alışveriş konusunda herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Fiyatların artmasına rağmen insanlar normal olarak alışverişlerine devam ediyor. Zorlanıyorlar mutlaka ama hayatın akışı gereği alışverişte devam ediyor” İfadelerini kullandı.

EKSİK DEĞİL ARTIMIZ YOK
“Mahallemiz mahalle oldu evet ama hala o statüye kavuşamadık”diyen mahalle sakini Cengiz Dokuzlar’a “Mahalleden yana eksik olarak gördüğü bir şey var mı?”  diye sorduk. Dokuzlar, “Eksik değil artımız yok bir kere. Altyapımız yok, yolumuz yok, hiçbir şeyimiz yok. İnşaat yapmaya kalksak saha arsamız belli değil. Köyler bile bizden çok çok iyi mahalle statümüz yok” dedi. Dokuzlar, “Çalışma yapılsa ne olacak. Bu altyapı programı Büyükşehir Belediyesi olmadan başladı. Hala devam ediyor.5-10 yıl oldu hala aynı değişen bir şey yok”

HER ŞEY YOLUNDA
Sakintepe sakini Vahit Aşcıoğlu, “Hayvancılık ve bahçecilik işi ile uğraşıyorum. Şu an da bir sıkıntımız yok sağ olsun muhtarımız ilgileniyor. Her şey yolunda” dedi.

İŞLER NORMAL
Çay ocağında çalışan Hasan Özdamar, “Bir sorunumuz yok. Ne çok hızlı ne çok yavaş işler normal bir şekilde seyrediyor” diye konuştu.

HAYVANCILIK BİTECEK
Haycancılık ile uğraşan Mehmet Ali Yurdusever ekonomik kaygılarını şöyle dile getirdi: “Koyunculuk yapıyorum. Samanın tanesi olmuş 50 TL, yemin fiyatı ise 370 TL. Zor durumdayız. Böyle devam ederse hayvancılık bitecek. Ben hayvanıma günde 20 çuval yem veriyorum. Fiyat artışları bizi çok engelliyor. Küsbe, yem, saman, çoban fiyatlara göre. Çoban bile bulamıyoruz. Devlete sığınıyoruz. Devlet destek veriyor ama o da ona göre yetiyor”

ÇARE BULMAMIZ LAZIM
22 yıldır esnaflık yapan Gıyasettin Aslantatar, Sakintepe mahallesinde mal ekilişi yaptığını ve yeşillikle uğraştığı için de bu sene büyük sıkıntılarının oluğunu söyledi. Aslanatar, “Gübre, mazot derken çiftçi zor durumda. Biz maydanozun bağını burada 50 kuruşa veremiyoruz. İstanbul, Ankara gibi yerlerde    6-7 TL’ye satışı var. Bütün esnaflar, çiftçiler bizim gibi. Kendim için değil sadece bütün çiftçiler için konuşuyorum. Nakliyede ve gübrede sıkıntımız büyük. Sadece ben değil bütün esnaflar kilidi vurmak üzere. Biz ne yapacağımızı şaşırdık. İşçi parasını, boş kasa parasını ödeyemiyorum. Arabama mazot dolduramıyorum. Artık bu işe bir çare bulmamız lazım. Gübrenin ucuzlaması ve özellikle çiftçi için, mazota bir el atmaları lazım.”

ÜRÜNLER TARLADA KALDI
Masrafından dolayı tarlasındaki ürünü biçemediğini dile getiren Aslantatar, “Şu an bende 150 dönüm yeşillik var. Roka, dereotu, maydanoz, marul ama hepsi tarlada kaldı. Biçemiyoruz çünkü masrafı yüksek. Geçen sene 20 TL olan lastiğin kilosu bu sene 100 TL olmuş.  İşçi yevmiyesi geçen yıl 80 TL’ydi, bu yıl 200-250 diyorlar. İstanbul’a mal gönderiyorum, para gelmiyor. İşçi parası, kasa parası, lastik para toplayamıyorum. İşçilerimin hepsi eve gitti şu an biçemiyoruz. Bütün ürünlerimiz tarlada kaldı.” diye konuştu. 

İŞLER YOLUNDA DEĞİL
Çiftçi Mehmet Tarhan’ a işlerinin nasıl gittiğini sorduk. Tarhan, “İşe sabah 7’de başlıyoruz, akşam 6’ya kadar devam ediyoruz. Yeşillik üzerine üretim yapıyoruz ve İstanbul, Kütahya, Bursa ağırlıklı çalışıyoruz. Şu an masraflarımız çok ağır. İşler pek yolunda değil. Gübre, mazot maliyetleri yüksek. O yüzden mal da fazla gitmiyor. Maliyetlerden dolayı işlerimizde azalma oldu. Küçülmeye gideceğiz” dedi. Tarhan, mahalleden yana bir sorunlarının olmadığı muhtarlarının ilgilendiğini de dile getirdi.

12 AY ÜRETİM YAPIYORUZ
Sakintepe üreticilerinden Fatih Kuru işinden bahsetti: “İşlerimiz biraz meşakkatli. Sabah 4.30 civarı üretime başlıyoruz. Serada ve açıkta bulunan arazilerimizde yeşillik üzerine üretim yapıyoruz. 5 dönüm kapalı seramız var. Burada bitkisel üretim yapıyoruz. Herhangi bir ilaç kullanmıyoruz.  Bursa, Kütahya, Bandırma, Çanakkale taraflarına çalışıyoruz ve günlük olarak sevkiyatımızı yapıyoruz. Seralarımızda 12 ay üretimimiz devam ediyor. Kışın ıspanak, rokamızı yetiştiriyoruz. Yazın ise maydanoz gibi ne gerekiyorsa tedarik ediyoruz. Maliyetler de yükselmeler oldu. Geçen sene ithal gübrelerimizi 5 ay sonra ödemeli, süspansiyonlu olarak 140 TL’den alıyorduk. Bu sene peşin para 580 TL’ye aldık.”

İSTİKRARLI GİDERKEN KAZANIYORUZ
Piyasa ile ilgilide konuşan Kuru, “Herkes ağlanıyor ama şunu da göz önünde bulundurmamız lazım, herkes piyasasına göre ekim yapmalı. Belirli bir siparişimiz var. Biz satabileceğimiz piyasamıza göre ekim yapıyoruz. Fazla ekim yapmadığımız için tedarikte sıkıntı yaşamıyoruz. Fazla malımız olmuyor. Ürünümüz ziyan olmamış olmuyor. Kazanıyor muyuz? Tabi bu şekilde istikrarlı giderken kazanıyoruz” dedi.

BU SENE RANDIMAN YOK
Eski bahçıvan Mehmet Şen, mahallelerinden yana sıkıntıları olmadığını belirtirken yaptığı işi şöyle anlattı: “Yeşillik üreticisiyiz. Her gün geliyoruz. Maliyetler çok ağır. Marulun çimi 60 kuruş. Dikiyoruz, yetiştiriyoruz. İlacı, çapası, gübresi, suyu derken mal ettiğimiz fiyat 2-3 TL oluyor. İlacı, gübresi, tohumu derken masraflar ağırlaşıyor. Hele bu sene bahçe işlerinde hiç randıman yok. Allah sonumuzu hayır eylesin.”

MAHALLEMİZ SAKİN/SATIŞLAR DURGUN
Bahçıvan Sami Kuzgun, “İşlerimiz hava şartlarından dolayı biraz durgun. Satışlarımız da durgun. Muhtarımız çalışkan. Mahallemizden yana bir sorun yok. Adı üstünde de olduğu gibi mahallemiz sakin. Herkesten memnunuz” dedi.

YEŞİLLİK TOPLUYORUZ
İşçi Fatma Aksoy, “3 aydır buraya bahçe işleri için geliyorum. Buradaki yeşillikleri topluyoruz. İşler iyi. Mahalleden yana da bir sorunum yok” diye konuştu. 

SIKINTIMIZ YOK
Tarlalarda çalışan işçi Ayşe Çetin, “Burada bir kızım var, okumaya geldi. Onunla yaşıyorum. Tarlalara çalışmaya geliyorum. Maydanoz, marul topluyoruz. Mahalleden yana bir sıkıntımız yok” dedi.

İDARE EDİYORUZ
Tarımla ilgilenen Nevzat Kaya, “İşimiz yorucu, ailemle beraber çalışıyorum. Sabah erken saatlerde başlıyoruz işe. İşlerimiz ne çok iyi ne çok kötü. İdare ediyoruz” dedi.

ŞARTLAR AĞIR
Çiftçi Mustafa Çetin işlerin yoğun, şartların ağır olduğunu söyledi. Çetin, “Sabah 7’de başlıyoruz. Akşam karanlık çökene kadar çalışıyoruz. Sulama, ekim, imalat, üretim yapıyoruz. Mahallede bir sıkıntımız yok. Muhtarımız yardımcı oluyor.”

KÜLFET İÇİNDEYİZ
Et üretim merkezi genel koordinatörü olan Ali Osman Keskin, Burada hem kesim hizmeti, hem de son tüketiciye et tedarik etme üzerine çalışıyoruz. Sabah 8.00’da işletme açılıyor. Fabrika faaliyete geçiyor. Akşam saat 17.30-18.00 civarı mesai bitiyor. Maddi anlamda çok büyük sıkıntılar var. Büyük külfet içinde boğuşuyoruz ama Eskişehir halkına hizmet için Tepebaşı Belediyesi’ne bağlı olduğumuz bölgede hizmet etmeye çalışıyoruz. Mahalleden yana sorunumuz yok yerel yöneticiler sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor” İfadelerini kullandı.
Kaynak : Hilal TÜRKOĞLU
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Okur 15 Ağustos 2022 14:07

Vergilerini tam ödeyen kul hakkına girmeyen desteklenmeli.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi