Eskişehir'in bu bölgelerinde konut fiyatları uçtu!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in bu bölgelerinde konut fiyatları uçtu!
A
a

Eskişehir’de 2020 yılında en çok konut satışı, kent nüfusunun yarısından fazlasını barındıran Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde gerçekleşti. Konut fiyatlarındaki en yüksek artış ise Vadişehir ve Eskibağlar Mahallelerinde, %20-30 aralığında oldu

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de konut satışlarında 2020 yılına kadar yıllık artık oranı yüzde 10 ile 15 arasında yaşanırken, 2020 yılı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi, sıfır konut satışlarındaki ek faiz indirimleri ve sağlanan diğer ödeme kolaylıklarının etkisi ile alışılmışın dışında bir artış yaşandı. 
EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre Bu aylarda sağlanan kolaylıklar konut fiyatlarına pozitif yansırken, yüksek artış sadece 3 ayda bölgesel bazda yüzde 15 ile 25 aralığında yaşandı. Ağustos ayı ve sonrasında ise konut kredisi faiz oranlarındaki artış ile piyasadaki hareketlilik duruldu. Tepebaşı ilçesi, Eskibağlar bölgesi için 2020 yılının ilk çeyreğinde sıfır konutlarda 2500-2700 TL/M2 aralığında seyreden konut değerleri, Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında 3100-3250 TL/m2 değerine kadar yükseldi.  
Verileri değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Fatih Doğan, Odunpazarı ilçesinin  genellikle orta ve ileri yaş grubu tarafından tercih edildiğini belirterek, “Tepebaşı ilçesinde ise konutlar Anadolu Üniversitesi’nin de etkisi ile yoğun bir şekilde genç nüfus tarafından tercih ediliyor. Bu durum konut tercihlerinin Tepebaşı ilçesinde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere geniş bir yelpazedeyken, Odunpazarı ilçesinde ise daha çok 3+1 ve 4+1 meskenlere yönelimi yükseltiyor ” dedi. 

Amorti süreleri yükseldi
Amorti sürelerinin il içerisinde bölgesel bazda da değişkenlik gösterdiğini sözlerine ekleyen Doğan,  “Yüksek gelirli ailelerin ikamet ettiği bölgelerden Tepebaşı ilçesinde Batıkent ve Aşağısöğütönü, Odunpazarı ilçesinde ise Vadişehir ve Ihlamurkent bölgelerinde amorti süreleri oldukça yüksek. Toplu konut alanlarının olduğu bölgelerde kiralama opsiyonunun yüksek olduğu üniversite çevreleri gibi orta ve düşük gelirli ailelerin ve öğrencilerin daha çok yaşadığı bölgelerde ise amorti süreleri daha düşük. Yakın zamanda konut fiyatlarının arttığı oranlarda kira rakamlarının artmaması ve pandemi sürecinin olumsuz etkisi,  amorti sürelerinin yükselmesini kaçınılmaz kıldı” şeklinde konuştu.
Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahalleleri arasında yer alan Anadolu Üniversitesi yerleşkesi, bölgeyi öğrenciler için cazibe merkezi haline dönüştürdü. Öğrenci ve genç bekar nüfusun konaklama tercihlerinin bu bölgeler çevresinde olması, yatırım amaçlı konut almak isteyenleri bu bölgelere yönlendirdi. Küçük metrajdaki konutlar öğrenci ve genç nüfus tarafından, büyük metrajlı daireler ise ilçede yaşayan aileler tarafından tercih edilmektedir. Bölge, genç nüfusa hitap ettiğinden ilin en fazla kafe alanları da bu bölgelerde.
Batıkent, Aşağısöğütönü ve Zincirlikuyu Mahalleleri yüksek gelir grubunun tercih ettiği yerler olarak karşımıza çıkarken, bölgede sosyal donatılı lüks sitelerin varlığı da artmakta. Şirintepe, Eskibağlar, Yenibağlar ve Bahçelievler Mahalleleri genel olarak öğrenci ve genç nüfusun yoğun yaşadığı bölgeler. 2021 ilk çeyreğinde 1+1 tipte olan konutların ortalama satış rakamları Eskibağlar Mahallesi’nde 4500-5500 TL/m2, Bahçelievler Mahallesi’nde 4000-4500 TL/m2, Şirintepe Mahallesi’nde 3000-3500 TL/m2 aralığında seyretmekte. Bu mahalleler içerisinde, son yıllarda en fazla değer artışı yıllık yaklaşık %20-25 aralığında olmak üzere Eskibağlar Mahallesi’nde yaşandı. Bunun nedeni; bölgeye olan talebin her geçen gün artması, boş konut stokunun azalması ve yatırım amaçlı alternatif bölgelerin olmaması. Ancak son zamanlarda ülkemizde de yaşanan pandemi sürecinin etkisi ile üniversitelerin uzun süredir kapalı olması bölgede kira fiyatlarının aşağı yönlü seyretmesine neden oldu. Konut fiyatlarının son süreçte durağanlığı devam ederken ilerleyen süreçte üniversitelerin açılmasının belirsizliği henüz fiyatlara yansımamış olarak görünmekte. 

Odunpazarı ve Vadişehir gelişiyor
Odunpazarı ilçesinde talep gören bölge ise Vadişehir Mahallesi. Bölge, merkez mahallelere göre yeni konut yapımına daha elverişli ve ayrık nizamlı yapılaşmalar için uygun olduğu için bölgeye taleğ artarken, sosyal donatılı sitelerin de inşası sürüyor. İlçe sınırlarında bulunan organize sanayi bölgesinde faaliyette bulunan firmaların sayısının artması ve 2. OSB olan İmişehir Genişleme Bölgesinin faaliyete geçmesi firmalardaki beyaz yakalıların bölgeye yakın nitelikli yerlere olan talebini artırdı. Vadişehir Mahallesi’nde son zamanda konut fiyatları ortalama 5000-5500 TL/m2 aralığında iken önceki yıllara göre değer artışı yıllık yaklaşık %25-30 aralığında gerçekleşti.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Hakan 24 Mayıs 2021 18:00

Ev,araba aslında yetırm aracy değilsir.Küçük yatırmcı güvenilir bir yatırım aracaı bulamadığından bunlara yatırm yapıyor.Para toprağa gömülüyor.

0 3 Cevap Yaz
Eski Eskişehir 24 Mayıs 2021 16:25

Eskişehir'de hâlâ güzel yerler kaldimi

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi