Eskişehir'in geleceği parlak!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in geleceği parlak!
A
a

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir için iş birliği çağrısı yaparak, “Bu şehir çok özel bir şehir. Bir potansiyeli var iş birliği el birliği ile dayanışma ile çok iyi yerlere taşıyabileceğimizi de düşünüyorum. Eskişehir’in geleceği parlak” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, ES TV’de canlı yayınlanan Açıkça programında Ali Baş ile Meltem Karakaş Kaya’nın sorularını yanıtladı.  Rektör Döğeroğlu, üniversitede yaşanan koronavirüs süreci ve alınan tedbirlerle ilgili olarak değerlendirme yaptı. Döğeroğlu , “Tabii hazırlıksız yakalandık sadece bizim ülkemiz için değil bu tüm dünyayı etkileyen bir süreçti ve önümüzü görememe ve bu salgın ne zaman biteceği, ne zaman normale döneceğimiz konusunda hiçbirimizin deneyimi yoktu. Biz de 6 Nisan'a kadar hazırlıklarımızı tamamladık ve 6 Nisan sonrasında da uzaktan eğitimde, dönemin yarısı yüz yüze ama yarısını uzaktan devam etti.  Öğrenciler şaşkın, hocalarımız bir şekilde hazırlıksız yakalanmış olmanın getirdiği bir yandan sağlık endişesi bir yanından eğitimin kalitesini bozmadan ondan ödün vermeden süreci devam ettirme meselesi öğrenciler apar topar ailelerin yanına döndüler yaklaşık üçte biri Eskişehir'de yaşıyor öğrencilerimizin yüzde 70’i farklı şehirlerde… Dolayısıyla önce onları bu süreci anlatmak gerekti. Altyapıyı hazırlamak uzaktan canlı dersler yapabilmek üzere o nedenle de o döneme aslında acil uzaktan eğitim dönemi çünkü hazırlıklı süreciydi. Bu arada hem sağlık, hem güvenlik açısından hiçbir şekilde ne öğrencilerimizin ne hocalarımızın ve çalışanlarımızı mağdur etmemek, ama bir yandan da öğrencilerimize verdiğimiz eğitim kalitesinden ödün vermemek hususunda dengede götürmek gerekiyordu” dedi.
 
AŞI BİZİM İÇİN UMUT IŞIĞI OLDU
Yüz yüze yapılması gereken eğitimlerin olduğunu söyleyen Döğeroğlu, “Yüz yüze eğitim verilmesi gereken işbaşı eğitimin olmasını gerektiren programlar var O nedenle Biz de çok istiyoruz tabii ki inşallah Şu anda aşı bizim için bir umut ışığı oldu. Yaz dönemini de benzer bir şeyle geçirirsek tünelin ucundaki ışığı görürsek, Tabii belli bir oranda yine Uzaktan eğitimle çünkü bütün öğrencilere aynı anda getirebilmek belirli bir süre Muhtemelen mümkün olamayacak ama bunu çok istiyoruz bunu öğrencilerimiz de çok istiyor hocalarımız da çok istiyor Çünkü gerçekten 2021-2022 akademik yılı Eylül de geldiğinizde yaklaşık bir buçuk yılı geride bırakmış olacağız” dedi. Üniversitenin son durumu hakkında bilgilendirmede bulunan Döğeroğlu şunları söyledi: “Göreve geldiğinizde Eskişehir Teknik Üniversitesi kurulalı sanırım 3 ay olmuştu. Siz üniversitenin kurucu rektörüsünüz. Göreve geldiğinizde durum ne idi?  Sorusunu cevaplayan Döğeroğlu, “18 Mayıs üniversitemizde kuruluş 3. yılı bugün bahsettiğiniz gibi 4 ay sanırım yaklaşık mayıstan eylüle kadar, 11 Eylül’de ben çok kıymetli rektörüm Naci hocamdan dev Devri almıştım. Hocalar şaşkındı öğrenciler şaşkındı. kurumsal yapımız kimliğimiz ne olacak soruları herkesin aklında vardı.Hiç Kuşkusuz bu da çok doğal bir durum ama bu durum çok hızlı aşıldı. Tabii idari personel sayısı ile ilgili bir miktar sorun sıkıntı yaşadık, Ama çok şükür şu anda aradan geçen zaman içerisinde o sorularımızı da çözmek konusunda belirli bir yol aldık tabi ki yol haritamızı, planımızı 15 yıllık kurumsal gelişim planımızı hazırladık geçen süre içerisinde bunları bir strateji bütçe Başkanlığı’nda şu anda önümüzde bir yol haritamız var ve stratejik planımız var Nereye gitmek istediğimiz ne yapmak istediğinizi artık herkes biliyor öğrencilerimiz biliyor, hocalarımız biliyor. İdare çalışanlarımız biliyor. Şu anda küçüldük öğrenci sayısı, Hoca sayısı ve çalışan sayısı itibariyle biraz daha çevikliğimiz arttı Butik bir üniversite gibi görüyoruz tematik bir üniversite olduk” dedi.

REKTÖRDEN TRAMVAY İSTEĞİ 
“Kampüslerde yeni bazı binalar, yenilemeler yapıldı mı? Yapı işleri ile ilgili ne tür gelişmeler var?” Sorularına cevap veren Döğeroğlu,  “2019 yılında ilk bütçemizi aldık Biz o kapsamda yenileme işlemlerini yemekhane mutfağı, Sosyal ve psikolojik danışma ve rehberlik birimi gibi ,okuma salonu ve kütüphane şeklinde eski merkezinin yenilenmesi bir takımı yenileme bakımının Çünkü gerçekten bakımı onarımı ve yenilemeye ihtiyacı olan alt yapımızda var Yakın zamanda Kampüs kapısı inşaatı başladı o devam ediyor. Herhalde birkaç ay içerisinde tamamlanır diye düşünüyorum. En büyük yatırım aslında şu anda bölünme öncesinde başlamış çok büyük bir inşaatımız vardı. Kongre Kültür Merkezi inşaatı epeyce Büyük bir inşaat geçen yıl bütçe Başkanlığı ile görüşürken Kampüsün çok daha farklı ihtiyaçları var, kütüphanemiz yok, öğrenci merkezimiz yok, rektörlük binası yok, yine kongre Kültür Merkezi şeklinde kullanıcı 42000 metrekarelik bir alan proje revizyonu için bir bütçe istedik sağ olsunlar O desteği verdiler revizyon tamamlandı. İnşallah bu seneki alacağımız yeni ek Bütçe ile birlikte bu projenin inşaatını da hayata geçirebilmek Mümkün olacak gibi gözüküyor binası olacak” dedi. Ulaşım konusuna da değinen Döğeroğlu, “Tabii şeye kadar geldi biliyorsunuz. Çevre yoluna kadar geldi. o kadar gelince bizde ümitlendik umutlandık acaba olabilir mi ?diye bir talebimiz oldu. Tabii ki sağ olsun Vali Bey'e de ilettik bu sorunumuzu yıllardır ulaşım sorunu yaşayan Kampüs durumundayız Hatta kırmızı 4 biliyorsunuz sembolü haline gelmiştir. Tramvay bizim üniversitemizde diğer Anadolu Üniversitesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde olduğu gibi bize de ulaşır ve bizde rahatlatır” ifadelerini kullandı.

ODAK ÜNİVERSİTE
“Eskişehir Teknik Üniversitesi sıralaması hakkında bilgi veren Rektör Döğeroğlu, “Stratejik plan çalışmalarımız kapsamında araştırma Odak bir üniversite olma hedefi konulmuş durumda ve 2019-2020 performansınıza baktığınız zaman artan bir ivme var. Özellikle nitelikli yayın sayısı Q1 Q2 bu iki yüzde %25 %50 kısma giren yayınlar kapsamında 1. sıradayız öyle söyleyeyim yani, yüzler iki anlamında en iyi konumda olduğumuz nokta ve her yıl %30, %40 oranında da yayın sayımız proje sayımızda özellikle dış kaynaklı proje sayılarımız de artış var Ve bu sayılarda artışlar ile birlikte de aslında üniversite ortalamalarının üzerindeyiz. Tabii üniversite sıralamaları konusuna geldiğimiz hem ulusal hem de uluslararası Bu yıl İnşallah giriyor olacağız” ifadelerine yer verdi. Döğeroğlu, “Geçen yıl 2019 performansımızı da 2020 yılında Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi sıralamasında ilk 50 açıklandığında, Eskişehir Teknik Üniversitesi 19 sıradaydı. Bu gerçekten çok önemli başarı, Uludağ Üniversitesi ile 19 sırada yer aldık ve bölünerek bizim konumumuz da hayatını devam ettirmeye çalışan üniversitelerden Hiçbiri bu ilk 50 arasında yoktu bu bizim için büyük bir umut ışığı oldu öyle bir araştırma Üniversitesi çağrısı Bir önceki yıl Yükseköğretim kurulu 11 tane üniversite var biliyorsunuz araştırma üniversiteleri listesinde bizde başvuruda bulunduk ama araya pandemi girdi sonuçları açıklanmadı” diye konuştu.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİNDE İDDİALIYIZ
Üniversiteye nasıl atama yapıldığı konusunda sorulara yanıt veren Rektör Döğeroğlu şu ifadeleri kullandı: “Her üniversitenin atama ve yükseltme Yönergesi kendi kriterleri de ayrıca belirliyor bu çerçeve içerisinde kalmak üzere ilk yaptığımız işlerden bir tanesi bu oldu. Mademki dedik Biz Araştırma Üniversitesi olma yolunda Hedef koyuyoruz, bu konuda iddialıyız diyoruz. O yüzden atama yükseltme illerimizde de kriterlerinizi belli bir çatının üzerine çıkarmamız gerekir diye hep, bütün alanları kapsayacak biçimde herhalde 14 ay sürdü istişare ile görüş olarak tüm birimlerden bölümlerden sonrasında bir yönerge hazırladık”  Döğeroğlu, “2021 yılı başı itibariyle 248 tane toplam Öğretim elemanı ve öğretim üyeleri de dahil olmak üzere atama ve yükseltme yapmışız 3 tane Profesör ataması olmuş, 40 tane ataması olmuş, 56 tane Doktor öğretim üyesi yani yeni öğretim üyesi anlamında yine öğretim görevlisi 48 adet ,yakın zamanda sözleşmeye teknik eleman alımı oldu yeni kadro tamamlanmadı tamamlanmak üzere 1 kez görevde yükselme sınavı yaptık İnşallah bu yılın sonu itibariyle yeni yılda yapıyor olacağız” diye konuştu.

ETKİLİ İŞLER YAPIYORLAR
Döğeroğlu, “Göreve geldiğinizde üniversitenin idari şemasına bazı eklemeler yaptınız? Örneğin Öğrenci Dekanlığı, Araştırma ve Lisansüstü Süreçler Direktörlüğü gibi. Hangi ihtiyaçlardan doğdu bu birimler ve bu birimler üniversitenize farkındalık yaratabildi mi?” sorusuna, “Tabii bunlar oluştuktan sonra yine üniversite ne gibi katkılar sağladılar şöyle; aslında 2547’de tanımlı olan birtakım idari yapılar var, Şu daire başkanlıkları şeklinde bir takım yine kurulan komisyonlar mevzuat getirdi. Bunun ötesinde özellikle bütünleşik bir yaklaşımla daha etkin daha net gidiyor net de bilelim diye Senato kararı ile oluşturduğumuz bazı yapıları oldu. Bu sadece bize yapılar diyemez öğrenci dekanlığı bunlardan bir tanesi. Araştırma insan süreçler direktör diyor bir diğeri kurumsal gelişim planlama direktörlüğü gibi birtakım komisyonlar yine ve Sürdürülebilir Eko Kampüs komisyonumuz var epeyce etkili etkili işler yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ EĞİTİM İSTİHDAMA YOL AÇAR
Döğeroğlu, “Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları il müdürlüklerimiz çok yakın temas içinde olduğumuz Hatta ortak projelere girdiğimiz alanlar var o yüzden birlikte projeler yapmanın hem eğitim-öğretim sistemimize hem araştırma boyutu ile toplumsal katkı boyutuyla da biz de çok yararı katkısı olacağını düşünüyoruz. Tabi bu katkılar karşılıklı eğer bir işbirliği bir birliktelik kazan-kazan ve sahasıyla yürüyor işte uzun ömürlü ve Sürdürülebilir oluyor. Buna da özellikle önem gösteriyoruz. Tabii bir diğer taraftan Biraz önce sorduğunuz kalite güvencesi Yani en Önem verdiğimiz hususlardan bir tanesi de belki benim geçmişten gelen birikimim ve hassasiyetim biraz daha ön plana çıkartıyor. Ama sizler de muhtemelen izliyorsun sonuçta 4 yıldır akademik yıl açılış törenlerinde külliyedeki Sayın Cumhurbaşkanımız altını kuvvetle çizerek artık niteliğin önemli olduğu hatta bir buçuk ay kadar önce yine külliyede öğrencilerle yaptığı toplantı sırasında istihdam tamamen nitelikli eğitimden geçer.  O yüzden nitelikli eğitim istihdama yol açar. Eğitim öğretimde kalite araştırmada kalite yani yaptığımız işi daha iyi yapabilmek önemli. Yükseköğretim Kurulu'nun da yeni yaklaşımı çerçevesinde yükseköğretimde kalite güvencesi önemli O yüzden yükseköğretim Kalite Kurulu'nun kurulması 2015 yılında başkanımız Sayın Saraç'ın çok önemsediği en önemli projelerden bir tanesidir” şeklinde konuştu.

FAYDA SAĞLAYACAK YÖNLER ORTAYA ÇIKARILMALI
Rektör Döğeroğlu, “Eskişehirlisiniz. Eskişehir için geleceğe dönük projeksiyonunuz nedir? Örneğin bundan 20-30 yıl sonrası için şehrimizi ne bekliyor?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu şehir çok özel bir şehir yan sanayisi ile üniversiteleri ile birtakım kamu kurum kuruluşları ile o yüzden ve en iyisine layık. Yani geçmişte çok büyük başarılara imza atmış bir şehir. O nedenle bir potansiyeli var iş birliği el birliği ile dayanışma ile çok yerlere taşıyabileceğimiz de düşünüyorum. Baktığınız zaman kent insanları bir şeye kızıyor ama insanlar da kendi bir şeyler katıyor. Tabii ki konumu itibariyle de çok avantajlı bir noktada ve bütün bu avantajları aslında fırsata dönüştürerek mümkün olduğu kadar buradan kentte fayda sağlayacak yönleri ortaya çıkartabilmek gerekiyor. Yani geleceği parlak bir 20 yıl 30 yıl sonra neler olur neler değişir birtakım meslekler ortadan kalkacak bazı yeni meslekler gündeme gelecek yaşam şekilleri belki değişecek.”
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi